- E-lect.net - https://e-lect.net -

Милтън Фридман

[1]

Ако повериш на правителството грижата за пустинята Сахара, след пет години ще имаш недостиг на пясък.

Малцина са великите ни съвременници, чиито идеи са успели да променят света към по-добро, и още по-малко са онези от тях, доживели да видят тази промяна. Обаче никой не може да се сравнява с обекта на днешната статия. Милтън Фридман, най-влиятелният икономист през XX век след Джон Мейнард Кейнс, е човекът, вдъхновил реформите в Чили (понастоящем най-богатата държава в Латинска Америка с няколко обиколки преднина пред останалите), а също и в Балтийските страни (които не само вече не страдат от кризата, но и растат с по 4-5 процента, докато останалите членки на ЕС обявяват национален празник, ако докарат до нещо като една осма от това), Китай, САЩ по времето на Роналд Рейгън и Великобритания в епохата на Маргарет Тачър.

Като всеки поддръжник на свободата, Фридман е критикуван в онзи добре познат стил, който левите движения използват, за да се подиграват с истината, и който толкова точно е уловен от Джордж Оруел (нали знаеш, войната е мир). Човекът, който през целия си живот защитава диалога като средство за социална промяна, напълно естествено е обвинен в поддръжка на диктатурата, защото се среща с Пиночет – макар и, странно защо ли, никой никога не го съди за разговорите му с комунистическите лидери в Китай, на които дава точно същите съвети, както на чилийския диктатор.

Милтън Фридман успява в кампанията си за замяна на наборната армия в САЩ с професионална (една практика, която скоро след това е възприета в голяма част от останалия свят и от която и ние се възползвахме) – значи няма начин да не работи с ЦРУ! Идеите му са разрушителни за онази ужасна симбиоза между едрия бизнес и правителствата, от която всички сме потърпевши – ооо това показва, че корпорациите му плащат! Обявява се срещу войната с наркотиците. Интересно кога Наоми Клайн ще се сети да го обяви за наркоман.

Обаче в крайна сметка да те мразят грешните хора е признак, че си успял. Милтън Фридман направи много за нас – онзи милиард човешки същества, които се спасиха от бедността през последните трийсетина години – независимо дали ще му го признаем или не. Той почина на тази дата през 2006 г. А това е моят начин да го почета.

П.П: Повече за Милтън Фридман можеш да научиш на сайта на неговата фондация [2], а идеите му ще чуеш лично от него в YouTube [3]. И в двата случая трябва да знаеш английски.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [4] или да последваш този сайт в Twitter [5].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [6]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.