- E-lect.net - https://e-lect.net -

Инициативата „Майндкрайм”

[1]За феновете на книгите-игри Димитър Славейков Дафовски (по-известен под псевдонимите Майкъл Майндкрайм и Стюърт Дарк) е голяма работа. Безспорно най-продаваният автор през годините на разцвета на този жанр (1992-1998) – което вероятно го прави и най-продавания жив български автор – той остана известен както с безкомпромисното си отношение към качеството (нещо, което адмирирам), така и с агресивното си поведение, определяно от някои като „наглост”, а от него самия като „болезнена откровеност”.

За почитателите на книгите-игри моите добри познати Николай Гьошев и Митко Иванов вече също са голяма работа. Преди няколко месеца на Ники му хрумна да оглави инициатива за финансиране на нова книга от Майкъл Майндкрайм. С много помощ от Митко и по-малко от мен и от самия Димитър Дафовски, тази инициатива се увенча с успех буквално преди броени дни. Общо 75 участници събраха безпрецедентната за подобно начинание в България сума от 6 000 лв., а броят на хората, подкрепили книгата във Facebook към момента е 428 (като всеки от тях, разбира се, ще може да се сдобие с нея, веднага щом тя излезе).

Майкъл Майндкрайм също направи – струва ми се – безпрецедентен като за България жест като се отказа от какъвто и да е хонорар за работата, която ще свърши.

Както виждаш, с този материал гледам да се похваля. Успехът на първия етап от инициативата „Майндкрайм” може и да не промени книгоиздаването в България, но определено показва, че благодарение на интернет е възможно все по-голямо разнообразие от модели (на Запад, разбира се, подобни проекти се случват от години). Всичко, което научихме покрай разните проблеми, съпътстващи начинанието ни, със сигурност ще бъде полезно на онези, които ще се опитат да го повторят.

Но най-вече – възхитен съм от факта, че в култура като нашата, се намериха хора, които вместо само да консумират (и да протестират срещу всеки опит на „алчните” автори да им отнемат безплатното зрелище), се превърнаха в проактивната страна и отделиха пари, време и нерви за постигането на това, което искат.

Сега остава книгата да бъде написана и издадена. Когато това стане, ще бъдеш от първите, които ще разберат. Дотогава можеш да следиш прогреса в блога на инициативата или на нейната страница във Facebook [2].

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [3] или да последваш този сайт в Twitter [4].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon [5]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.