Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Предпоследната крачка

Към тази книга ме привлякоха две неща. Първото от тях беше името на автора – Богдан Русев – за чиито произведения сме си говорили неведнъж в E-lect и когото смятам за един от най-добрите съвременни български писатели. При все че, разбира се, не възприемам цялото му творчество като еднакво качествено, не мога да отрека, че стилът на Богдан ми импонира в такава степен, че бих си купил даже ръководство за употреба на картофобелачка, ако е написано от него (пък дори и само, за да мога след това да се оплача от клифхенгъра на финала).

Втората причина да се сдобия с биографията на Кирил Николов – Дизела е, че в последните години установих, че един амбициозен човек не само може да открие паралели между собствения си път и този на по-успелите от него, но и да научи много от историите им. Тази книга конкретно се различава от онези, посветени например на кариерите на Илън Мъск, Арнолд Шварценегер и Димитър Бербатов, по това, че за разлика от тях, не знаех почти нищо за Кирил Николов, преди да я прочета.

Предполагам, че ти няма да си чак толкова незапознат, колкото аз, но за редките случаи, в които греша, ще оставя следващите редове. Дизела е най-успешният български състезател по спортно ориентиране, легендарен планински бегач и мотиватор, който е известен с 1.) успешния си опит да изкачи най-високите върхове на петте най-високи планини в България за по-малко от 24 часа; 2.) неуспешния, а година по-късно и успешния си опит за първи път в историята да пробяга планинския маршрут Ком – Емине за по-малко от пет денонощия; 3.) рекордното си време в обиколката на Витоша; и 4.) неуспешния си (засега) опит да измине българската част от международния туристически маршрут Е4 (включваща Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка) за по-малко от 48 часа.

Биографията на Кирил Николов едновременно се различава от тези на споменатите по-горе личности и навява усещането, че и при него успехът стъпва на същите принципи, които отвеждат всеки от тях на върха. В една алтернативна вселена, в която екзотични спортове като ориентиране и планинско бягане се радваха на популярността на футбола в нашия свят, Дизела вероятно щеше да е известен, колкото Димитър Бербатов и Григор Димитров. По друго време и на друго място, той – кой знае! – можеше да е основополагаща фигура в превръщането на любимото си занимание в световен феномен като Арнолд Шварценегер. Фактът, че родната действителност не позволява това обаче, по никакъв начин не омаловажава нито постиженията му, нито амбицията, труда и упоритостта, стоящи зад тях.

Ако мога да събера впечатленията си в един параграф, той ще изглежда така: Биографията на Кирил Николов – Дизела е майсторски написана и вдъхновяваща. Героят ѝ не крие трудностите по пътя си и провалите, които са неминуема част от живота на всеки успял човек. Всички ние имаме нужда от повече такива примери и от по-малко от онези, с които се сблъскваме ежедневно по телевизионните екрани, вестникарските страници и многобройните жълтеещи сайтове.

Както вече си се досетил, книгата е озаглавена Предпоследната крачка.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.