Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Ядрена (без)опасност

Акулите са едни от най-прецаканите от кофти ПиАр животни. В човешките очи те са онези страховити чудовища от филмите на ужасите, които само те чакат да влезеш във водата, за да пируват със суровото ти месо. В реалния живот, обаче, атаките на акули са толкова редки, че навярно изпреварват само директните попадения на метеорити върху хора. Така например през 2000 г., когато те достигат абсолютния си пик, броят им е 79, от които едва 11 са фатални.

САЩ са държавата с най-голямо количество регистрирани атаки на акули срещу хора. Въпреки това за 339-те години между 1670 и 2009 те са точно 1049. Колко човека са загинали при тях? 49. Ако се позаровиш допълнително във вълнуващия свят на животинската престъпност, може би ще откриеш, че тази цифра е около 4 пъти по-малко от броя на хората, убивани от слонове само в Индия всяка година. Логично би било да се плашим повече от слоновете, нали?

Отговорът е, че по някаква не съвсем ясна причина в съвременното ни общество логиката не е мода. (Да не говорим, че слоновете явно са се уредили с по-добрата ПиАр агенция – просто сравни Дъмбо с Челюсти и ще се досетиш кой е ударил кьоравото.)

В интригуващата ситуация напоследък, в която енергетици стават еколози, еколозите се изявяват като ядрени физици, а физиците всички ги мразят, атомната енергия е поставена в незавидното положение на акулите. Според едно сериозно изследване за периода 1970-1992 г. например в ядрените електроцентрали по света са загинали всичко на всичко 39 души. За сравнение числото е 6400 (164 пъти повече) в електроцентралите, работещи с въглища, 1200 (над 30 пъти повече) в централите на природен газ и 4000 (102 пъти повече) във водноелектрическите централи.

Дори да пренебрегнем тези данни, не е особена тайна, че всеки ТЕЦ изпуска в атмосферата 100 пъти повече радиация на година в сравнение с АЕЦ със сходни размери. Само в САЩ пък 24 000 души годишно умират от белодробни заболявания, причинени от вредните газове, а други 40 000 получават инфаркти.

Не помня да съобщиха за дори една жертва във Фукушима (макар че е безспорно, че 80 000 души бяха евакуирани от домовете си).

Въпреки тоновете убедителна информация за безопасността на ядрените електроцентрали в сравнение с всички останали, обаче, все повече и повече хора искат да вярват, че те са новата форма на вселенското зло. Лошо! Поне от момента, в който безскрупулните започнат да се възползват от тази вяра, за да прокарват политики в полза на собствения си интерес. На това също сме свидетели в последно време.

Лично аз не виждам причина да се плаша от акули. По-застрашен се чувствам от слонове, а дори още повече от онези милички бездомни кучета, които всички приемаме с доверие, без да помислим в каква заплаха могат да се превърнат.

(Хайде някой да каже, че не ме бива с метафорите!)

Disclaimer 1: Този текст се интересува само от безопасността на ядрените електроцентрали (основна тема в псевдоекологичните дебати напоследък). Няма съмнение, че те имат други проблеми, но това е въпрос на отделен разговор.

Disclaimer 2: Нищо от казаното тук не следва да се тълкува като аргумент в полза на АЕЦ Белене. И аз не искам той да се строи – обаче по правилните причини.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Димитър Мирчев каза:

    Айде сега :). Според едно сериозно изследване за периода 1970-1992 г. например в ядрените електроцентрали по света са загинали всичко на всичко 39 души.

    Поне пет пъти са загиналите ликвидатори на Чернобил и как „Сериозното изследване“ е установило колко са умрели от рак заради Чернобил и колко ще умрат от рак заради Фукушима.

    Естествено ядрената индустрия НИКОГА няма да признае, че са причина от АЕЦите. Btw следиш ли Американската Фукушима?