Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

И отново за ГМО

Спомняш ли си зловещата ГМ-заплаха? Допреди няколко дни лично аз бях позабравил тази вълнуваща тема, която беше в основата на една от първите теории на конспирацията, която се опитахме да оценим на базата на здравия разум в E-lect. Последната статия по въпроса тук е от 13 юли 2010 г., а дори последното споменаване на ГМО в сайта допреди текста ми за политиката и критиката от миналата седмица датира от 12 март 2011 г.

Едва ли има съмнение, че мнозина от опонентите на ГМО отпреди пет години по никакъв начин не са променили позицията си днес – разбира се, когато въобще се замислят за „доматите с гени“ и други злокобни научни открития. Пет години обаче са много време, което в някои случаи е повече от достатъчно, за да разсее категорично определени конспиративни теории и да натрупа голямо количество доказателства, оборващи други.

Да вземем за пример едно от като цяло най-нелепите твърдения в анти-ГМО кампанията у нас – това, че генномодифицираните организми са виновни за измирането на пчелите в САЩ. Ако то беше вярно, броят на пчелите в страната трябваше да продължи да намалява и след 2010 г. По данни на американското селскостопанско министерство обаче, след като броят на пчелните кошери наистина намалява през 2011 г. спрямо 2010 (която обаче е годината с най-много такива в предходното десетилетие), той започва да расте през 2012, 2013 и 2014 г. и днес е точно толкова голям, колкото и през 1995 и 1996 г. (т.е. по времето непосредствено преди да започне отглеждането на ГМ култури в индустриални размери).

Или да разгледаме популярното отпреди пет години твърдение, че ГМО са отговорни за нарастващ брой заболявания от рак в САЩ. Интересно как се връзва то с резултатите от последния доклад на Националния институт за рака (National Cancer Institute), който установява, че между 2007 и 2011 г. броят на новозаболелите от рак мъже намалява с 1.8 процента годишно, докато този на жените остава непроменен през целия период от 1998 до 2011 г.?

В тази връзка, човек би очаквал нещо толкова зловещо като ГМО, които според представите на много от противниците си са виновни за голямо количество болести, да доведе до спад в очакваната продължителност на живота именно в страната, в която заема над 80 процента от менюто на хората (още повече, че говорим за държава, която в очите на повечето активисти има ужасяваща система на здравеопазване и е здраво вплетена в хватката на корпоративните гиганти). Противно на това, между 2010 и 2015 средната очаквана продължителност на живота в САЩ се повишава от 78.24 на 78.88 години.

В крайна сметка обаче истинска присъда на анти-ГМО активистите поставят все по-голямото количество изследвания, които категорично доказват, че предполагаемите проблеми с тази технология не съществуват (като хубав пример са тези 1783 изследвания, направени между 2002 и 2012 г. и каталогизирани от екип италиански учени, резултатът от които е, че „не са открити никакви значими опасности, свързани с употребата на генномодифицирани семена“ нито за околната среда, нито за здравето на човека).

Затова и не случайно още в края на 2012 г. Американската асоциация, съдействаща за научния напредък (American Association for Advancement of Science) декларира, че ГМО са безопасни, между другото цитирайки струващите над 300 милиона евро няколкостотин изследвания по темата, финансирани от ЕС, стигащи до точно същия извод.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

3 коментара

  1. Virtual Private Server каза:

    Но селското стопанство е стратегически отрасъл и именно в него отдавна има криза на свръхпроизводството без всякакви ГМО-технологии. Големият проблем не е в отглеждането на селскостопанската продукция, а в нейната продажба.

  2. Virtual Private Server каза:

    Устойчивите към поражението от насекоми растения се произвеждат благодарение на един или няколко токсични гена, получени от почвената бактерия Bacillus thuringiensis. САЩ започнаха мащабни насаждения на ГМО-растения, предимно соеви, бобови, царевица и памук около 1997 г. В момента генномодифицираните култури вече заемат от 85 до 91 процента от площите, засети с тези три основни селскостопански култури – почти 171 милиона хектара.