Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Сто години от зората на терора

October RevolutionБързият възход на Ислямската държава през 2014 и първата половина на 2015 г. доведе до множество аналогии между революцията, която последователите на тази терористична организация се опитваха да предизвикат, и последиците от октомврийския преврат, превърнал Русия в една от най-зловещите тоталитарни диктатури в историята, чиято стогодишнина беше отбелязана онзи ден.

Историческите сравнения са неизбежни: и болшевиките в стара Русия, и ислямистите днес например са мотивирани от утопична идеология, която предсказва Рай на Земята, но единствено води до тотална разруха. И последователите на Ленин, и тези на ал Багдади унищожават културни забележителности, организират терористични актове в държави, възприемани като „вражески“, и преследват с огромна жестокост всички възгледи, които не отговарят на ограниченото им разбиране за света.

При все това болшевиките ще останат в историята с такова огромно презрение към човешкия живот и такава изобретателност в отнемането му, че не само ислямистите, но и нацистите в хитлерова Германия, и фашистите в Италия, и всякакви други „-исти“ навсякъде по света изглеждат едва ли не „умерени“ на техния фон. Разстрелвани, бесени, давени, погребвани живи, разчленявани, избивани чрез програмиран глад или изчезнали в най-бруталната система от концентрационни лагери, позната на човечеството, десетките милиони невинни жертви на комунистическите режими по света са повече от показателни за характера на антихуманната идеология, която ги вдъхновява и за която думата „престъпна“ съвсем не е достатъчна.

Без сам по себе си да е революцията, за която впоследствие го обявява съветската пропаганда и която до ден-днешен е на устата на съвременните наследници на болшевиките, превратът от 7 ноември 1917 година наистина революционизира тероризма, премахвайки всякакви задръжки в борбата за голямата утопична цел. Постижение, което апологетите му някак си все пропускат в прочувствените си статии.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.