Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Докторът, вдовицата и гардеробът

Освен, че отдавна се е превърнал в една от поп-културните икони на големия остров от другата страна на Ламанша, Doctor Who вече от десетилетия радва (в повечето случаи) или дразни (относително по-рядко) с невероятния размах на въображението си, чисто детската си наивност и упоритата си вяра в доброто.

Тези три елемента в последно време са особено силни в дългите коледни епизоди (или Christmas Special-и), които авторите на сериала пускат – да, позна! – горе-долу по това време на годината. Въпреки че като цяло съм на мнение, че Doctor Who се поизчерпа откъм идеи и не е кой знае колко интересен през сезона, лично аз намирам миналогодишния special за абсолютно гениален.

(В него, впрочем, се разиграваше Коледната песен на Дикенс с космически кораби, пътуване във времето и надеждата, че винаги има надежда – дори за едно провалено минало.)

Тазгодишната празнична серия на Doctor Who – с великолепното заглавие The Doctor, the Widow and the Wardrobe – се обръща към друга иконично произведение от английската поп-култура: Хрониките на Нарния… като на мястото на вълшебния свят на К.С. Луис имаме заснежена планета от далечното бъдеще, в която елхите сами раждат играчките за украсата си (а Великобритания от втората световна война си е същата).

Тазгодишната празнична серия на Doctor Who не успява съвсем да надскочи доста високо поставената от миналогодишната летва, но е съвсем близо. Убеден съм, че много хора ще я намерят за наивна, прекалено сантиментална и алогична – за мен, обаче, хубавата коледна приказка трябва да е преди всичко жизнеутвърждаваща и въздействаща, та дори и с цената на известна неконсистентност.

Горещо препоръчвам „Докторът, вдовицата и гардеробът” на всеки, който би искал да се върне поне за час към чисто детската магия на Коледа. В компанията на шашавия Мат Смит, един брой вдовица, две деца, зле облечени хора от бъдещето и една твърде жива гора пак оттам.

Честита Коледа!

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.