Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Най-зловещата конспирация™

Само в рамките на последния век очакваната продължителност на живота (при раждане) в световен мащаб се увеличи с около 30 години – доста над 40, ако се върнем сто и петдесет години назад. В резултат днес на Земята живеят шест пъти повече човешки същества, отколкото през 1800 г. Докато тогава основният проблем е бил изхранването на смятаното – например от Малтус – за огромно население, в наши дни главната ни грижа е как да се преборим с наднорменото тегло.

Пак в началото на деветнадесетото столетие по-голямата част от хората на планетата дори не могат да си напишат името. През 2009 г. в 98 държави по света процентът на грамотните е 90 и отгоре.

Само допреди двеста години музиката и театърът са елитарни удоволствия, на които биха могли да се радват малцината избраници с благороднически титли или много пари. Сега обаче дори най-бедните имат достъп до DVD-плейъри, торент тракъри и mp3-ки (ако са просто потребители), както и до музикални инструменти почти за без пари, дигитални камери и обработващи програми – в случай че са творци.

Цялото хилядолетно литературно наследство, създадено допреди началото на двадесетото столетие, в количествено отношение е по-малко от продукцията, която в съвремието ни се появява за десетилетие. По въпроса за качеството, разбира се, може да се спори, но трябва да си сляп, за да не признаеш, че почти всички най-велики литературни произведения са рожба на последните двеста години.

И още… през 1800 г. пътуването между Европа и Америка все още продължава седмици, а големи части от Африка, Азия и Австралия дори ги няма на картата. По онова време думата „турист” липсва във всички световни езици и двата основни начина да излезеш извън селото поне веднъж в рамките на живота си са да принадлежиш към аристокрацията или да попаднеш в армията (в който случай е доста вероятно първото ти пътуване да се окаже и последно). Днес даже най-отдалечената точка на Земята е достижима за период от 1-2 дни и почти няма човек в развития свят, който да не е изръшкал двуцифрено число държави на между 2 и 5 континента.

И още… И още… И още… И още…

На фона на всичко това огромно количество тъжни модерни хора вярват с цялото си сърце и душа в зловещата (масонска, илюминатска, еврейска, банкерска – излишното да се зачертае) конспирация, започнала по някое време през XVIII век и имаща за цел да затрие или пороби човечеството със злокобната помощ на парите. Антиглобалисти, социалисти, националисти, религиозни и еко- фанатици и всякаква друга паплач непрекъснато се мъчат да ни убедят колко поробващ е капитализмът (на който до един са врагове) и как трябва да хванем гората, за да разрушим тоя хищен свят.

А Zeitgeist минава за културен феномен, вместо да излети на бунището, където му е мястото.

Не знам за теб, но аз съм убеден, че, ако наистина има нещо вярно в цялата конспиративна простотия, сме свидетели на най-смотано проведената конспирация в история. Дотолкова, че резултатът от нея е най-богатият, свободен и изпълнен с възможности период, който човечеството някога е виждало. Така че, ако наистина има заговор, авторите му заслужават вечната ни признателност.

А „капитализъм” е дума, с която, вместо да продължаваме да плашим гаргите, е крайно време да започнем да се гордеем.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

30 коментара

 1. Божо каза:

  И искат да ни ваксинират гадовете! И антибиотици правят. Че да се мъчим по 80-90 години, а не да си пукнем от елементарна инфекцийка на 20!

 2. Христо Велев каза:

  Абе триаа да има некво оправдание и за хората, дето искат да се депресират 🙂 . Не им отнемай всичко 😀 .

 3. Нямам такова влияние, слава Богу! 🙂

 4. Николай каза:

  Не знам откъде да почна като го чета това… може би отзад напред. Трябвало да се гордеем с капитализма, било нещо хубаво. Ами не е, просто е строят, който се налага, защото такава е природата на хората – да бъдат алчни егоисти. Това за мен не е идеал, за автора може би.
  И защо не разделим тези последни 150 години на 120 + последните 30-ина. Вярно, преди 150 години хората са били „за оплакване“, но ако знаете какво толкова хубаво се е случило през последните години, след 80-те да кажем, искам да ми кажете?! Защото допреди това хората са имали революции – промишлена, космическа, сексуална… Допреди 80-те, хората открили пеницилина, „научили“ се да летят, после е станало масово, излезли са в космоса, открили са нови начини за генериране на енергия, но са откривали и създавали! Какво толкова забележително е станало през последните години???
  Ами аз мога да ви кажа – точно благодарение на тези капиталисти, всичките огромни банки и корпорации, ние се превръщаме в роботи, затъпяваме. Депресивани роботи, които са постоянно огрижени банката да не им вземе апартамента, колата, ценните неща т.е. И в тази статийка става дума за достъпността на масите до културни мероприятия. Хах, ами на хората не им пука за театъра, изобщо за по-трудните за асимилиране форми на изкуството. Те гледат лайняни филми, понеже има и хубави, но конформизма забранява гледането на такива ;). Хората не можели да си напишат името преди ХХХ години?! Ами след още няколко пак нямат да могат да си го пишат!
  Аз поне не съм запознат, но преди 150 години надали е съществувало понятието стрес и ако не се лъжа то е рожба на любимия ни капитализъм. Но добрите фармацефтични корпорации ви доставят дневната доза антидепресанти, така че да сте спокоен робот и да не мислите за ипотеката си, както и ви помагат да не мислите изобщо.
  Къде са новите технологични открития? Не новия процесор на новия iphone, ебал съм го! Къде са лекарствата/ваксините за СПИН, рак?! Къде са алтернативните енергийни източници?! Ебаси колко сме добре последните години!
  И зарежете всичките конспирации, просто се огледайте – няма заговори, много хубаво, единственото нещо с което съм напълно съгласен в тази статия. Няма конспирация, само че има окрупняване на капитала, нали това е нашата религия?! Само че, ако това е нещо хубаво, искам да ми кажете.
  Не искам да бъда песимист, но, ако благоговеем пред капитализма и затъпяваме, т.нар човечество загива, и то не физически, а морално.

 5. Ивайло Иванов каза:

  Има много истини в Зайтгайст. Съвременният капитализъм наистина не работи така, както е работил преди години. 
  И това е най-опасното. Да казваш много истини и покрай тях да си прокараш пропагандата. Когато нещо не работи, виж как е работило в миналото и го оправи.
  Ако колата ми се счупи отивам на механик, а не отричам автомобилите и започвам да мечтая за хеликоптер.

  Това е Зайтгайст… Една прекрасна и невъзможна мечта наложена чрез умели манупилации.

 6. Николай, ще оставя коментара ти, поради огромната му образователна стойност!

  Бтв, информационната революция говори ли ти нещо?

 7. Николай каза:

  Да, но я има само в Интернет…

  Предполагам на теб не ти е чуждо понятието ‘дезинформация’, което върви ръка за ръка с информационната революция? И предполагам няма да отречеш, че съществуват манипулации в медиите? Който плаща, той избира музиката…

 8. Аха! Не си запознат с информационната революция…

  (А че има манипулации в медиите – има, разбира се. Без тях този сайт нямаше да съществува все пак 😛 .)

  Впрочем, ще се опитам да ти отговоря по-обстойно по-нататък, че днес нещо не ми е ден! 🙂

 9. Pauli каза:

  Бидейки един от онези „религиозни фанатици“ (християнин съм по убеждение) искам да споделя две неща по отношение на статията.
  Първото е, че – да, днес хората знаят много повече от когато и да било, могат много повече и притежават много повече, но те не са обезателно по-щастливи от онези, които са имали по-малко, можели са по-малко и са знаели малка част от днешното ни познание. Това е интересен факт и заслужава размисъл преди да изпаднем в буен възторг от сегашната си презадоволеност.
  И, разбира се, съм съгласен с автора за всичките вманиачени националисти, еко-инициативисти и фън-шуюве и какви ли не други глупости, които са закономерна и отчаяна, макар и глупава реакция на това противоречие у мнозинството от хората. Те търсят нещо, което не могат да намерят нито във вещите, нито вече във взаимоотношенията с любимите си, защото същността ни днес е пресъхнала, усещаме липсата на нещо жизнено важно и понеже виждаме, че ни убягва или се отчайваме, или се хващаме като за сламка за първата наивна кауза или философия, които ни пробутат по медиите.

  Другото е, че да ползваме думата „капитализъм“ за всичките безумия, които се творят от държавите в днешно време, е некоректно според мен. В момента светът се управлява по други правила, европейски фондове, макрорамки, световни банки и какви ли не структури, отиващи твърде далеч от едновремешния капитализъм, пораждащи фалшив образ на „врага“ днес.

 10. Трябва да кажа, че и аз съм християнин (повече или по-малко, де) 🙂 . Така че когато говоря за „религиозни фанатици“, въобще нямам предвид вярващите като цяло.

  Освен това, човек може да открие щастие и в най-ужасни условия. Това, че животът ни е по-добър, в никакъв случай не ни прави задължително по-щастливи от други хора, но е добра предпоставка за нещо такова. Оттам нататък си е индивидуално. В този смисъл не мисля, че същността ни е пресъхнала – в днешния свят човек може да бъде такъв, какъвто пожелае – духовен или материалистичен, извисен, принизен, ангел или маймуна. От него зависи.

  Аз дори не бих се наел да дам оценка кое състояние е морално превъзхождащо останалите, понеже пак ми се струва строго лично.

 11. damon каза:

  Аз имам един много любим писател – Кърт Вонегът, който казва, че това, което се случва със света последните 2000 години, никак не го кара да бъде оптимист. Погледнато от един друг ъгъл и ти си прав, и той е прав.
  Капитализмът има много положителни страни и благодарение на него тук си чешем езиците. За жалост обаче е пълен с бъгове и те също са добре видими. И след като човекът, който най-много е познавал капитализма не се е гордеел с него, това не говори много в негова ползва.

  Между другото, аз не вярвам в конспирации. Не знам защо хората залитат толкова в тая посока.

 12. А кой е човекът, който е познавал най-добре капитализма?

 13. damon каза:

  Кой е според теб?

 14. @ Юри Иванов

  Според мен има доста причини за тревога, а простото нахвърляне на данни за технически нововъведения и ниво на грамотност или продължителност на живота през последните десетилетия не ни казва нищо за течащите исторически процеси. Мога да напиша много по въпроса, но се опасявам, че коментарът ми може да си остане невидим (какъвто е друг мой коментар под темата „Пренаселеност?“ – „Your comment is awaiting moderation“), така че засега ще си спестя писането. Само една подсказка – капитализмът беше принуден да си сложи „човешко лице“ (и по същество да се превърне в нещо не съвсем капиталистическо), заради опасността и конкуренцията от страна на социалистическия лагер. Противопоставянето на двете системи доведе и до постижения като рязкото развитие на космическите технологии през 60-те и 70-те. За добро или за зло този фактор изчезна.

 15. Написах нещо, но май отиде в спама…

 16. Готово, вече не е там 🙂 . Другият Ви коментар сега също е видим – просто не ми остана време напоследък и не бях забелязал, че го има! Ще му отговоря, надявам се, утре!

 17. @ Господин Гюров, а кое ни говори за течащите исторически процеси?

  Това за капитализма е откровена глупост и в допълнение не разбирам в какъв контекст е, така че не мога да го коментирам. Ако си развиете мисълта, може и да опитам…

 18. maia каза:

  Ще ви помоля да пишете по-кратки и простички коментари – всеки един трябва да го описвам в резюме и картотекирам – ТОВА МИ Е РАБОТАТА И НЕ СЕ ИЗДЪРЖА ВЕЧЕ. Защо ли му е на човек да бачка за държ. сиг.?

 19. Странен хумор (надявам се, де 🙂 ).

 20. Красимира каза:

  ОК. Да приемем, че качеството ни на живот се е подобрило многократно. Тогава:
  Защо след уж напредъка на медицината, сме все по-болни? И се разболяваме все по-рано? Защо няма адекватно лечение на рака? Защо няма адекватно лечение на СПИН?
  Защо броят на бедните хора става все повече? Защо все още има хора, които умират от глад? При всичката храна, която отива на боклука?
  Защо се крие инфо за алтернативни източници на енерия? И още много, много въпроси….

 21. Нито сме все по-болни, нито се разболяваме все по-рано. Броят на бедните хора не само, че не нараства, но и се свива с бързи темпове в световен мащаб, при все кризата. И, разбира се, масов глад в капиталистическия свят просто няма. Виж извън него…

  Единственият въпрос, който има смисъл, е какво те кара да вярваш на глупости?

 22. Ticko каза:

  Не е вярно, че няма конспирации. Друг е въпросът, че не бива във всяко нещо да се търси конспиративното. Ами разработките за психотронните оръжия не са ли конспирации? Но става дума за друго – суперускореният научно-технически прогрес може би вече започва да вреди на хората, защото човешкият мозък не умее да се пренастройва мащабно на всеки 10 години (след поредното ново откритие). Говоря, разбира се, за средностатистическият човек, откривателите имат друго IQ. Всичко това води до свръхстрес в ежедневието и увеличаване на заболяванията, предимно неврологични и психически. Иначе от материалната страна техническият прогрес е OK.

 23. Това определено не е вярно, така че защо да го коментирам…

 24. Milena каза:

  В тази статия привидно скрита зад името „конспиративни теории“ стои просто позитивистката теория за технологичният прогрес и информационната ера. Те сами по себе си са апогей в развитието на човека, който се стреми непрекъснато да прекрачи отвъд собствените си зона на комфорт и да се променя. Това е заложено в природата ни и е довело до удобствата и благините, на които се радваме в наши дни.

  Този аргумент обаче е само екстракт от цялото, просто казано само част от пълната картината.

  Останалата част от нея се крие в някои от коментарите под статията. Като оставим на страна Sci-Fi елемента, който гравитира около повечето теории за тайни общества (а именно господарите на света, които искат да управляват света и да въведат Оруелско бъдеще), и боравим практично и обективно с инфомацията, която имаме, дори и най-заклетите привърженици на системата такава каквато е в момента биха били щрауси в пустинята, ако си затворят очите за очевидните пробойни в така наречения капиталистически модел.

  И нека бъда напълно ясна, това не е атака срещу капитализма или който и да било режим. В случая не се боря за някаква идеология или издигането и на пиедестал пред друга. Тук става въпрос за съществуващите деструктивните аспекти на настоящия модел, който не биха могли да наклонят везните в негова полза за неговото устойчиво просъществуване в дългосроден план. Тук ще посоча кои според мен са едни от пироните в ковчега на настоящата система.

  1. Survival of the fittest – теория, взета от ограничения прочит на Дарвиновата теория, която изкривява представата за вродената природа на човека като агресивна, опортюнистична и във вечно съревнование с другите. 
  Освен съревнованието, Дарвин обсъжда пространно и за взаимопомощта и кооперирането между различните видове. Да не говорим за огромния процент от антопологични, психологични и социологични изследвания, които доказват природата на взаимопомощ и сътрудничество на човека и огромият креативен и иновативен потенциал на хората живеещи и работещи в такава среда. 

  2. Икономически растеж (или т.нар Growth Delusion) – икономиката таква каквато я познаване в момента е обсебена от икономически растеж и  оперира на основата на един водещ индикатор БВП, който е изключително ограничен. Колко стоки и услуги са създадени на определена територия в рамките на определен период, тоест количество. И до там свършва отговорността на бизнеса за това как, а именно какво е качеството на това, което е произведено. 
  Как са добити ресурсите? Как е платено на работната ръка? Дали самият продукт е здрав и може да просъществува за дълъг период от време? В 90% от случаите ресурсите са добити по неустойчив начин, в условия, в които работниците не получават реална цена за труда си, а продуктът е умишлено направен некачествено, за да продължи да се поддържа изкуствено цикличната консумация. 

  3. Profit vs. Well-Being (Печалба от едната страна от другата Благоденствие) – този проблем е прозводен от Растежа посочен в точка 2. Моделът, такъв какъвто го познаваме в момента, е насочен към генериране на печалба на основата на проблеми, които, ако се разрешат и бъдат изкоренени, просто ще престанат да генерират печалба, а това би нарушило цикличната консумация следователно потока от печалба. 
  Ето и пример. 
  Ако се намери лечение на рака било то с конвенционална или алтернативна медицина, милиардната фармацевтична индустрия, зад която стоят работни места, инвестиции и огромни корпоративни интереси би изгубила просто казано пари. Именно поради този факт фармацефтичните компании, нямат ни най-малкък интерес да разрешат проблема. Те биха инвестирали в техника и лекарствени средства, които да удължат живота на боледуващия, но не и да го премахнат напълно. 
  Ако се замислим този феномен на краткосрочни печалби, генерирани от проблем, който се разтегля безкрайно във времето, като умишлено се адресират симптомите, а не и корена е заложено във почти всички сфери на живота днес от политиката и икономиката до личното ни физическо и психическо здраве. 

  Това са три мощни за мен аргумента, които потвърждават че настоящата система е меко казано перфектна и честно казано деструктивна за физическото, психическо и обществено здраве на хората. Безспорно ни е дарила с безброй иновации в технологиите, продукт на човешката креативност и въображение. Но от друга страна етичните, морални и духовни аспекти на парадигмата в която системата оперира в момента насърчава развитието на човешки качества, които здраво и сигурно ни теглят надолу, а не напред.

 25. Бонго каза:

  Тоя пич дето го е писал това, може да се радва на капитализма, защото може би дядо му и баща му са мазни комунисти, които са го уредили в живота с три апартамента в София и няма нужда от това да се сблъсква с грозната страна на бизнеса и се радва на благинките на капитализма от удобното си диванче и се чуди как да си начеше егото като се прави на умен в интернет, после да бутне някоя чикийка и да си облече новите дрешки и да се разходи по центъра да го видят колко е интелигентен и добре облечен, а всъщност е… оставям вие да добавите.

 26. Harbinger каза:

  Капитализма ще се срути защото основата му е положена върху идеята за човешко поробване и потребителско мислене. Сърцето на капитализма има най голям външен дълг, който ние хората ще трябва да изплатим. Трябва да си сляп, за да не забележиш как по голямата част от света страда с по малко от 2 долара на ден. Докато капитализма лишава човека от културно и духовно развитие превръщайки го в малоумен дрон един ден не само американците но и всички държави под фалшивата демокрация ще се събудят ограбени от банковия елит. Какво си е въобразил томас джеферсън изричайки тези думи в опозиция на частните банки. Ето ти една добра конспирация. В миналото много конспирации са се оказали верни. Велики лидери са се борили срещу елита и много от тях са били елиминирани. За какво ли говори господин кенеди чиито мозък пръснаха пред публика през 60 те. С какво ли заслужи смъртта си? Ето ти нещо върху което да мислиш господин автор. А какво ли има предвид алън дълес когато заявява през 40 те след втората световна, че ще сринат човешкия морал култура и възгледи и издигнат култ към секса олигофренията. Много ми е чудно след като конспирации не съществуват защото знам от преди 15 години че се задава световна война между християнството и исляма която вече от 5 години се води отнемайки живота на повече от половин милион и предстои масовото изтребване на много повече когато прерасне в конфронтация между суперсилите. Това не би се случило без тайни заговори темите за които са с етикет „теория на конспирацията“. Какво ли означава монумента в джорджия? Какво ли представляват тамплиерите масоните и илюминатите? Много ми е чудно как нещо напълно реално и документирано се смята за конспирация или нереално. След като хората вярват в религията какво можем да очакваме от света? Прочети „1984“ „прекрасният нов свят“. Там не става дума за конспирации.

 27. атанас каза:

  Юри при кои си на хранилка та така ожесточено защитаваш капитализма този капитализам, който ни раздели на много богати и много бедни?

 28. Георги каза:

  Всъщност „милионите бедни хора“ по света най-често не живеят в условията на капитализъм, а в пред-модерни общества. Щяха ли тези „милиони бедни хора“ да живеят по-богато, ако в западните общества нямаше капитализъм? Ако в Бангладеш нямаше фабрики, които да използват нископлатен труд, щяха ли доходите в страната да бъдат по-високи? Отговорът е: твърдо не. Всъщност без западното влияние в тези държави щеше да се живее още по-бедно, по-кратко и по-болно.

 29. Hosting каза:

  Те превръщат децата на американския елит в бъдещите лидери на индустрията, банковото дело, правото, военните и медиите. Центърът на тази конспирация на елита е университетът в Йейл.