- E-lect.net - https://e-lect.net -

Тайната на отслабването

[1]Затлъстяването, вярвам знаеш, е сериозен обществен проблем в наше време. Срещу него се борят – поне ако можеше да се вярва на тоновете прецизнa дезинформация, която ни залива – стотици невероятни разновидности на всякакви фармацевтични и козметични продукти, нови и преоткрити диети, и всевъзможни уреди, обещаващи бързи резултати с почти никакви усилия, но за сметка на това срещу доста пари.

(Като последните обикновено са хитроумно замаскирани с формулата: „Направо нищо не плащаш – само 1246 лесни вноски по 99 стотинки” или нещо от този сорт.)

Общото между всички чудодейни средства за бързо отслабване – с яркото, но неприятно изключение на липосукцията – е, че те не работят. Не, не ме разбирай погрешно! Някои от тях са просто безобидни схеми за източване на лековерните и по правило не водят до никакъв резултат. Други, като популярните хапчета за потискане на апетита или „термални” кремове за мазане, постигат краткосрочно въздействие и йо-йо ефект, веднага след като спреш да ги употребяваш.

(Което, мен ако питаш, би трябвало да ги поставя някъде сред наркотиците, защото кой ще иска да ги откаже, след като е наясно, че всичко, което е „постигнал” с тях, ще си отиде яко дим!)

Дори да оставим настрана факта, че подобни препарати не преминават през необходимия контрол и са потенциално опасни, те не са нищо повече от малко по-сложна измама, която цели… правилно, да придобие парите на балъците.

Впрочем, примери за безскупулния начин, по който се разпространяват, можеш да видиш в доста интернет форуми, в които, започне ли разговор за разни продукти тип „Лида” и „Монида”, моментално се появяват купища доволни клиенти… е, с уговорката, че всеки път форумната им кариера се изчерпва с този първи и единствен коментар.

И докато горните „фармацевти”, редом със създателите на някои по-опасни уреди, са направо за съд, доста други хора – предимно в сферата на (пре-)откривателите на диети, са  просто глупави. Ефектът от диетите, да го кажем направо, е точно същият като посочения по-горе: добър резултат в краткосрочен период и бърза компенсация, веднага щом ги спреш. Това, дори без да споменавам, че повечето от тях са от вредни до направо опасни и могат да навредят на тялото ти по-лошо от 2-3 излишни килограма.

Един основен въпрос,

който почти никой не си задава, е: ако поне един от всички тия чудодейни и бързи лекове работеше, как броят на хората с наднормено тегло не само не намалява, ами и продължава да расте от година на година? Всъщност, ако ставаше толкова лесно, колкото да погълнеш някое хапче или да хрупаш ябълки за една седмица, цялото население на света щеше да се състои само и единствено от добре сложени мъже и жени с идеална фигура и в перфектно здраве.

Очевидно не е така. Въпреки това, индустрията, „бореща” затлъстяването, всяка година печели стотици милиарди в световен мащаб и е измежду най-големите изобщо, включително в България. Причината, казват по-умните от мен, е в човешката глупост и непознаващото граници желание да се мине без усилия.

Е, лошата новина, която целият този текст се опитва да ти внуши, е, че лесно няма и, ако повярваш в обратното, поредният ловък измамник скоро ще попълни автопарка си с парите ти. От друга страна, разбира се, ето я добрата новина: наистина има

Тайна на отслабването,

която големите риби в бизнеса не биха искали да достигне до никого от нас. На всичкото отгоре, само след секунди ще я разкрия пред теб (шепнешком, така че внимавай никой да не чуе и, естествено, после да не тръгнеш да я споделяш с когото и да е!).

Без значение как изглеждаш, колко излишно тегло имаш и дали се смяташ за генетично обременен – една лъжлива концепция, която сама по себе си е повод за отделна статия – ключът към по-хубавата фигура е да започнеш да ядеш по-малко [1] и да спортуваш повече.

Толкова е просто. Но не става нито бързо, нито без усилия, както ти обещават множеството скъпоструващи и в най-добрия случай безполезни боклуци на пазара. Що се отнася до горната формула, за нея ще си поговорим подробно в друга статия надявам се скоро.

***

[1] Колко точно е въпрос, чийто отговор ми се ще да илюстрирам с любим пример. Нека предположим, че в настоящата ти диета влиза 1 бира всяка вечер. Спирането на тази едничка бира, без да правиш каквито и да било други промени в начина си на хранене или стила си на живот, ще доведе до свалянето на над седем килограма за една година. Pretty impressive, а?

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [2] или да последваш този сайт в Twitter [3].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [4]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.