- E-lect.net - https://e-lect.net -

Крадецът вика…

[1]Малко предистория: на 2 юли тази година в e-vestnik се появи статия със заглавие „Явор Колев е прав за Chitanka. Недоволството в случая е колективна цигания [2]”. Не тук е мястото да те занимавам с пропуските и откровените глупости в аргументацията на автора – ако си видял „произведението” му, навярно са ти направили впечатление. Това, от което наистина бях удивен в споменатия материал, обаче, се съдържа в предпоследния параграф. Цитирам:

В България в интернет и в печатните медии се краде тотално. И е-vestnik е жертва. Голяма част от съдържанието му е преписвано постоянно от други сайтове като afera.bg, blitz.bg и др., които са специализирани в кражби. Над 200 статии и интервюта, и двойно повече снимки са препечатани без разрешение в 10-ина вестника като “Папарак”, “Шоу”, “Политика”.

Е, какъв ти е проблемът с този текст, може би ще попиташ. По принцип никакъв. Позицията, че интернет пиратството достига застрашителни размери и трябва да бъде ограничено, е морална и заслужава пълната ми симпатия. Оплакването, че от e-vestnik се краде постоянно, навярно не е лишено от основания (въпреки че нямам лични наблюдения и не мога да коментирам). Тогава?

Както навярно си се досетил от заглавието, недоволството ми е породено от факта, че аз самият мога да се нарека „жертва” на кражба и то точно от страна на e-vestnik, тъй като моята статия „За Бербатов, виртуалния хейтър и психологията [3]” се появи там, не само без да бъда попитан, но дори без някой да си направи труда да ме уведоми за това.

(Тук е мястото да вметна, че по начало нямам нищо против подобна практика – все пак тя разширява кръга на читателите ми – и излизането на мой материал, където и да е, винаги ме е радвало. Това, което не мога да понасям, е лицемерието. Дебелоочието да се оплакваш, че си пострадал от практика, която най-безсрамно експлоатираш. Същото това лицемерие, което те кара да викаш „Дръжте крадеца”, докато ръката ти е в нечий джоб.)

С което предисторията свършва. Случаят ме остави с горчив вкус в устата, но в крайна сметка беше забравен… до вчера. Именно снощи, докато разглеждах какво ново се е появило в Свежо, ми направи впечатление, че няколко коментара в различни блогове, които вече бях прочел, трупат гласове и посещения не за авторите си, а – позна – за e-vestnik.

Така че ми хрумна да събера онези от тях, които намеря, в настоящата статия и да попитам хората, отговорни за създаването им, дали са питани или поне знаят за тяхното препечатване (въпреки че съм почти сигурен какъв отговор ще получа). Ето ги:

Материалът на dzver „Цветанов и битите [4]” се появява като част от „малкия коментар”, озаглавен „Нагъл ли е Цветанов или просто милиционер [5]”.

Друга статия, посветена на днешното управление – „Башмайсторът [6]” от блога на Комитата, може да бъде открита под заглавието „В десетката: Борисов – башмайстора [7]”. Интересно – към нея е приложена снимка от същия блог, но от различен текст.

Малко по-ранната „Краят на шльокавицата [8]” на Григор Гачев, ще намериш с името „В десетката: Краят на шльокавицата в интернет [9]”.

Материалът „Кошмар пред 6-о РПУ, София [10]” от Блога на нервната акула също попада в тази категория. (Тук заглавието – не особено изненадващо – е „В десетката: Кошмар пред 6-о РПУ [11]”.)

Това се отнася и за: „Кейбълтел – Disconnecting People [12]” (от блога на Мишо – търси името „В десетката – Blizoo или няма форум, няма проблеми [13]”), както и за „Премиерът-слънце [14]” (с автор Златина Колева и едноименно заглавие в e-vestnik), „Писмо от МВР [15]” (публикувано в личния сайт на Атанас Чобанов; заглавието запазено), и прочие.

Та – връщайки се към основната си тема – да запитам: Уважаеми блогъри, предлагани ли са ви пари за публикуването на споменатите материали (както и на други, които съм пропуснал)? Все пак става дума за комерсиално издание, което печели от реклама. Някой поинтересувал ли се е изобщо дали сте съгласни те да се появят на страниците на e-vestnik? Поне уведомени ли сте за тяхното качване там? И не на последно място – какво мислите за твърдо заявената принципна и цитирана по-горе позиция срещу пиратството в контекста на предишните ви отговори?

Покорно благодаря.