Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Светът според Арнолд

За мнозина Арнолд Шварценегер е известен преди всичко с главните роли в част от любимите им екшън филми от 80-те и в поредица от не толкова успешни заглавия от тогава нататък. Също така немалко от нас поне са чували, че още преди да се превърне в холивудска звезда, роденият в Австрия актьор покорява световния връх в бодибилдинга и прави повече от всеки друг за популяризирането на този спорт. Някои дори знаят, че между 2003 и 2011 г. Шварценегер е губернатор на Калифорния.

Мога да се сетя за не един и двама приятели, за които тази еклектична кариера е повече от странна. Тъй като в България е разпространено разбирането, че спортистите са тъпи (което впрочем е безспорен факт, що се отнася до част от родните спортни величия), тези мои приятели донякъде разбират защо една канара от мускули би могла да пробие в Холивуд, но приписват политическата служба на Шварценегер не на личните му качества, а на пословичната глупост на избирателя.

Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Многобройни щрихи от биографията на Арнолд говорят за комбинация от интелект, трудолюбие, отговорност, последователност и загриженост, която е в основата на всичките му познати и непознати постижения. Така например той вече е милионер, далеч преди да се снима в първия си блокбъстър, отчасти благодарение на спортната си кариера, но най-вече заради поредица от изключително успешни инвестиции в недвижими имоти. Тези инвестиции до голяма степен са възможни, защото друга компания, основана от Шварценегер и занимаваща се с продажбата на фитнес оборудване и видео инструкции, успява да му донесе достатъчно големи приходи. На свой ред тя е финансирана с печалбата от строителния бизнес, който бъдещият актьор започва с най-добрия си приятел Франко Коломбо още през 1968 г.

Ако и ти като много наши сънародници възприемаш труда като мръсна дума, вероятно ще бъдеш скандализиран да научиш, че докато се занимава със строителство, Шварценегер отделя по повече от четири часа дневно, за да тренира, и отгоре на това учи за бакалавър по бизнес администрация с фокус върху маркетинга и икономиката, движи другия си бизнес и посещава актьорски курсове. Или че на върха на филмовата си кариера, съчетава живота по снимачните площадки с позицията на ръководител на Президентския съвет за физическо възпитание и спорт в администрацията на Джордж Буш Старши. И че даже е ангажиран със специалните олимпийски игри за хора с увреждания почти от основаването им в края на 60-те години.

Нищо не се връзва по-малко с образа на тъп спортист от факта, че Арнолд чете Милтън Фридман за удоволствие, а когато Свободата на избора (най-популярната книга на чикагския икономист) излиза на пазара, тя се превръща в любимия избор за подарък на Терминатора, който я раздава на повечето си приятели.

Противоречията на пропускат и личния живот на Шварценегер. Убеден републиканец, той е женен в продължение на 25 години (между 1986 и 2011) за Мария Шрайвър – дъщеря на сестрата на Джон Ф. Кенеди – и е приет в навярно най-известната династия, свързана с Демократическата партия в САЩ. Любящ съпруг и гласовит поддръжник на равноправието на жените, Арнолд не крие многобройните си забежки. При все мачисткия си имидж, не се притеснява да позира за гей списание в края на 70-те, а въпреки политическата си принадлежност подкрепя правото на аборт, хомосексуалните бракове и мерките срещу глобалното затопляне.

Самият Шварценегер приписва успехите си на поредица от простичко звучащи правила, част от които ще изброя: 1.) Превърни пасивите си в активи. 2.) Когато някой ти каже „не“, трябва да чуваш „да“. 3.) Никога не следвай тълпата. Иди там, където е празно. 4.) Забрави за план „Б“. 5.) Повторения, повторения, повторения; и 6.) Грижи се за тялото и ума си.

Ако четеш E-lect отдавна, знаеш колко голямо уважение изпитвам към хората, които са успели в живота с честна игра и благодарение на собствените си усилия, таланти и упоритост. Затова, при все че знаех много от написаното по-горе, за мен беше огромно удоволствие да прочета разказа за живота на Арнолд, написан от него самия. Книгата е издадена на български под името Зов за завръщане и макар в нея да има тонове интересни истории (Джеймс Ърл Джоунс е заеквал и почти не е говорил на младини, а пък през 1983 г. папа Йоан Павел II споделя с Шварценегер, че всяка сутрин прави по двеста лицеви опори и триста коремни преси преди закуска), най-важни са постоянно повтарящите се мотиви, че успехът се постига с труд и постоянство, а да си любезен, възпитан и готов да помогнеш на ближния е много по-голям признак на сила от това да вдигаш 240 килограма от лежанка и да разстрелваш по стотина злодеи на филм.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.