Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Светът в една графика

PovertyИзненадващо е за мен колко много хора все още смятат, че светът отива по дяволите, а капитализмът и глобалната търговия водят до поробване и експлоатация на по-бедните от страна на по-богатите. Видимо е, че нищо подобно не се случва (а що се отнася до теорията за експлоатацията, в богати държави като САЩ е популярно точно обратното мнение – че свободната търговия облагодетелства бедните за сметка на богатите). Човешката вяра обаче не се влияе от факти и затова пазарът е претъпкан с конспиративни книги, а привърженици на всевъзможни идеологии упражняват реториката си на гърба на капитализма.

И все пак нарастващият обем на глобалната търговия, отварянето на пазарите и разширяването на частната инициатива водят до огромни положителни промени и в крайна сметка са най-важните виновници за постоянно намаляващите в последните години като брой и процент хора, живеещи в крайна бедност. Както можеш да разбереш от графиката, на която се позовава тази статия, през 2015 г. те представляват 9.6 процента от всички човешки същества (или около 705 милиона души) в сравнение с 20.9 процента през 2005 г., 29.8 процента през 1996 г., 40.8 процента през 1984 г., 60.1 процента през 1970 г. и така нататък.

Още по-важното е, че данните недвусмислено ни показват тенденцията за рязко ограничаване на крайната бедност в последните две десетилетия, донесена ни от развитието на пазарите и вървящия ръка за ръка с него възход на технологичните иновации.

Напук на черногледците, тази тенденция е адски трудно да бъде обърната. Така че, освен ако разните антиглобалистки и радикални социалистически движения не започнат да диктуват дневния ред в идните десетина години, накрая им най-сетне ще живеем в свят, в който крайната бедност вече не съществува като масово явление.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

2 коментара

  1. Благовест Цветанове каза:

    Бих се радвал, ако към статиите имаше дата или поне месец и година…

  2. Към всяка статия има дата – можеш да я видиш горе вдясно в квадратчето „Автор“.