Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Светът в края на медицинския прогрес

Едрата шарка придружава човечеството през цялата му история. Изчислено е, че болестта, която се появява в медицински текстове още от времето на египетските фараони, причинява смъртта на средно 400 000 души годишно в Европа през XVIII век и убива между 300 и 500 милиона по света през XX. Причината да не чуваме много за този зловещ бич е, че благодарение на мащабна кампания, проведена от Световната здравна организация през 60-те и 70-те години, едрата шарка е първата и за момента единствена болест в историята, която е напълно унищожена в природата.

(Последните съществуващи щамове на вируса, причиняващ едра шарка, за които е известно, се съхраняват в една лаборатория в САЩ и една в Русия.)

Няколко други заболявания са напът да я последват. Полиомиелитът е толкова разпространен през миналия век, че днес по света все още живеят милиони човешки същества, които са били парализирани от болестта. Когато Световната здравна организация започва глобалната инициатива по унищожаването му през 1988 г., в рамките на годината от полиомиелит се заразяват приблизително 350 000 души. През 2017 г. броят на заразените е 22, а последните му огнища се намират само в няколко държави (Пакистан, Афганистан и може би Нигерия и Сирия).

По подобен начин дракункулозата изминава пътя от 3 и половина милиона заразени през 1986 г. през 892 055 три години по-късно до 30 в само две държави през 2017.

Маларията вероятно е най-сериозното предизвикателство в този контекст, поне що се отнася до групата на заразните заболявания. При все че от началото на века в борбата с нея е постигнат значителен напредък, тя все още убива стотици хиляди предимно в Африка и ще продължи да го прави в близко бъдеще. За евентуалното ѝ унищожение обаче се работи активно, а Бил Гейтс (чиято фондация е сериозно ангажирана в каузата) предвижда, че то ще се случи преди 2040 година.

Като цяло, благодарение на по-добрата хигиена, масовите ваксинации, антибиотиците и други подобрения, човечеството успява да постигне значителни резултати в борбата с инфекциозните заболявания – и, по всичко личи, скоро няма да спре. В резултат от постепенно нарасналата продължителност на живота днес основните „убийци“ в развития свят са неинфекциозни заболявания като рак, сърдечно-съдови болести или Алцхаймер. Все още никой не е започнал целенасочена кампания за изличаването на някое от тях, но в много случаи последните две десетилетия са свидетели на немалък напредък.

С навлизането на високотехнологични компании в света на биотехнологиите прогресът навярно ще се забърза. Никой не знае дали основаната през 2013 г. от Google компания Calico ще превърне многомилионния си бюджет в работещи медицински решения, нито дали Microsoft ще изпълни целта, която си постави през 2016 г., да разработи „решение“ на рака в рамките на едно десетилетие, или пък фондацията, основана от Марк Зукърбърг, ще подпомогне излекуването на всички болести в рамките на следващите няколко десетилетия… но че ноу-хау-то и огромните инвестиции на технологичните гурута ще допринесат за напредъка в медицината е извън всякакво съмнение.

Което ни води към въпроса: как би изглеждал светът, когато повечето от сега известните около 30 000 болести бъдат изличени от лицето му или най-малкото поставени под контрол. Ще бъде ли по-щастлив, по-богат и по-прогресиращ, както аз си мисля, или освободилото се от контрола на заболяванията човечество ще го отведе до по-бърза катастрофа?

В Polstats са разработили изключително интересна симулация, която показва, че в този хипотетичен свят средната очаквана продължителност на живота при раждане (в САЩ) би била 8 938 години. Как би изглеждал животът ти, ако имаш това време, е хипотетичен въпрос днес, но – кой знае! – може един ден да се превърне в реална дилема.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

 1. Моята прогноза за това какво ще стане, когато се излекуват всички болести каза:

  1. Пенсионната система ще колабира.
  2. Земята ще се пренасели.
  3. Ресурсите няма да са достатъчни за всички.
  4. След което и цялата днешна икономика ще изпадне в колапс.
  5. Ще настане екологична катастрофа.
  6. В следствие на което ще умрат много повече хора, отколкото ако си умираха по естествен път от болести. Пътят към ада е покрит с добри намерения.
  7. Съществува и варианта определени части от населението да бъдат ваксинирани, но и стерилизирани покрай ваксинацията. Така че да се реши проблема с пренаселването.
  7.1. Въпроса е КОЙ ще определя дали даден индивид да има деца или не.
  7.2. Любопитно е дали това не се прави и в момента.
  Доста въпроси за размисъл.