Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Строго секретно: планът Ран-Ът

Вече не веднъж, а на два пъти съм споделял мнението си за конспиративните теории във всичките им разновидности. По принцип не ми се иска да го правя отново, обаче съм провокиран от един коментар от трети март, който ни в клин, ни в ръкав призовава администраторите на сайтове в интернет да „проявят находчивост, за да решат задачата по заличаването” на „чудовищния текст-обосноваване на деградационните процеси в страната – „Програма” за унищожаване… на българския народ”.

По-нататък в коментара си авторката Росица Петрова информира, че:

Съюзът на Писателите от Интернет определи този текст като нарушение на Конституцията на Република България, в параграфа за свободата на словото и като опит за поругаване на българския език, и като престъпление срещу човечеството, защото българинът е сред всички, които изградиха новия свят!… Недопустимо е в сайтовете на Интернет той да се мъдри свободно, зъбейки се с грозното си лице, без да получи заслужаващия отпор.

Сега, първо, доколкото ми е известно, в E-lect няма нито една програма за каквото и да било, така че, дори да исках нещо да заличавам (а аз не искам), абсолютно нищо не мога да направя. Второ, скоростното търсене в мрежата не можа да ми даде еднозначен отговор на въпроса какъв е споменатият съюз на писателите в интернет, обаче ме насочи към този интересен сайт, кой знае защо с руски домейн, националистически патос и забавен антисемитски фон, на който подробно се разяснява, че под въпросния текст се разбира националната стратегия Ран-Ът от началото на прехода.

Въпреки всичко не бих могъл да остана безразличен към дълбоките терзания на Росица Петрова. За нея и за всеки Истински българин™, който се чувства застрашен от чудовищния американски империализъм, ще издам най-пазената тайна – много, ама наистина много тихо, както следва да се прави в такава строго секретна ситуация. Ready?

***

(Ако не си готов да научиш най-истинската истина, сега е моментът да спреш да четеш.)

***

(Сигурен ли си, че ще ти понесе да продължиш?)

***

Целта е изпълнена! Програма за унищожаване на българския народ няма. Нещо повече – такава никога не е имало. Планът Ран-Ът е съвсем нормален икономически документ, изготвен по молба на българското правителство от Националната търговска камара на САЩ през 1990 г. Той препоръчва поредица от законови и административни реформи с цел либерализация на стопанството.

Нещо повече – за огромно съжаление, планът си остава само на хартия. Не е много трудно да се види, че в България провеждането на последователна политика е голям проблем, та била тя и разписана на 600 страници от чуждестранни експерти.

Или, иначе казано, госпожо/госпожице Петрова, можете да отдъхнете с облекчение. За всички проблеми в страната сме си виновни предимно ние самите. При това не толкова от злоумисъл, колкото заради некомпетентност.

В тази връзка с нетърпение очаквам следващата декларация на Съюза на писателите в Интернет. Време е някой да застане срещу конспирацията на Телетъбис!

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

49 коментара

 1. lexin'tun каза:

  Може ли линк към коментара на г-жа Петрова? Любопитно е да видим терзанията ѝ в оригинал.

 2. (OFF: Аз имам едит :)!)

  Линк няма как да ти дам, понеже коментарът е в спам фолдъра ми, но ето това е текстът:

  „Моля да бъде публикувано като статия, а не като коментар под която и да е тема!

  До всички администратори на сайтове в Интернет

  Уважаеми администратори,

  Повече от 20 години в информационното пространство се подвизава чудовищен текст, който е обосноваване на деградационните процеси в страната – „Програма” за унищожаването… на българския народ!?

  Съюзът на Писателите от Интернет определи този текст и като нарушение на Конституцията на Република България, в параграфа за свободата на словото, но и като опит за поругаване на българския език и като престъпление срещу човечеството, защото българинът е сред всички, които изградиха новия свят! Намираме за недопустимо в сайтовете на Интернет този текст да се мъдри свободно, зъбейки се с грозното си лице, без да получи заслужаващия отпор, а отпорът срещу тази злостна провокация не е нещо друго освен обединяване на българите по конкретен повод в името на свободата. Надяваме се, че администраторите на сайтове в Интернет ще проявят находчивост, за да решат задачата, която е практическа и най-малкото се свежда до заличаването на текста. Честит празник!“

 3. Антони каза:

  Да бе да, не е имало такава програма. Абе изобщо в тая държава никой не е виновен, никой нищо не знае, няма информация, не е запознат с фактите… Ей големи провокатори и демагози има в тая страна! Не само, че има такава програма, но смея да твърдя, че тя се преизпълнява. С други думи скоростта на събитията дори надминава очакванията в този гнусен американски план за съсипване на България! Секретната част от плана Ран Ът се намира у сина на Николай Хайтов!

 4. Не се и съмнявам! Телетъбис също е огромна заплаха, но никой не го е еня! 🙂

 5. Антони каза:

  Секретната част от плана е реален документ. Хайде без ирония, другарю Иванов. Не си изпитал мъките на жертвите на този план и нещо ти е много весело гледам?
  След 20 години България ще загуби част от територията си на югоизток в полза на Турция и тогава теб пак няма да те е еня, както и сега. Тогава най-после копелетата ще влязат по затворите! Хора като теб са ампутирани от чувство за опасност и нехаят за страната си.
  Планът Ран-Ът е само част от общата стратегия за разрухата на Изтока. Хората са направили филм дори за това – Цайтгайст, но слепците и на фактите в него казват, че са измишльотина… Значи ЦРУ и ФБР са едни такива кротки и хуманни структури които по цял ден мислят за добруването на света… хахаха. Е, между другото около 1 млн. души са убити, но хайде сега, какво са 1 млн.? Бомбите ли? Оооо я стига! Разрушили са няколко държави, голяма работа, нали за това се правят бомбите, другарю Иванов?

 6. Антони каза:

  Юри Иванов кажи какво не ти хареса в коменара ми? Ако е за думата копелета, ти как би нарекъл същества които 21 години крадат и се облагодетелстват на гърба на народа?

 7. Sorry, I don’t speak crazy!

 8. Антони каза:

  Знам английски, но не разбрах какво беше това. Стоя зад думите си, кажи като човек с какво не си съгласен. За какво е блога ти тогава? Нали това е идеята да чуеш и други мнения.

 9. Що се отнася до мен, всякакви мнения може да има. Твоето, обаче, е дотолкова необосновано и емоционално, че не виждам откъде мога да започна да водя нормален разговор дори!

 10. м. монев каза:

  Уважаеми дами и господа, този план може би съществува. А може би не съществува. Американците винаги са правили планове. Пример план Маршал, приложен в Германия след Втората световна война. Надявам се, че сте запознати с резултата, защото днес на всички ви се ще да живеете в Германия или в държава развита като нея.

  Предлагам на разискване една договорка между САЩ и бившия СССР, по-точно между Буш-старши и Горбачов, когато се постигна споразумение за прекратяване на неуспешния комунистически опит в Източна Европа. Някой спомня ли си коя година, на кой самолетоносач, на кое място беше срещата на двамата държавници? Едва ли! Няма проблем. Няма да ни го поднесе като информация никой, защото точно там е заровено кучето. Точно там беше създаден не план, а клауза към общия договор с уговорка, от която се предопредели начина, по който да се трансформира сто процентовата държавна собственост в частна. Точно там беше даден двадесет годишен гратисен период на комунистическите ръководства в различните държави да преобразуват държавната собственост в частни ръце. Познайте в кои и на кой? Едва ли американецът Буш е знаел или предполагал колко булгарна (грешката е съзнателна) е българската червена върхушка.

 11. P. Djelepska каза:

  Същественият въпрос е защо 90% от българите не знаят за този план? И за тези които не вярват, не е ли положението в страната, такова каквото е искано да бъде постигнато според ПЛАНА? Не се ли изнесоха младежите в чужбина… не работим ли само и само за да свържем двата края…

 12. Пълна глупост! Както вече обясних, проектът Ран-Ът е напълно нормален икономически документ, който няма никаква апокалиптична цел. Нещо повече, младите се изнесоха в чужбина отчасти и защото той никога не е бил прилаган – иначе щяхме да имаме по-силна пазарна икономика и повече пари още през 90-те.

 13. М.М каза:

  Сигурен съм, че има нещо гнило в цялата тази работа. Може би „щяхме да имаме по-силна пазарна икономика“, ако не беше прилаган този план! Иванов, ти от къде си сигурен, че Ран-Ът е нормален икономически документ, не можеш да го твърдиш, както и аз не мога да твърдя, че не е, но българите винаги ще си останем заслепени и 90% няма да подозират нищо, но време е вече да се събудим! 

 14. Удивително е какво може да стори човек с родния си език. Горният коментар в оригиналния си вид е пример, който ще помня дълго!

  М.М, текстът на документа е известен – той никога не е бил тайна. Оттам съм сигурен и мога да го твърдя.

 15. м.монев каза:

  Не е задължително цялото население на страната да е запознато с този план. Той няма законова тежест. Той е препоръчителен. Пък и не вярвам, че преди шестдесет години всички германци са били запознати с плана Маршал. По-важно е било да има стотина отговорни българи (политици и икономисти), които с помоща на няколко външни консултанти, да направят онова което е станало в следвоенна Германия. Простият отговор е, че в България след 1989 г. нямаше условия да се реализира план, спуснат дори от Бог. Всъщност от 1989 до 2009 пак се живееше и се правеше всичко по план. Има ли кой да ми противоречи?

 16. Eli каза:

  🙂 🙂 🙂 „Има ли кой да ми противоречи?“ 

 17. Димитър Колев каза:

  В коя от 23-те глави на плана може да се добави „секретно допълнение“?

 18. ева каза:

  Направих си труда да прочета този прословут „план“. Без да съм специалист икономист, а като обикновен човек, заинтригуван от сатанизирания план, се опитах да проумея какво препоръчва. И за огромна моя изненада открих, че той е една съвсем нормална икономическа програма с много ценни и полезни съвети. Като например да запазим всичко добро, наследено от социалистическата икономика, да го развием, а не да рушим както се случва вече 23 години. Съвети относно приватизацията, валутната политика, много други предложения, които никак, ама никак не са спазени от нашите „предводители“. Така че не е лошо човек да чете оригинала, а не нескопосаните коментари, за да може да си състави собсвено мнение. Жалко за хубавата ни страна и за хората в нея…

 19. Ева, не виждам защо те изненадва. Мен лично много повече щеше да ме учуди, ако някой беше чак толкова луд, че сериозно да седне да пише план за нашето унищожение! 😀

 20. varg каза:

  Всяко престъпление се наказва и това скоро ще го разберат Америка и Израел.

 21. jqordan каза:

  Ако си представите, че всичко истина и че няма спасение. Философите настрана, време е за действия, няма смисал да си говорите като клюкарки, бунт и кръв, страх и ред.

 22. Ако прекараш времето, в което сънуваш бунт и кръв и си представяш, че летящите розови слонове са истина, в опит да се научиш да пишеш на родния си език (горният коментар е частично редактиран), ще си направиш огромна услуга, повярвай! 🙂

 23. жермен радев каза:

  Задайте си въпроса защо нито едно правителство не разследва крадените пари, незаконното забогатяване и произхода на богатството. Защо тъпите американци го правят по сигнал – звъниш, че съседът ти кара скъпа кола и харчи повечко от допустимото и го хващат за врата. Нали и ние сме като американците, що не става така?

 24. Жермен Радев, ако желаеш да коментираш тук, ще трябва да се постараеш повечко с писането. Първият ти коментар е напълно неразбираем и няма да го пусна – помисли какво искаш да кажеш, напиши го отново, опитай се да спазиш някаква пунктуация, сложи главна буква, когато пишеш България, и пак ще говорим.

  Вторият ти коментар ми отне известно време за оправяне, но поне в него има някаква мисъл – макар и без връзка с реалността :).

 25. Снико каза:

  За онези от вас, които все още не са убедени във вредите на плана, ето откъс, късаещ енергийната политика. В него откровено се говори, че България има въглища, за да захранва вътрешното потребление, но те са вредни и че трябва да внася енергия. Още повече че цената трябва изкуствено да се вдигне, за да се стимулира неефикасното използване на ресурса:

  „Сегашните приоритети в областта на енергетиката включват увеличаването на производството на електричество на базата на лигнитните въглища, на водните и ядрените енергийни източници; разширяването на системата на централното парно отопление на жилищните сгради и по-ефикасното и екологосъобразно използване на горивата и енергията. Съществува сериозно основание да се смята, че ако в енергетиката не се премине към ориентирани спрямо пазара цени, тези усилия ще имат в най-добрия случай ограничен успех. При сегашната система енергията, която различните видове потребители заплащат, има цената на почти безплатен продукт, а това влияе твърде отрицателгго на стимулите за пестенето й и на разработването на нови енергийни източници.“

  Натъкнах се и на много други дупки в текста. Като например тази за премахването на ограничението от държавата за контрол на максималната заплата, която държавен служител може да получава. Това както се разбра в последствие е солидна грешка.
  Има предложени буквално хиляди инструменти за правилно протичане на приватизацията, но нито един за след приватизационно следене от страна на държавата.
  Ето защо към ден днешен контролните органи в БГ не струват. Къде са СЕМ докато ни заливат с тая пумия чалгата? Къде е ХЕИ? И другите от множеството ампутирани апарати… има ги, но къде са?

 26. Удивителното е, че в цитата, който си ни предоставил, въобще не се споменават нито „внос на енергия“, нито „изкуствено вдигане на цената“. Не знам как четеш, сериозно, но е добре да се замислиш върху уменията си да възприемаш написан текст :).

 27. Снико каза:

  Продължавам в нов пост понеже бутон „редактирай“ не е наличен, а времето да пиша в последния уви се оказа недостатъчно…

  Съжелявам, че не цитирах точно, но, ако трябва да сме обективни, тва ще стане скучновато дълго. Така или иначе текста в скобите съществува и е копиран до „ключ“ така че ще допълня просто за достоверност:

  Глава 18: Енергетика, Полезни изкопаеми, Минно дело, Химическа промишленост. Алън Е. Ейбръхамс

  Ако се налага, прилагам и адреса към оригинала.

  Всъщност ако не се прочете цялостно текста не може да се разбере и смисъла който създаделите на плана са си поставили.
  Основното което имах да кажа е, че господата умишлено ни тикат пазарната си икономика с уклон към САЩ и в десетки примери е описано как търговските ни отношения с Русия просто трябва да бъдат прекратени заради целесъобразността на задачата. Само дето България се е хранила доста годинки от това, че бачка за Русия и търговските връзки с нея трябваше да бъдат запазени на всяка цена дори при левитиране на пазара между тях и САЩ.

  Този момент е застъпен в почти всички глави от текста. Наблягам и на тази за ЕЛЕКТРОНИКАТА където отново се говори как връзките ни с Русия които били пагубни за новата ни пазарна икономика.

  Няма глава където престижа на пазарните ни взаимоотношения с Русия не са злепоставени.
  Т.е. обективноста на плана трябваше да бъде още тогава поставена на масата за разискване и ако предписанията в повечето случаи бяха добронамерени то трябваше да се изпълняват по план изключвайки онези от тях чието двойно значение опропасти всичката ни търговия с Русия.

  В момента ние сме превърнати в роби на САЩ стоките или просто роби на чуждото производство. В плана няма нищо тайнствено, нито има конспирацията която мнозина търсят. САЩ просто ни представи собственият си изглед за това как трябва да се развие България и в множеството от текст можете да срещнете само доброжелателност към нас и ненавист към Русия.
  За нещастие ние избрахме страна във вечния им конфликт вместо да лобираме помежду им.
  Силните са те, но можехме да извадим множество девиденти само от това, че не заемаме ничия позиция. Наместо това обърнахме гръб на тоговашната „стогодишна“ търговия със СССР и вървяхме към САЩ с надеждата, че тази държава ще ни осигури същите условия на търговия. Само дето не стана така. Превърнаха ни в консуматори на производството си.

  И от там завинаги си замина селското ни стопанство. По плана то трябваше да мине в ръцете на народа собственик, дори и ако народа собственик не го искаше или си нямаше на идея как да стопанисва.

  И изобщо преходът към демокрация беше зависим от план в американски сценарий… който дори не разиграхме както трябва. Сценариста се намръщи и сега ни е****а майките с единственото – непоправими сте. Естествено ни зарязаха и братушките. И сега така да се каже сме в нищото.

  Пазарната икономика на САЩ се крепи от множество икономически инструменти в които пръст има държавата – предимно контролни органи. В България този контрол е нулев или почти никакъв в резултат на което шефа ми определя заплата която той смята че трябва да взимам, аз пазаря колкото да не пукна от глад, а продавача на тезгяха за банани печели на ръба от това да се откаже.

  ТОВА НЕ Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!!! А ЧИСТА ПРОБА НЕДОИМЪК!!!

  И ти господине Юри който очевадно си начетен човек и ми правиш бележката, че съм четял между редовете може би не си разбрал, че тоя план съм го изял от корица до корица и съм съвсем наясно за какво говоря, а също предполагам, че всеки който се изказва по въпроса ще е направил същото като мен… от което се предполага, че не говоря неясни работи, а тъкмо такива които са на място…

  От тук и ще завърша… че основното което имам да кажа и което бе цел на дългото ми писане вече го написах и все пак ще спелувам с думи прости, че скрита документация около този план няма… конспирацията е в това, че чужда държава се вмешателства в нашата политика и то съвсем открито, а политиците ни в началото на прехода като дете пред близалка подхождат без никъкви резерви към изпълнението на чисто и просто пропагандата на САЩ.

  ПС: Г-не Юри, отнасям се с вас със снисхождението с което вие подхождате към мен по повод предишния ми текст. Всъщност ако и двамата бяхме запознати по въпроса колко аз съм се постарал да бъда преди да пиша вероятно щяхте да изпитате срам от предходното си писание (незнание)
  Не се чувствайте длъжен и да одобрявате текста ми – вземете го предвид като бележка. Не поправяйте и правописните ми грешки, ако въобще бъде пуснат за четене. Мисля че достатъчно се постарах да бъде разбираем и без да има навсякъде нужните запетайки. Не желая и да ми отвръщате ако целта ви ще е просто продължаване на дискусия пусната от ВАС, без да имате нищо конкретно за казване. Не си играем на затапванка така, че не ставайте дете… (последното е пожелание – не препоръка).

 28. Аз наистина изпитвам нетолерантност към глупостта, приятелю. А в случая не знам дали да се смея или да плача. Ти ми цитираш текст, в който изрично твърдиш, че се казва А и Б. Аз прочитам този текст и виждам, че А и Б не се казва. Моменталната ти реакция е да кажеш, че А и Б не се съдържат в параграфа, който САМ си посочил КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, а в параграфите около него. Ако сега те попитам къде точно се говори, че “България има въглища, за да захранва вътрешното потребление, но те са вредни и че трябва да внася енергия. Още повече че цената трябва изкуствено да се вдигне, за да се стимулира неефикасното използване на ресурса”, съм абсолютно убеден, че отново няма да получа отговор черно на бяло, а поредната порция витиевати фрази.

  Още нещо: склонен съм дори да повярвам, че наистина си прочел проекта Ран-Ът. По нищо не личи обаче да си направил усилия (или да разполагаш с когнитивния апарат) да го разбереш. Имаш пропуски в познанията си за контекста освен това – писал съм достатъчно по теми, от които си мислиш, че разбираш, за да не се повтарям тук 😉 .

 29. kikoo каза:

  Относно последните коментари… – “господа в Бог вярвате ли“!!! – обърнете внимание на кавичките, мисля сте достатъчно интелегентни, за да ми отговорите адекватно :).

 30. kikoo каза:

  Виждам провокацията и страха от изказаната истината.

 31. dimitar kolev каза:

  Никъде в мрежата не може да се намери пълния текст на Плана, за това хората мислят, че е секретен и вярват на болни мозъци, като Г. Тамбуев. Затова четете тук.

 32. Мая каза:

  Като чета някои коментари ми хрумна мисълта, че по-страшна от лошотията е само глупостта и то, защото е по-разпространена по хората… 😐
  Koлкото до Плана и онези, които си обясняват прехода в България с него, ето още една мисъл: със сигурност интелигентната злонамереност не може да се сравни с колективната некадърност ;).

 33. Всъщност проблемът е, че, след като предложили плана, другаря Луканов възкликнал „Ричард, това е много либертански доклад. Трябва да бъде социалистически“ и го хвърлил в кошчето.

  Така че другарите могат да бъдат спокойни. Не планът „Ран-Ът“, а планът „Социализъм“ ни докара до тука.

 34. Силвия Вълкова каза:

  Ще цитирам статия, която ми направи впечатление ,преди да попадна на тази тема и преди да прочета всички коментари. Преди това обаче искам да се обърна към г-н Юри Иванов. Не твърдя , че съм много компетентна по темата за това можете да си спестите коментарите които наблюдавам, че преобладават свързани с това колко са запознати хората и колко не са, защото считам, че реално напълно запознати с всички подробности около „Планът“ са малцина и нито аз, нито Вие влизате в това число. Цитирам статията единствено защото сметнах, че процентите  и сроковете са доста озадачаващи. 
  До 2050 г. в България всяка година ще има забавяне в нарастването на брутния вътрешен продукт и реално ще губи по 0,7% от него заради застаряването на населението и демографската катастрофа, в която влиза страната, сочат данни от отчета за 2012 г. на националната демографска стратегия, съобщава „24 часа“.
  Изчислено в пари според брутния вътрешен продукт за 2012 г., който възлиза на 77,5 млрд. лв., това означава, че  всяка година България ще губи по 543 млн. лв.
  Общият размер на обедняването на страната до 2050 г. пък ще възлезе на близо 20,1 млрд. лв.
  Дотогава гражданите, които са в трудоспособна възраст и могат да произвеждат национален продукт, ще са се свили с 40%. Дори в най-оптимистичния сценарий хората над 65-годишна възраст ще са над 2 млн. души, а близо 800 хил. от тях ще са на възраст над 80 години.
  За сравнение към края на 2012 г. работоспособните българи са били над 61% от населението на страната, или 4,5 млн. души. Това е намаление с 20 хил. души спрямо 2011 г. дори при нарасналата през миналата година възраст за пенсиониране.
  България вече изпитва сериозни затруднения в заместването на хората, които излизат от трудоспособна възраст. През 2012 г. 100 пенсионери са заменяни от 64 влизащи в трудоспособна възраст българи. В началото на този век стоте напускащи трудовия пазар заради навършване на възраст са заменяни от 124 души, способни да се трудят.
  Най-благоприятно е съотношението на заместване на пазара на труда в областите Сливен – 79 нови работници на всеки 100 пенсионирани, Кърджали и Благоевград – по 76, и Търговище – 74.
  Най-нисък е този показател в областите Габрово и Видин, където 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват съответно от 47 и 50 лица.

  П.С. Не съм се интересувала от това колко са реални написаните по-горе статистики, защото сметнах, че всеки който прояви интерес може да се информира с няколко „клика“ 

  От остротата и упреците лично аз не мисля, че блика интелект или богата култура, все пак за това са форумите  – за да се изказват мнения. 

  Приятен и спокоен ден 🙂 .

 35. Силвия Вълкова каза:

  Забравих да допълня, че Българите винаги са били велик народ и винаги ще бъдат! Годините в дрямка ще приключат в момента в който младите хора си отворят очите и застанат зад РОДИНАТА си! Искам да кажа, че съм на 21 години и все още почти нищо не съм видяла от борбата за оцеляване на свой гръб, но достатъчно гледах как  във времето тежестта на гърбовете на близките ми натежава главоломно и смятам, че всеки млад и МИСЛЕЩ Българин трябва да си вдигне главата и да спре да избира лесния път! Защитавайте родината си, борете се за нея и за семействата си, така както Великите ни „Бащи“ са го правили! Не напразно сме се преборили с всяка трудност независимо колко време и сили ни е коствало! Вярата в светлото бъдеще не трябва да ни напуска, защото надеждата е в Нас младите хора! Отделете малко от ценното си време, за да се замислите над това!
  Извинявам се предварително, ако съм засегнала някой!

 36. Лис каза:

  Доста се посмях на това излияние относно плана Ра-Ът. Това само засилва убежденията ми, че такъв план за унищожение наистина съществува, дори да не приемем „унищожение“ в буквалния смисъл на думата. Написаното  е несполучлив опит в използването на ирония. 

 37. Емо каза:

  Питам се – не знам, някои хора защо твърдят, че не съществува такъв план, след като той вече е изпълнен на 80 – 90%. Статистиката на тази дата е ясна! 2,5 милиона българи работят и живеят извън страната. Тук „работят“ 2 милиона!?! Те ни изпращат пенсионери, нашата държава – свежи работници. После ни се подиграват с един доклад на европейската комисия, че не се справяме! Как ще ни сложат на една нога с колониалните държави, които с гордост са плячкосвали от три континента. Сега са по-католици от папата. Пуснаха ни в задния двор на Европа, за да ни държат изкъсо и да бъдем надлежно и редовно издоявани, стригани, че и малко да ни посритват по площадите. Аз не съм виждал евреин да хвъря пари през рамо, арменец да ги събира и да му ги връща. Планът си работи, ами ние да вниаваме!

 38. Истина каза:

  Внимание! Планът ран-ът е съвсем различен материал от официалният доклат ран-ът. Едните основателно се плашат от подправеният, след това други четът оригинала и се чудат – какво толко. Просто сръвнете двата и ще видите измамата. Двата са съвсем различни и противоположни.

 39. Истина, само да гледам как издевателстваш над българския език, ми е достатъчно, за да разбера, че много ги схващаш нещата, нали :).

 40. Съни каза:

  Мисля че сте адски заблудени за много неща. Юри Иванов освен да обиждаш коментиращите на страницата и да защитаваш заговора по вапросният проект друго не правиш .Проекта е в сила още от 1991 г. Този проект има за цел да направи новите поколения прости и неграмотни. Аз съм от тези поколения.Твърдя, че съм си неграмотна, но поне се страя да се ровя и да се информирам за случващото около себе си. Отворете си очите бе хора. Гледаите децата си колко са прости и неграмотни. Аз съм една от тях, признавам си го. Но поне си виждам недостатъците и се мъча да си наваксам. Прост народ се управлява най-лесно. Проекта е одавна в действие. Сега се оглеждайте за нещо смислено което все още може да се спре.

 41. милена каза:

  След като някои са приели и подписали този план от името на народа, без да го уведомят дори, та камо ли да се поинтересуват от мнението му по въпроса, и последиците от този план са налице, а нацията ни наистина се е стопила почти на половин вследствие от приложените мерки не е ли време да се потърси отговорност от тези всезнаещи и толкова велики и начетени хора подписали този грабителски план обричащ на глад и смърт народа ни…

 42. милена каза:

  За унищожението на евреите се знае, то е заклеймено и се счита за един от най срамните актове извършени от нацистите в лагерите на смъртта. Защо се прикриват подобни срамни актове от съвременната ни история спрямо страните от Източна Европа в това число и нашата. Кои са тези богоравни личности които с лекота подписват смъртната присъда на милиони… Има ли по-голям терористичен акт от този да се унищожават чрез глад и смърт толкова много хора…

 43. Лъчезар Ников каза:

  Жал ме е за БГ нацията с 1300 години история… Крайно време е да осъзнаем, че сме били велик народ и пак можем да бъдем…!!!

 44. Специалиста каза:

  Относно коментарийте на Юри Иванов: Защо г-н Иванов не станете учител по бългерски вместо да коментирате неща от които нищо не разбирате. Цял народ знае за тоза прослувут план, само вие го удобрявате. Колко Ви се плаща за тези драсканици?

 45. Иван Георгиев каза:

  Определено такъв план има, но той е икономически. На американците им е през оная работа за България, само ние си придаваме важност. Защо им е на американците да ни унищожават, нито сме им икономически конкуренти нито военна заплаха.

 46. Мартин Тонев каза:

  Ха-ха-ха. Липсата на елементарни познания по икономика в комбинация с информиране от клик-бейт сайтове със сензационни “разкрития и новини“ води до трагичните последствия в секцията с коментарите. Като смятате, че плана е да ви избият ми бягайте другари, бягайте. Бягайте на изток, в Русия, нееее те са пишман капиталисти, по на изток. Китай ееее и те са Комунизъм с капиталистически елементи, още по ааа баш там Северна Корея е като за вас. Ким ще ви брани с атомните си бомби от гадните капиталисти дето пишат разни планове как да ви дойде акъла у кратуните. Ехх щастие неземно глад, купони и режим на тока… кеф.

 47. Браво! Много точен коментар. Лично аз постоянно воювам във фейса против сикаджийските простотии за планът Ран и Ът. Забелязал съм, че Боку-тиквата и членовете на коалиционното му правителство – българските националисти имат, набор от теми, които моментално пускат във фейса, когато им пристегне около врата. И, уви, успяват да отклонят общественото внимание от техните безобразия. Кои са тези теми? На първо място, разбира се „злокобния“ план Ран и Ът. „Лошите“ американци с помощта на този план са съсипали България. Ние сикаджиите, мултаците, тимаджиите, ивопрокопиевците и пр. разпределителни коалиции, актоподи, пръкнали се от комунистическата номенклатура, от „червената“ буржоазия нямаме нищо общо с това! А истината е, че и двата отряда на „червената“ буржоазия – БСП и СДС, направиха всичко възможно да не се реализира планът Ран и Ът. Те реализираха стратегията на ценовите шокове през 90-те години. 2. Митът за „турското робство“! Ах, ние сме били турски роби, ах ако не са били 500 години турско робство ние щяхме да сме 30/40 милиона, една от най-силните европейски нации. Пълни простотии. В земите на Османската империя е доминирал османския феодализъм. Масата от българското население са били крепостни селяни. При това с по-голяма степен на свобода, отколкото в царска Русия. Роби са били една тънка прослойка българи – османлиите. Защото управляващата класа на османлиите е рекрутирала състава си основно от средите на българското население. Чрез кръвния данък девширме. Сравнете положението на българските роби, които са управлявали Османската империя с положението на робите в царска Русия, така наречените холопи и преценете османски или царски роб искаш да бъдеш. 3. Митът „Батак“! Някой отричал баташкото клане. Алоооооу, кой е този някой??? В тиражираното изследването на баташкото клане никой не отрича баташкото клане. Единствено се отрича, че картината за клането е правена от натура. Ми, да! Тази картина е правена по възстановка. Да не мисли някой, че е художникат е бил свидетел на клането. „Турците“ са си колели българите и художникът е „рисувал“? А, има ли някой, който да мисли, че така е рисувана картината??? Ако има, да вземе да се гръмне! Най-лошото е, че ние, българите сме като просяците. Седим, просим съчуствие и чоплим зарастналите си рани. Каквато рана е баташкото клане. Позор е, че ние, етническите българи се гордеем с това, че едни българи по най-дивашки начин са клали други българи. Защото в Батак не „турци“, а българи са клали други българи. Ей, потомци на роби, боклуци – осъзнайте се!!! Каква държава искате да имаме, като се считате за потомци на роби и като просяци чоплите гнойните си рани??? Аз не съм потомък на роби, а на балканджии! И не се гордея, а се срамувам от това, че в Батак едни българи са клали други българи по най-зверски начин!!! Осъзнайте се роби!!!

 48. Балканджи Йово каза:

  Чета и не вярвам на очите си, мисля и не мога да измисля нито една причина, която да ми позволи да изневеря на интуицията си. Коментарите противоречиви и самоизключващи се. Връщам се отново и отново към текста на несполучливата разработка на господата от далечната и непознаваща ни държава САЩ, Ран и Ът, и прозрях следното: Разработката е перфектна от гледна точка на американски политико икономист, който има задача да разгради нещо, без да държи сметка на каква основа ще бъде изградено това което предлага в замяна. Заблуждението на апологетите на глобализма се поражда от впечатлението им, че са победители в т.н. „студена война“ и поради това могат да прилагат своят икономически опит във всяка една „завоювана“ държава. Не се държи сметка за спецефичните особености и исторически и регионални наслагвания. Вместо да се помисли за постепенното преодоляване на пречещото и приспособяване към традиционното и полжително, се борави с термини: „шокова терапия“, „план за действие“, каточели все още се намираме в някаква война.
  Приватизацията се представя като панацея, без която не може. Според мене приватизацията е поносима и необходима в размерите и начините, които самите приватизатори, само със свои сили могат да осъществят.
  Конституцията ни много само е постановила, като е поставила на равна нога държавната и частната собственост.Е тогава за какво ние необходим този план? Защо ще принуждаваш на всяка цена държавата да се лишава на всяка цена от това което и помага за да изпълнява своите функции? Принципа „по малко държава“ е погрешен. Частника трябва да си пробива път с работа, а не с измами и кражби за сметка на държавата, както се получи благодерение на Плана“Ран-Ът“.
  Така че състрадалци, сънародници вярвайте в своите сили и възможности, и като изхождате от собственият си опит и традиции, изработете свой план за възраждане на България.
  Такива вече са Ви предложени: от БСП, от ПП „Атака“ – „Плана Сидеров“ и от други родлюбиви организации! Успех драги сънародници.

 49. Михаил Златев каза:

  Много смислен и харесващ ми, е по горният коментар. Да, така е и това ме обнадеждава…