Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Вулканичен прах

С днешната статия ми се иска да зарадвам т.нар. екоактивисти – или с други думи всички онези хора, които вещаят краха на човешката цивилизация под напора на Глобалното затопляне™, твърдят, че сме виновни за какъвто и проблем да се случи в природата и са убедени, че последната е съвременната версия на Бог. В тяхна чест ще припомня предупреждението на група учени отпреди два дни, че вулканичната активност в Исландия – причинила толкова грижи на въздухоплаването в Европа – може да продължи с десетилетия.

За всеобщо неудоволствие на еколозите, тази възможност няма никаква връзка с промяната в климата. Учените я базират на направена реконструкция на изригванията на вулкани на острова в последните 1100 години, която намеква, че те следват определена цикличност – като продължилият през последните пет десетилетия период на относително спокойствие вече е към края си.

По думите на специалиста от Единбургския университет Тор Тордарсон най-малко три големи исландски вулкана са на път да се събудят. Според геолози, обаче, истинската заплаха идва от Катла – четвърти вулкан, намиращ се близо до Онзи-с-непроизносимото-име, но по-голям.

За сега това е само предупреждение. Дори то да се сбъдне, не ни очаква краят на цивилизацията в Европа и ново Средновековие, както се мъчат да ни убедят хората, престанали да мислят с главите си. За единствения биологичен вид на планетата, способен не само да се приспособява към природата, но и да пригажда природата към собствените си нужди, вулканичните изригвания в Исландия са просто сериозно предизвикателство, а не смъртна заплаха.

Ако си любознателен: Изригването на Ейфя… и т.н. далеч не може да се сравнява със сродни примери от миналото, като събуждането на вулканичната система Лаки през 1783-1784 г. Последиците от това събитие са катастрофални за Исландия – то причинява смъртта на 25% от населението на страната, 80% от овцете, 50% от едрия рогат добитък и конете и пр. – и изключително сериозни за цяла Европа. Освен, че взема преки жертви, благодарение на отровните газове, изригването променя климата на континента в продължение на години, допринасяйки за нарастването на бедността, за глада и в крайна сметка по всяка вероятност подпомагайки избухването на революцията във Франция през 1789 г.

Общият брой на отнетите животи се изчислява на 2 млн. души, включително в Япония, която заради Лаки преживява най-големия глад в историята си.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Ше се опраиме, нещо калпак ше му се сложи :).