Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Voodoo People

Едва ли не всеки „знае”, че вуду е нек’ва сатанинска система, силно свързана със зле облечени чернокожи жени, зомбита, грозни кукли и карфици. Вероятно малко хора са се замисляли откъде имат тази информация (от популярни филми и сериали) и дали тя има нещо общо с истината (не). Затова в този материал ще направим опит да научим въпросната истина.

На първо място вуду е синкретична религия. Синкретичен за по-образованите от нас означава обединяващ различни вярвания, практики и философски елементи (докато за всички останали сигурно не значи нищо), така че в превод предишното изречение казва, че вуду е смес от католицизъм и религиозните системи, изповядвани някъде из Западна Африка.

То е създадено в Хаити, а причина за него е, че чернокожите роби, докарани на острова през XVI век, били принудени да приемат християнството, но нещели. В резултат те решили да се правят на католици за пред господарите си, запазвайки много от старите си практики.

Дългосрочният резултат бил появата на религията вуду, според която съществуват множество свръхестествени същества – духове или ангели, ако щеш – подчинени на един Бог – Bondyè. Последният изглежда е абсолютен ръб и въобще не му дреме за хората. По тази причина всички ритуали са насочени към „ангелите”, които тук ще наречем лоа (Lwa или Loa). Първообразът на самата дума „вуду”, впрочем, означава духовно или свръхествено създание.

На второ място последователите на тази религия почитат духовете на починалите и затова не намират за правилно да използват телата им за евтина работна ръка. Въпреки че е вярно, че зомбитата са свързани с културата на Хаити (като проява на зловредната магия на вещерите-бокори), те нито са събудени мъртъвци – а живи хора, вероятно контролирани с помощта на наркотични вещества, които чество изглеждат мъртви в началото – нито имат нещо общо със същинското вуду.

Що се отнася до куклите и карфиците, наистина има практика грубо направени кукли да се заковават по дърветата в близост до някое гробище. Те, обаче, служат за комуникация с отвъдното, а не за саморазправа с оня идиот съседа.

Според CIA World Factbook около 50 процента от жителите на Хаити практикуват вуду, при все че официално се водят католици. В последно време стигмата върху тази религия е ограничила нейните последователи най-вече в провинцията. Вуду съвсем естествено се изповядва и в Доминиканската република, но също така и в Източна Куба, на Бахамите и в Луизиана. То е изключително децентрализирано – съществуват големи разлики между вярващите на островите и в Луизина, а също и между отделните хаитянски „секти”, всяка от които си има свой собствен пантеон от духовни същества.

Не знам откъде точно тръгва кофти репутацията на вуду, но е несъмнено, че тя достига до нас основно благодарение на Холивуд. Едно е ясно – няма никакви доказателства, че във вуду има някаква особена сила, така че би било най-добре да прибереш някъде куклите и да приложиш наученото с иглата в плетене на терлици за зимата.

Тази статия беше публикувана първо в новия брой на Мика.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.