Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Кой се страхува от народния вот?

Ще започна с едно число. Два милиона петстотин и девет хиляди осемстотин шейсет и четири. Това е броят на българските граждани, които на референдума на 6 ноември 2016 година подкрепиха предложението народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система. Този брой е толкова голям, че надхвърля с много гласовете на трите най-добре представили се политически сили на парламентарните избори през 2017 г. – ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти – които заедно получават 2 421 295 гласа.

В този смисъл волята на българския избирател е повече от ясна. Идеята да се гласува за личности е в пъти по-популярна от която и да е партия. В една правова и демократична държава този факт би бил задължаващ за членовете на парламента, дори когато изискуемият от закона брой на подадените на референдума гласове, за да стане той задължителен, не е постигнат със съвсем малко.

В България днес по всичко личи, че волята на гласоподавателя не струва нищо. Най-яркият пример за последното дойде през изминалата седмица, когато ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти ефективно обезсилиха единствения мажоритарен елемент в сега действащата ни избирателна система, като рязко повишиха долния праг, при който партийните листи могат да бъдат разместени, ако даден кандидат е събрал достатъчно на брой преференции. С това пренареждането на листите стана почти невъзможно, а ръководствата на политическите сили си гарантираха, че те – а не техните членове, симпатизанти и избиратели – ще упражняват пълен контрол що се отнася до партийната линия.

Решението за преференциите при поредната промяна на изборното законодателство у нас далеч не е единствената скандална идея, която депутатите ни приеха в опит статуквото да бъде гарантирано в навечерието на избори, но е показателно за отношението им към ясно изразената воля на онези, които са ги изпратили в парламента, плащат им заплатите и на теория би трябвало да са техен суверен – българските граждани.

(В тази връзка ще припомня, че „народните“ ни представители успешно игнорираха гласа на избирателя и по отношение на партийните субсидии – за чието рязко намаляване се обяви дори по-голямо мнозинство от това, подкрепящо мажоритарния вот – и във връзка с дистанционното гласуване по електронен път.)

ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти. Трите политически сили, които недвусмислено показаха, че не просто ще игнорират волята на гражданите, но и ще положат огромни усилия на практика да я обезсмислят.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.