- E-lect.net - https://e-lect.net -

Ченознание

[1]Един от любимите ми цитати принадлежи на невролог от университета МакМастър в Онтарио на име Марк Търнополски и гласи, че „ако имаше лекарство, което можеше да направи за здравето на човек всичко, което прави спортът, то без съмнение щеше да е най-ценният фармацевтичен продукт създаван някога“. Това смело твърдение отразява факта, че ползите от физическата активност за хора на всяка възраст и с всякакви заболявания, трудно могат да бъдат преувеличени. Както ще стане дума и през идната седмица, да спортуваш активно, целенасочено и интелигентно е един от най-важните съвети, които мога да ти дам на база както на собствения си опит, така и на скромните си познания.

Христо Ченов [2] е гостувал в e-lect-ската поредица „Другото лице на България“, именно защото уважавам познанията му на тема спорт (както впрочем и тези, свързани с правилното хранене, суплементиране и здравословния начин на живот като цяло) и се радвам на усилията му да дава положителен пример. Тези усилия наскоро се въплътиха в електронна книга, съдържаща тренировъчен и хранителен план [3], който Христо е нарекъл Reset U и който държа да ти препоръчам.

Преди това обаче ще ти кажа нещо друго. Не вярвам, че за да започнеш да спортуваш, да се храниш по-добре и да живееш пълноценно живота си, ти трябва нещо повече от желание и известна упоритост. Много хора си купуват продукти като този на Христо с идеята, че те по едва ли не магически начин ще отменят собствената им отговорност, а след това се разочароват, че не са постигнали мечтите си. Ако не си готов да положиш усилия, да срещнеш трудности и да излезеш от зоната си на комфорт, нито една програма няма да ти помогне – в този случай ми се струва безпредметно дори да обмисляш да похарчиш парите си за такава.

Смятам, че планът Reset U би могъл да ти бъде полезен, ако си готов за промяна, но нямаш добра представа как да тренираш и как да се храниш. Програмата включва примерни упражнения с демонстрация на правилна форма, описание на повторенията и сериите, които да правиш, хранителен план, таблица с полезни, не толкова полезни и вредни храни, съвети за хранене и правилно суплементиране, и прочее – или иначе казано, всичко което можеш да очакваш от подобен продукт.

Ако пък си скептичен или не си харчат пари – позиция, която напълно разбирам – ти препоръчвам да последваш Христо във Facebook [4] (където той сравнително често публикува кратки видеа с полезни съвети) или от време на време да хвърляш поглед на блога му [5]. Убеден съм, че има какво да научиш.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [6] или да последваш този сайт в Twitter [7].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon [8]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.