- E-lect.net - https://e-lect.net -

Да заменим медицината с… медитация?

[1]От време на време – в изблик на осъзнат мазохизъм и вехнеща надежда най-накрая да видя нещо хубаво и в това движение – се зачитам в текстовете и „дискусиите”, които се раждат в главите на идеолозите на зелените. Последният ми опит да направя нещо подобно беше продиктуван от поредната проява на неолудизъм, този път предизвикана от желанието да се проучи имаме ли залежи на шистов газ.

Но днес няма да си говорим за това желание и дали подобно проучване е безопасно – аз съм само малко по-компетентен по темата от 99% от вече изказалите се по нея. Без, за разлика от тях, да изпитвам желание да блестя с неинформираността си.

Желанието ми за писане бе предизвикано от един невероятен коментар, обвиняващ хората в занижени интелектуални способности, защото отказват да приемат едно евентуално бъдеще без нефт, газ, изкуствени храни, химия, ваксини и лекарства, но пък с билки, медитация и развиване силата на мисълта.

Ако бях Ботев, щях да възкликна: „ОМГ! Вий, вий сте идиоти”, обаче понеже не съм, ми остава единствено да споделя погнусата си от подобна мизантропия. Билките и медитацията са познати на човека от няколко хилядолетия насам – модерната медицина съществува от два века. В епохата без ваксини и лекарства, както историците много добре знаят [2], 75 от всеки 100 живородени деца са умирали преди да навършат 5-годишна възраст. Днес такава е съдбата само на 1-2, дори в България.

Да оставим настрана цялата антинаучна реторика на съвременното зелено движение, да оставим настрана всички безумни теории на конспирацията, които се разпространяват от членовете му. Готов съм да пренебрегна дори религиозния им патос. Обаче, хората, чиито идеал е едно общество, изпълнено със страдание и смърт, заслужават просто презрение.

Слава Богу, повечето зелени водачи все още не са стигнали дотам. Както много добре знаем, те не са нищо повече от мързеливци, които използват обществения интерес към екологията, за да трупат пари и евтина популярност. В допълнение, по света има хиляди интелигентни хора, които наистина се интересуват от екология, без да попадат в графите на опортюнистите и ненормалниците. Техният глас може и да не се чува много от крясъците на ония другите, но аз се надявам това рано или късно да се промени.

П.П: Илюстрацията е оттук [3].

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [4] или да последваш този сайт в Twitter [5].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [6]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.