- E-lect.net - https://e-lect.net -

Дневниците на вампира

[1]Ако заглавието на статията не ти говори нищо, следващото изречение определено ще те изненада. Тъй като времето е празнично, ми се стори, че ще е интересно за разнообразие да излезем от обичайния сериозен и – може би – леко скучноват тон на e-lect.net и да се захванем с една малко по-весела тема. Имаш пълното право да се запиташ какво му е веселото на вампира, споменат в заглавието, и как се връзва с великденското настроение.

(А не мога да отрека, че също би имал основание въпросът какво прави настоящата статия в сайт като този. Отговорът му е прост: както можеш да прочетеш в информацията [2] за него, тук с радост ще рекламираме онези културни продукти и събития, които са ни направили впечатление.)

Ако си тийнейджър, падаш си малко нърд или и двете, или поне следиш с интерес тренда в Замунда, сигурно си наясно, че „Дневниците на вампира” всъщност е телевизионен сериал, чийто първи сезон се излъчва в САЩ и който, напук на консервативната логика (тъй като не се предава по нито една българска телевизия) се радва на доста сериозна популярност у нас.

За последната вероятно допринася фактът, че в главната роля е родената в България Нина Добрев (първоначално, естествено, Добрева), която, обаче, за радост или съжаление живее в Канада от двегодишна възраст – т.е. от 1991 г. насам.

Самият сериал е базиран на поредица от романи със същото заглавие, плод на някой/някоя си Л. Джей Смит, първите 4 от които излизат през един съмнително кратък период от време в началото на деветдесетте. Не съм чел книгите, но, ако се съди по резюмето [3] им в Wikipedia, що-годе единствената им връзка със сериала са имената и роднинските/романтични отношения на главните герои.

Историята накратко: нашето момиче Елена (Нина Добрев, това) се влюбва в 150-годишния вампир Стефан Салватор, който също е влюбен в нея, може би защото тя удивително прилича на гаджето му от по-миналия век Катрин (в ролята пак нашето момиче). Стефан, разбира се, е добър представител на вида си и, за да бъде това очевидно на всеки, се държи все едно е двойник на Ейнджъл от един друг сериал. Ситуацията се обърква значително от факта, че брат му Деймън, който също е имал връзка със спомената по-горе Катрин и все още изпитва чувства към нея, е значително по-злобен (но и откровено по-забавен). А и мрази Стефан, тъй като го обвинява в предателство към любимата дама. Така че, както пише в Замунда, „двамата братя – единият добър, а другият лош, ще се борят за душата на Елена”.

(Впрочем, едва ли ще издам голяма тайна, ако кажа, че точно тази битка така и не се състоя – поне до този момент.)

Всичко това се развива на фона на класическо провинциално градче и на все по-завързана интрига, която няма да си позволя да издам – при все, че не мога да пропусна да те оспойля като кажа, че Деймън въобще не се оказва чак такъв антигерой, какъвто би могло да се очаква.

Както вече навярно си наясно, сериалът съвсем не е някакво откровение. В такъв случай защо пиша за него ли? Защото определено не е за изхвърляне, понеже Нина Добрев е прекрасна (а и рядко се случва българка да се появи в хитова продукция) и защото десетте хиляди тегления на последната серия в деня на появата й в Замунда са явно доказателство, че „Дневниците на вампира” е едно малко явление на родна почва.

(Тук му е мястото да кажа, че e-lect.net не подкрепя пиратството в нито една негова форма и споменаването на който и да е торент тракър не бива да се тълкува като нещо повече от констатация на действителността.)

В този смисъл сериалът си заслужава, особено ако не подхождаш с големи очаквания към него. До момента са излезли 16 епизода, а до края на сезона остават още 6. Продукт на Кевин Уилямсън (Писък, Знам какво направи миналото лято) и на телевизия CW.

Що се отнася до автора на този материал, тъй като вече не съм нито тийнейджър, нито следя тренда в Замунда, остава да приема, че си падам малко нърд…

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [4] или да последваш този сайт в Twitter [5].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon [6]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.