- E-lect.net - https://e-lect.net -

Истината за илюминатите

Illuminati [1]Ако някой някога се е съмнявал, че светът е пълен с идиоти, готови да повярват във всяка глупост, едно кратко търсене с думата „илюминати“ в Google вероятно ще бъде достатъчно, за да го върне към реалността. Признавам си, че за разлика от други конспиративни теории като тези за доматите с гени [2], плана Ран-Ът [3], 9/11 [4] и дори СЛЕДИТЕ [5], забавната приказка за ордена на посветените винаги ми е била горе-долу толкова интересна, колкото още по-забавните легенди за рептили, нацисти на Луната и извънземни строители на пирамиди – т.е. никак. Обаче, тъй като в E-lect имаме вече няколкогодишна традиция да обръщаме внимание на човешката глупост, няма начин да я отмина.

В реалния свят илюминати се наричат последователите на едно просъществувало за кратко тайно общество в Бавария от епохата на Просвещението, което си поставя прогресивната за времето си (че и днес) цел да се противопостави на суеверията, религиозното влияние върху обществения живот и злоупотребите с власт, и да се бори за всеобщо образование и някаква форма на либерална държава без наследствен елит.

В ироничния свят на конспиративните теоретици, разбира се, с илюминатите са свързани всевъзможни суеверия, на тях им се вменяват следването на религията на Дявола и амбицията да се преборят за неограничено световно господство (нали знаеш, това е толкова популярният нов световен ред), а в редиците им се предполага, че влизат преди всичко представители на съвременния (понякога все още наследствен) елит.

Теориите, свързани с модерните илюминати, са толкова многобройни и разнообразни, че нямам нито времето, нито желанието да занимавам себе си и респективно теб с различните им форми, но предишните два параграфа сами по себе си са достатъчно показателни за нивото на дедуктивните умения на мнозинството теоретици на конспирацията. Както съм казвал другаде [6], най-доброто доказателство, че светът не се контролира от зловеща кабала, посветила се на всеобщото ни поробване, е фактът, че от над две века насам свободата и просперитетът на човечеството се подобряват почти без прекъсване, насилието спада с бързи темпове, а пък населението на планетата е толкова голямо, че според едни други слабо интелигентни хора именно това ще ни погуби [7].

Но, понеже заглавието на статията обещава истината за илюминатите, ето я и нея: илюминатите не съществуват, никога не са съществували и най-вероятно никога няма да съществуват във вида, в който ги представят разнообразните теории на конспирацията. А, ако някой случайно реши, че горното твърдение не е вярно, това единствено показва, че този някой има интелектуални или когнитивни проблеми, които и най-добронамереното тайно общество няма да успее да му помогне да преодолее.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [8] или да последваш този сайт в Twitter [9].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon [10]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.