- E-lect.net - https://e-lect.net -

Вечен град

[1]На няколко пъти в историята на E-lect е ставало дума, че смятам Богдан Русев за един от малкото наистина интересни български писатели. Поради тази причина си купувам почти всичко написано от него, било то фентъзи по танцов спектакъл [2], биография на най-успешния роден състезател по спортно ориентиране и планински бегач [3], или хартиената версия на шпионски роман [4], чието действие се развива на екзотичен остров.

Трябва да призная, че след последната книга, с която се сдобих по някое време през април, бях изключително приятно изненадан да открия, че Богдан Русев е готов с ново произведение малко над месец по-късно. Романът попадна пред очите ми случайно на първия ден от Панаира на книгата, така че разбира се си го купих и успях да го прочета през следващите две вечери. Наречи последното чиста фенщина или резултат от изключително преднамерена крайно субективна оценка, ако щеш – от моя гледна точка, причината да съм толкова бърз беше, че по традиция героите не разочароваха, станаха ми интересни от първата страница и много исках да разбера какво в крайна сметка ще се случи с тях.

(Последното – трябва да отбележа – не ми се получава особено често. Например, преди тази книга прекарах десет дни в четене на съвсем приличното произведение на един приятел, което ми допадна, но не ме грабна по същия начин.)

Вечен град (това е името на романа) е криминална история – жанр, в който Богдан Русев вече се е потапял поне на два пъти и в който явно се чувства комфортно. Действието за разнообразие се развива в Пловдив, но за сметка на това главният герой съвсем спокойно можеше да е същият главен герой от Къщата и Стаята, ако не ни беше казано изрично, че е съвсем друг човек – не частен детектив, а барман, който не е във връзка с любовта на живота си, а прекарва нощите си в случайни забавления покрай професионалното си поприще. Това настрана, остроумието, начинът на мислене и много от маневризмите ми изглеждат на практика същите.

Та, Бързаков (това е фамилията на героя, чието първо име май не се споменава никъде) е поканен да си партнира с психоложката доктор Филипова в случай, който скоростно се превръща в разследване на поредица от убийства. Няма да ти издавам повече от това. Само ще кажа, че мистерията беше сравнително интересна и въпреки че предвидих в общи линии какъв ще бъде краят доста преди него, механизмът на престъпленията на беше точно такъв, какъвто очаквах. Самият край за пореден път ми се стори леко алогичен и донякъде претупан, но това е характерно за модерната българска литература като цяло.

(Или иначе казано, на база на в действителност не толкова големия ми опит, родните автори често имат доста готини идеи, понякога успяват да ги комбинират с интересни герои, за които много да ти запука, но много рядко ги отвеждат до задоволителна кулминация.)

Въпреки последното, книгата беше толкова приятна, че с нетърпение очаквам евентуалното продължение.

Вечен град е издание на Софтпрес и предполагам може да бъде открит във всяка уважаваща се българска книжарница.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook [5] или да последваш този сайт в Twitter [6].

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon [7]. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.