Просто расизъм

You may also like...

29 коментара

 1. Михаил каза:

  Човче написал си толова много глупости (мое лично мнение). МАНГАЛИТЕ са си проблем не защото ги дискреминираме, а защото НЕ ГИ ДИСКРИМИНИРАМЕ . Това е!

 2. Уау! Запазвам оригиналния правопис на горното мнение само за пример. Потресаващо е как можеш да направиш толкова много грешки на единица място на родния си език.

  Още нещо: ако читателят с прякор “4ovek” желае да си види коментара, да го напише отново: ГРАМОТНО и НА КИРИЛИЦА и ще му го пусна.

  Що не се намери един “патриот”, който да може да пише на български, ми е съвършено неясно :).

 3. Йордан каза:

  Очевидно е, че авторът не е виждал жив циганин през животa си. Иначе не би се потрудил да напише толкова много глупости. Явно не е живял близо до такива. С темповете им на размножаване и с подобни закрилници мисля че скоро ще има подобна среща. Моля се за него да е подготвен!

 4. Юри, чичовото,
  Сигурно нямаш 30 години, а? Аз съм на 53. Когато аз бях на твоите години, никой не мразеше циганите. Тогава те си имаха работа, живееха между нас, и се наричаха Българи.

  Сега питай някой циганин дали е Българин. Ще ти каже, че не е. Той е РОМ. Но това не прави циганина расист, нали? А защо Българинът е расист, когато определя циганина като не-българин?

  Нещо не си наясно с расизма, приятелю. И такива дечица като теб раздухват враждата и напрежението. Расизмът се храни с АНТИ-РАСИЗЪМ, чичовото. Спри да го храниш и той ще умре от глад.

  А Българските граждани имат правото да недоволстват от всякакви житейски, държавни и прочие проблеми. Това не ги прави расисти. Обратното, пренебрегването на проблема заради етнически или расови причини е расизъм.

 5. poohy каза:

  Тооолкова много думи /всяка от тях прочетена/ и открих бисера: “Подобно на всички граждани на България, циганите (моя корекция) трябва да спрат да бъдат толерирани…” . Това толериране е на държавно ниво и е в противоречие с правата на наречените от теб “расисти”.

 6. Николай Сисоев, викаш разните гологлави младежи със свастики по кожените якета въобще не допринасят за раздухването на враждата и напрежението, а хората като мен, които не желаят да мразят някого просто така. Интересна мисъл :P.

  И не, българинът е расист, когато определя когото и да било като по-нисш от него на база на народността му.

  Poohy, точно така – на държавно ниво е. Защо тогава циганите да са виновни? Не е ли вината в държавата, която разделя хората? А?

 7. И гологлавците и ти сте расисти, защото си храните егото с тази материя. Както вече казах, расизъм е да се защитава определена етничска или расова група заради цвят или етническа принадлежност.

  “Българинът е расист, когато определя когото и да било като по-нисш от него на база на народността му.”

  Българите не определят циганите като по-низши заради това че са цигани по народност, а защото не спазват законите и правилата, определени от държавата и закона. Това дори не е расизъм, както не е расизъм неуважението към престъпниците.

  Жалкото е, че неуважението се прехвърля към цялата етническа група, но и самите цигани не се разграничават от престъпниците измежду тях, а се държат като еднородна група от онеправдани.

 8. Тракиец, занапред се въздържай да постваш цели статии, при положение, че линкът е напълно достатъчен. Впрочем благодаря за поредния мит. Навярно не знаеш, но точно тази статия изобилства с неточности. Например гаджо означава “външен човек” (outsider) – нещо като чужденец на български и се предполага, че етимологично идва от думата за “уседнал човек”. Иначе казано, нищо общо с даденото определение. Гяур на турски е минало покрай роб, понеже си значи “немюсюлманин”. И т.н., и т.н.

  А да – у нас има дума за небългарин. Тя е “чужденец”. Най-малкото затова трябваше да се сети авторът на статията.

  Николай, общо-взето никакво его не храня, но, ако настояваш… Иначе второто ти изречение е логически срив. Ничия ЗАЩИТА не може да бъде дефинирана като расизъм или ксенофобия. Оттам нататък всичко друго не е вярно. Поне в България, в която аз живея. Но е факт, че сме изпълнени със самозаблуди, де, и, че доста хора вярват в написаното от теб.

 9. Така вече става, да. А не искаш ли да споделиш своето мнение? 🙂

 10. Тракиец каза:

  Колко са били циганите в началото на миналия век и колко са сега? Ако българите бяха расисти, циганското население нямаше да гони числото от 1 милион!

  Решение има! Еднакви права и задължения, спиране помощите на неработещите и увеличаване заплатите и пенсиите на работещите.

 11. Стефан П. Петров каза:

  За млад човек сте удивително неориентиран. Освен това си служите с подвеждащи (непълни или неточни) примери. Например – гяур. Пълната дефиниция е – “Гяур на турски език означава човек, който не е от мохамеданската вяра, “неверник”.Това е презрително обръщение към поробени народи от Турция и е синоним на роб”. Само че по разбираеми причини сте спестили по-голямата час. Същото е и с гаджо. Не ви прави голяма чест. Ако имате теза, научете се да я защитавате честно. А, и доколкото си спомням, в българския език все още съществува уважителния израз “вие” когато се обръщаме към непознат…

 12. poohy каза:

  Както аз като читател прочитам всичко, но коментирам само рационалното зърно – да престане толерирането на циганите – така е редно и авторът на материала да види колко много участници във форумите на тема антицигания, изнасят ФАКТИ. Те не ни заливат с “расиски” емоции. Те ни поднасят конкретни факти и цифри и оставят собственият ни разум да реши къде да е нашата позиция. Лично аз във форумите съм видяла ненавист не на етническа основа. Ще обобщя чрез метафора отношението на циганина от катуна към държавната политика (с парите на данъкоплатеца) да му се дава наготово и безотчетно: “Гладен съм” – Ти/т.е ние му даваш мешана скара, придружена с подобаващите напитки – циганинът хвърля на земята всичко /бл. 20 – Ямбол/ – казва пак: ” Гладен съм” – ти недоволстваш – циганинът опищява света, че недоволстваш от цвета на кожата му. Срещу такава цигания всеки ще е расист без кавички.

 13. Да отговоря подред. Тракиец, аз всъщност съм съгласен с това решение, но кой да чете (“Подобно на всички останали граждани на България, ромите трябва да спрат да бъдат толерирани – там, където са, естествено “). В същото време не съм съгласен да си затваряме очите за собствения си проблем с възприемането на другите, удобно наречен тук “расизъм”. Българите СМЕ расисти, за съжаление. И ако просто ограничим всички допълнителни права на циганите – нещо, което е мое искрено убеждение, че трябва да се случи – но не направим нищо за своето отношение към тях, резултатът ще бъдат един милион много недоволни хора и огромна ескалация на насилието.

  Стефан Петров, нямам никакво намерение да ти говоря на “Вие”. Но ще те помоля да обърнеш внимание, че твоето определение на “гяур” може да бъде открито само в българската Wikipedia. Ако потърсиш думата в речник или енциклопедия на английски, никъде няма да откриеш каквато и да е референция за “роб”. То такава няма, де – в Османската империя робството е разрешено, но българските ѝ поданици не са роби.

 14. Poohy, надявах се да е ясно (но явно не е): в статията в никакъв случай не се твърди, че всички, които се вълнуват от проблема са расисти. Тя е насочена конкретно към РАСИСТИТЕ, ЗАЕЛИ СЕ С ПРОБЛЕМА. Не случайно втората ѝ част започва с поредица от примери и продължава с референция към другите, подобни на тях. Предполагам виждаш разликата.

  Що се отнася до частта с митологията и доказателствата, бих искал да видя тези факти – но не разхвърляни, защото на база на две-три отделни случки човек може да намрази, когото си поиска. (Ще ти дам пример: запитай се колко убийства са извършени през изминалата година? След това колко от тях са дело на етнически българи, колко на цигани и колко на други?) Понеже подобна синтезирана информация просто не е достъпна на никого извън МВР (а е съмнително и там да се разполага с пълната статистика), всичко е спекулация – докато тя не се появи, както казах. Няколко вестникарски заглавия или лични случки не правят теза – иначе всяка възможна такава щеше да е валидна :).

 15. Нико каза:

  Интересно ми е едно! Онзи ден докато гледах новините се замислих. Какво ще стане, ако някой циганин пребие някой ”не циганин”???? Това ще да е акт на насилие или хулиганска проява… Но ако някой ”не циганин” пребие циганин то това ще е расизъм… колко жалко нали!!!! И тогава ще скочат 100 организации да защитават циганина, нали! Жалко, но факт.

 16. Наистина е жалко и е факт, че наистина се случва. Отново питам: циганите ли са виновни за тази практика или държавата, която я е наложила?

 17. Нико каза:

  Юри, не ги защитавай. Виновни са и те колкото и държавата, защото виждат безнаказаността си и си правят каквото си поискат! Ако бъдат наказвани, както обикновения гражданин, няма да е така! Но това, че не ги наказват, не значи да си правят, каквото им дойде на ум!

 18. Това вече е далеч от истината. Особено в генерализиращата си част. Какво да кажем за българите, които си правят, каквото си искат, защото никой не ги наказва? Малко ли са? Значи ли това, че трябва да мразим всички българи?

 19. Hella23 каза:

  След поредното прочитане на коментарите отново се запитах: останаха ли нормални хора в тази държава?
  От много време съм на мнение, че на проблема се отделя 3 минути ефирно време и после се забравя от голяма част от хората. Иска ми се да вярвам, че някои хора ще започнат да четат и да мислят с главата си, а не да повтарят едно и също – като латерни (по-близко до истината и без метафора – абсолютни лумпени), излязло от устата на някой “вожд”. Циганите, както и българите, както и турците са си едни нормални хора в една ненормална държава. За мен е повече от малоумно да правиш протест против циганите, след като целият проблем идва от една недобра държавна политика. Защо пълните идиоти, които наричат себе си “патриоти” (но се кланят на чужда култура, носят свастики и мразят всички, освен себе си и себеподобните си) не протестираха срещу държавата и неадекватната политика, която се води спрямо малцинствата в България?
  Смятам, че е повече от недостатъчно да се преповтарят думи, излъчвани тенденциозно в репортаж на телевизия “СКАТ” И ВСЕКИ ВТОРИ БРЪСНАТ ДА ОБЯСНЯВА, ЧЕ ВИЖДАШ ЛИ НА НЕГО МУ СЕ БИЛО СЛУЧВАЛО ДА ГО НАРИЧАТ ЧУЖДЕНЕЦ В СОБСТВЕНАТА МУ ДЪРЖАВА!? Много ми е интересно точно какви доказателства има за циганско насилие. Мен досега не са ме нападали цигани, защото съм българка, но са ме нападали онези, “патриотите”, защото не споделям мнението им. Напълно съм съгласна с мнението на автора и се надявам повече хора да вникнат в думите, а не да критикуват без да са прочели 3 реда (сигурна съм, че част от коментарите по-горе са написани само заради заглавието).

 20. Тракиец каза:

  Някой от пишещите има сериозни познавателни проблеми, не може да чете, но може да пише!

  Протестът е бил точно против расистката, антибългарска политика на т.нар. държава и престъпната политика на закрила на престъпността от МВР!

 21. ОМГ, ти вярваш в това?

  Благодаря за мнението, Hella23. Радващо е, че го има.

 22. Faiona каза:

  Аз, честно казано, нямам нищо против нито циганите, нито турците, нито негрите, нито някой друг. И колкото ме дразнят циганите на моменти с наглото си поведение и манталитета, че всички са им длъжни да им осигуряват всичко наготово, толкова ме дразнят и разни самозвани “родолюбци”, които не предлагат решение на проблема, а само се пенят колко са велики и “по-висши” – и двата вида обвиняват другите за собствената си некадърност и невъзможност да се справят с живота. Вместо и едните, и другите да мрънкат, да си гледат в собствената паничка, да си оправят своя живот и това е.

 23. Andrei каза:

  Юри Иванов. Един циганин ми каза в лицето с усмивка: “Ти работи, а аз ще си гледам децата”. Исках да го фрасна здраво, но (голямо НО) аз съм бесарабски българин и нямам БГ гражданство, така че най-вероятно ще имам проблем, а не той. Изтърпях, така да се каже.
  Ето работя, за да плащам данъци, да храня децата му, още не можем да си позволим 1 дете. Той пък си оформи 10-ка… От тези хора 1 милион не плащат данъци; а сега помисли! Не е въпрос за расизъм, а за друго, нататък сам ще се сетиш… това е.

 24. Три неща. Първо, никой не е казал, че циганите са ангели ненагледни. Аз навярно бих го ударил. Но да държиш виновни един милион души за поведението на 1 човек (или 100 човека, или 10 000) е меко казано тъпо. Второ, не се обиждай, не ми е това целта, но е двойно по-тъпо да смяташ, че работиш, за да си плащаш данъците. При плосък данък и осигурителна тежест, която се поема предимно от работодателя (не че не е адски висока, де). И трето, ще помоля следващия твърдящ, че с данъците си създава вечно щастие за циганите, да потърси какъв процент от бюджета отива за социални помощи и какъв процент от помощите отиват за тях. Не за друго, а защото съм убеден, че нито ти, нито някой от писалите по-горе знае.

 25. И за да не съм голословен, ето какво ни казва бързият скрол по бюджета за тази година – в отделен коментар с надеждата някой да го прочете. Разходи за държавното обществено осигуряване: 8 372 863,4 хил. лв. От тях ЗА ПЕНСИИ: 7 135 011,4 хил. лв. Социални помощи и обезщетения: 1 085 746,8 хил. лв. Айде след това да спрем с идиотщината, че циганите изяждат парите на пенсионерите! 🙂

 26. Анита каза:

  Юри, браво!
  … За това, че си относително грамотен и се стараеш да използваш сложни думички. Каква е причината да защитаваш “братята роми” ?
  Отговор А) Мургав цвят на собствената ти кожа.
  Отговор Б) Първата ти любов е циганка.

 27. Тъжно. И жалко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *