Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Да почистим света

По план днес трябваше да се появи статия за религията и атеизма, но тъй като темата е сложна, тя ще почака още малко. В същото време не мога да пропусна да те запозная с една важна еко инициатива, за която, за съжаление, не можеш да научиш нито от сайта на „Зелените”, нито от Горичка, нито от Екомедия (.bg, не другата). Тя – можеш да се досетиш по заглавието – се казва „Да почистим света” или Clean Up The World на английски и ще се проведе през предстоящия уикенд. За 18-и пореден път!

Предвижда се в кампанията да участват 35 милиона доброволци от 120 страни, които ще садят дървета, рециклират отпадъци, чистят поречието на Амазонка или опитват да ограничат степните пожари в Зимбабве. България също е тук, макар и с необичаен участник – компанията „Мюзик Експорт”, която, ако може да се съди по името, има малко по-различна сфера на дейност. Впрочем, ето тук можеш да видиш, че тя има доброто желание да се отчете с доста и разнообразни мероприятия. Дано то да не остане само на хартия!

Не мога да пропусна да кажа в прав текст това, което намеква горният параграф: нито една българска екологична организация не е изявила желание да се присъедини към тази достойна за уважение инициатива. За сметка на това от партия „Зелените”, например, верни на идеята всеки да се занимава с това, което не му е работа, имат предложение за новия изборен кодекс (явно популистко, предвид факта, че никой не би го взел под внимание) или ОМГ, позиция по т.нар. проект на Министерство на културата за унищожаване на музикалните и театрални институции с дълги традиции.

От друга страна, нищо не пречи на теб и на мен да измием този позор като направим нещо хубаво за природата в идните два дни – почистим около блока или в близкия парк, съберем боклука си по време на разходката из Витоша, вместо да го изхвърлим на пътеката… и каквото още се сетиш.

Така лека полека чистотата и грижата за природата могат да изместят толкова популярното в България мърлячество.

За финал, не мога да пропусна да те поканя да се абонираш за RSS feed-а на E-lect, да сториш същото по e-mail (малко по-нагоре и леко вдясно) или да станеш приятел на сайта във Facebook. Само така ще имаш незабавен достъп до множество умни статии със съмнителен интелектуален потенциал и още по-съмнителен език. Веднага щом бъдат създадени, естествено.