Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Така (не) се прави

В четвъртък почина основателят на Apple Стив Джобс. Няма да се впускам в коментар за това колко голяма е тази загуба, но той беше един от не повече от десетината души, на чиито гений дължим огромния технологичен напредък в последните 30 години и наистина безпрецедентното подобряване в стандарта на живот на практика по целия свят. Затова нито една траурна реакция не беше пресилена.

Смъртта на Джобс осветли таланта на един 19-годишен студент по дизайн от Хонконг, чийто минималистичен трибют (горе) се превърна във вирус и навярно ще го направи поне толкова богат, колкото стана известен.

Това беше хубавият пример в днешната статия. Но, понеже трябва да има контрапункт, доста преди да изгрее хонконгският гений, българският невъзмутимо шеташе из интернет. Получих мейл от книжарница „Хеликон” със заглавие „Почина Стив Джобс”. В него за самата смърт не се споменаваше, разбира се – но имаше реклама на последната книга, посветена на основателя на Apple.

Думи нямам да опиша презрението си към онези подлежащи на лесна дисквалификация от човешкия род същества, които използват нечия трагедия по толкова грозен начин. Затова ще оставя случката да говори сама за себе си. А собствениците на „Хеликон” трябва да са щастливи, че правят бизнес в България – защото само малко по на запад гнусната им проява щеше да бъде жестоко наказана от потребителите.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

2 коментара

  1. Vicky каза:

    Абсолютно съм съгласна с теб. Още преди да е погребан човекът, лешоядите по всякакви начини започнаха да се опитват да изкарват пари. По-лошото е, че според мен много хора, които подобно на теб са получили този мейл, ще си купят книгата, подсетени от въпросното писмо :).
    Но на тайландеца – евала! (Колкото и гадна да е тази дума.)

  2. Не знаех, че е тайландец :).

    Иначе и аз си мисля, че много хора ще се подсетят да си купят книгата, вместо – например – да бойкотират компанията, изпратила този мейл, докато не прояви малко такт и не се извини. Което… да кажем, е неприятна черта на потребителското ни поведение.