Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Невероятен имунитет

Пандемията, през която светът премина през последните две години, превърна имунната система в обект на общественото внимание. Независимо от факта, че тя е невероятно сложна и все още не е напълно разбираема дори за специалистите, много бързо се стигна дотам знайни и незнайни коментатори да предлагат често пъти скъпоплатени средства за подсилването ѝ, непоискани съвети, спекулации, демонстриращи базови пропуски в познанията, и всевъзможни конспиративни теории, които могат да впечатлят само човек, напълно лишен от въпросните познания.

Както често се случва, новоизлюпени вирусолози, достигнали до истината™ от екзотични интернет сайтове, започнаха да разпространяват дезинформация далеч по-бързо, отколкото сравнително ограниченият кръг от истински експерти можеха да я оборят. Ще ми се да вярвам, че това породи естествената необходимост от качествена научно-популярна литература по темата, при все че спекулативното ми впечатление е, че последната е интересна за сравнително ограничен кръг от читатели.

Ако ти си един от тях, Невероятен имунитет е книга, която не можеш да си позволиш да пропуснеш. Създадена от Филип Детмер – човекът, стоящ зад страхотния научен канал в YouTube Kurzgesagt (Казано накратко)тя описва градивните елементи на имунната система и техните специфични функции на характерния за канала достъпен език, а множеството илюстрации са безценни, за да се ориентираш в комплексния, но изключително интересен микро свят, в който вируси, бактерии и многоклетъчните парази ежедневно биват отблъсквани от истински армии от имунни клетки на бойни полета, където жертвите се изчисляват в милиони.

Повечето хора най-малкото са чували, че имунитетът може да бъде вроден и адаптивен, но не са способни да обяснят разликата между двете системи. Невероятен имунитет ще запълни пропуските в познанията ти и ще те научи какво означават много други термини, на които може да си попадал тук или там – макрофаги и неутрофили, помощни T-клетки и T-клетки убийци, B-клетки и антитела. Чудиш се какво е тимусът и защо понякога го оприличават на безкрайно опасен университет за убийци или каква роля играе лимфната система (която пък често пъти бива описвана като супермагистрала)? Книгата ще отговори на въпросите ти. Любопитен си какво се крие зад съкращения като IgA, IgE, IgG и IgM, които вероятно свързаш поне с антителата срещу SARS-CoV-2? Филип Детмер има какво да каже по темата.

Разбира се, Неверотен имунитет отделя внимание и на имунизацията, ваксините и вредите, които причинява антиваксърското движение. От книгата научих, че любими жертви на вируса на морбили например са T- и B-клетките (и в частност T- и B-паметните клетки), в резултат на което заразяването с дребна шарка би могло да изтрие (част от) способността на имунната система да защитава ефективно тялото от болести, които вече е преодоляло в миналото или срещу които е било ваксинирано. Както може би знаеш, в последните години броят на заразените и починалите от вируса рязко нарасна вследствие преди всичко на отказа от ваксинация. (Само между 2016 и 2019 г. смъртните случаи растат с над 50 процента, а повечето от над 207 хиляди починали през 2019 са малки деца, които можеха да бъдат спасени до едно.)

При все че имунната система отстъпва по сложност единствено на човешкия мозък, Неверотен имунитет според мен се справя доста успешно с това да я представи по относително разбираем за масовия читател начин. Написаното от Филип Детмер, разбира се, няма да превърне никого във вирусолог и не е заместил на дългогодишното образование, но като минимум ще ти позволи да надзърнеш в един невероятен свят, за който повечето от нас знаем изключително малко, и ще ти помогне да разпознаваш поне по-простичката дезинформация, когато се сблъскаш с нея.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.