Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Red Lights

Писал съм, а и всички знаем колко силна е потребността ни да вярваме. Огромното мнозинство от хората вярват в какво ли не – като се започне от това, че разположението на звездите може да има някакво отношение към характера или бъдещето ти (астрология), премине се през това, че водата има памет и вещество, разтворено хиляди пъти в нея, ще запази лечебните си свойства (хомеопатия) и се стигне дори дотам, че да смятаме, че колкото по-голяма власт дадем на мъдрите ни управници, толкова по-свободни ще бъдем (социализъм).

Общото между всички обекти на ирационална вяра е, че те влизат в противоречие с реалността такава, каквато я познаваме. Общото между вярващите – че колкото по-силни доказателства има срещу тях, толкова по-непоколебима е вярата им.

Въпреки всичко обаче на човечеството още от зората на времето е познат контрапунктът на сляпата вяра. Наречи го разум, визионерство или стремеж към познание и няма да сбъркаш. На хиляди объркани дребни хора, неспособни да възприемат реалността, се появяват единици от тези, за които лесните отговори не са задоволителни, мълниите не са оръжия на Зевс, звездите не са лампички върху огромен прозрачен похлупак, кръвопускането и молитвата не са точно най-добрите средства за лечение и кейнсианството не е единственият път пред икономиката.

На тези хора и техния сблъсък с невежеството и измамниците, възползващи се от него, е посветен Red Lights – великолепният (стига да пренебрегнем последните десетина минути) нов трилър на Родриго Кортес с участието на Килиън Мърфи, Сигърни Уивър и Робърт де Ниро, който можеш да намериш в Замунда. Ако не обръщаме внимание на донякъде недомисления финал, това е едно от най-добрите заглавия, на които съм попадал в последно време. Дори с него, Red Lights е на светлинни години пред претенциозни заглавия като Прометей, обаче, така че остава само да те посъветвам да го видиш.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.