Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Интригуваща диалектика вляво

Да, напълно осъзнавам, че повечето хора, които се връзват на глупостите, излизащи от устата на Сергей Станишев и изпод перото на подчинените му журналисти, или са прекалено наивни, или прекалено отчаяни и имащи нужда да бъдат излъгани, или са просто част от властовия и финансов кръг, гравитиращ около настоящото управление (чиито членове навярно добре знаят, че става дума за глупости, но демонстрират доверие в тях с надеждата то да им помогне в професионалното развитие). Въпреки това е разумно човек да има чувство за мярка, а появяващите се напоследък в лявото пространство твърдения единствено могат да ни демонстрират презрението, с което функционерите и писачите в БСП гледат на електората на партията, за който видимо се смята, че е толкова глупав, че да се върже на всичко.

Така например в този знаменит текст на Александър Симов отпреди три дни, на пръв поглед анализиращ изборите във Франция, но явно предназначен за вътрешно ползване, в добрата традиция на Марксовата диалектика авторът се мъчи да ни убеди, че френските граждани обърнаха подкрепата си от леви към десни партии, заради това, че левицата „е в състояние да защитава дори и десни идеи“. Това твърдение е точно толкова налудничаво, колкото да кажеш, че хиляди хора ежедневно пазаруват в Макдоналс, водени от желанието си да накажат баничарницата на ъгъла заради това, че е започнала да прилича на така мразения от тях Макдоналдс, но Симов изглежда е убеден, че читателите му са идиоти, на които може да се пробута каквото и да е, стига да е облечено в малко по-сложни думички.

Подобна диалектика се проявява и в днешното изказване на Сергей Станишев по адрес на препоръката на Европейския парламент да бъде разгледан въпроса за евентуално спиране на еврофондовете за България, от което разбираме, че: 1. тази препоръка е направена от хора, които са лично обвързани с партия ГЕРБ; и 2. с нея се критикува точно управлението на партия ГЕРБ. Последно, господин шеф на ПЕС, критиците на България първи приятели ли са на Бойко Борисов или противници на неговото управление?

Горното изказване, естествено, далеч не може да се мери с твърдението на същия (очевидно скаран и с математиката) човек, че в годините от 2010 насам ЕРП-тата са изнесли от България около 3 милиарда лева или с много пъти повече, отколкото въобще е по възможностите им да изнесат. Ако хвърлиш поглед на одитирания годишен доклад на ЧЕЗ за 2010 например, ще видиш, че при общ приход от 1.168 милиарда лв. компанията е имала разходи към НЕК и други дружества в България в размер на 1.140 милиарда лв., а от оставащите около 28 милиона близо 2 са дадени за заплати на служителите на компанията, 900 хиляди са похарчени за покупка на материали (които в крайна сметка остават в България), а 356 хиляди са платени като данък печалба. Дори да предположим, че всички останали пари са изнесени от страната, те са няма и 25 милиона лева. Умножи тази сума по 4 години и по 3 ЕРП-та и ще получиш нещо като 300 милиона или 10 пъти по-малко от безумията на Станишев.

В тази връзка използвам думата „безумия“ и по още една причина. Не знам дали лидерът на БСП е обръщал внимание, но в Чехия, Австрия и на практика навсякъде отвъд българските граници левовете са просто хартийки, с които нищо не можеш да си напазаруваш. Даже да приемем, че някой би си правил труда да изнася левове от България, той може да прави с тях само две неща: 1. да ги вложи обратно в България, стимулирайки българската икономика; или 2. да харчи средства, за да си ги трупа някъде, без те да донесат абсолютно нищо за него лично или за страната му.

(Алтернативно, ако решим, че от ЧЕЗ, например, са обърнали левовете си в евро банкноти, които да изнесат от страната, това те биха могли да направят единствено купувайки евро от бизнеси или хора, имащи нужда от левове, за да ги похарчат в България).

За съжаление, примерите по-горе не са нито първите, нито ще бъдат последните, в които хора в червената партия ни показват или огромната си глупост, или презрителното си отношение към собствената си аудитория. В крайна сметка обаче, както твърди максимата, докато има балъци, ще има и тарикати. И само от нас зависи да не сме от първите и да не позволяваме вторите да се разпореждат със съдбините на България.