Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Не на диетите

Отминалото лято традиционно беше златно време за авторите на всякакви упражнения по диетично хранене и навярно не толкова добро за техните изтормозени почитатели.

Прекрасно разбирам желанието да имаш хубаво тяло (въпреки че то би трябвало да е само частен случай на това то да е здраво), но никога не съм бил наясно какво кара хората да полагат чак такива усилия да спазват сложни хранителни режими, които в общия случай са нездравословни и с краткотраен резултат, последван от йо-йо ефект.

Да си го кажем направо: отслабването чрез диети е вредно. За да обясня защо е така, ще се върна към базовия факт, че единственият възможен начин да свалиш килограми, различен от хирургическа намеса, е да поемаш по-малко калории, отколкото изразходваш. Към това от своя страна може да има три подхода: първо, да започнеш да се храниш по-малко; второ, да спортуваш повече; и накрая, да направиш и двете.

Предполагам, излишно е да казвам, че най-добре да се ориентираш към третия вариант. Но тъй като темата ни са диетите, нека обърнем внимание на още нещо: сваляйки килограми, ти ги вземаш или от мастните си тъкани, или от мускулите (или евентуално от течностите в тялото – това обаче е особен случай). Би трябвало всички да знаем това.

Също така май всички сме наясно, че мазнините са гадни, допринасят за тонове заболявания и ни карат да изглеждаме зле. Мускулите имат точно обратния ефект. Нещо повече, те повишават метаболизма, което значи например, че колкото по-развити мускули имаш, толкова повече калории ще изразходваш при равни други условия.

Сега да обърнем горния пример: колкото по-малък процент са мускулите, толкова по-бавен ще става метаболизмът ти и толкова по-лесно ще надебеляваш. Общ проблем на всички диети е, че те карат тялото да изгаря едновременно мастни и мускулни клетки. Причината е чисто еволюционна – човешкият организъм интерпретира резкия спад в поеманата храна като доказателство, че не можеш да се сдобиеш с такава, без въобще да му пука за огромните усилия на волята, с които току-що подмина Макдоналдса на Славейков. В резултат, той всячески се опитва да запази мазнините – все пак тяхната роля е именно да ни поддържат живи в периоди на глад. За да извършваме каквато и да е дейност, обаче, се нуждаем от енергия и тялото ни я взима като започва да разгражда мускулни клетки.

В резултат, вероятно се досещаш, когато с диетата се свърши и се върнеш към предишния си хранителен режим, метаболизмът ти вече е забавен. Изгаряш по-малко калории. Количеството храна, с което си свикнал, вече е твърде голямо и, преди да се усетиш, килограмите са се върнали. Това е същността на печално известния йо-йо ефект.

Алтернатива на диетичния подход са няколко различни метода, като се започне от разумните заменки и се приключи с постоянния строг хранителен режим, който има смисъл единствено при професионалните спортисти. Всички те, обаче, биха били бъдат ефективни, само ако са комбинирани със спорт.

Не, не ми казвай, че нямаш половин час да отидеш до фитнеса отсреща, петнайсет минути да поскачаш на въже или дори десет да потичаш. Удивително пренебрегван елемент от реалността е, че всеки от нас има точно едно и също време – 24 часа на денонощие. Единствената разлика е как съумяваме да го оползотворим.

Този материал първо беше публикуван в последния брой на Мика.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Нели Никол каза:

    Браво, много ми харесва статията. Напълно ви подкрепям. Аз това правя, само чакам малко да ме отпусне тази настинка, която имам в момента :).