Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Аниме в София

Въпреки че, както вече ти споменах, имам не една тема за писане, не мога да се сдържа да не направя кратка реклама на започващо утре събитие, за което навярно не знаеш. Като се замисля използвам думата „събитие” твърде фриволно, тъй като става дума за цяла панорама, планирана да продължи през следващите седем уикенда и целяща да ни представи творчеството на Хаяо Миядзаки.

Последният – по сполучливото определение на Вести – „е смятан за най-успешния съвременен японски кинорежисьор и най-влиятелния аниматор в света”. Като освен това е съосновател на добилото (относителна) популярност у нас студио Гибли.

Иначе казано, става дума за аниме.

По време на панорамата, която, между другото, ще се проведе в кино Люмиер, ще имаш възможността да гледаш 11 от произведенията на Хаяо Миядзаки – някои от които по два и дори три пъти. За утрешния откриващ ден са предвидени Наусика от долината на вятъра (11 ч.), Gedo Senki, който би трябвало да се превежда като Хроника на войната на Гед или нещо подобно, но всъщност е наречен „Приказки от Землемория” на български (че и на английски) и си е базиран на творчеството на Урсула Ле Гуин, и Подвижният замък на Хоул (като втората и третата прожекция са съответно от 15 и 17 часа).

Следващите филми идват идната събота и неделя, а последните на 13 юни, когато пък ще можеш да видиш най-популярната в България творба на Хаяо Миядзаки – Принцеса Мононоке – заедно с интересно звучащия Поньо от скалата край морето.

Анимето, естествено, не е за всеки. Но нищо не пречи да му дадеш шанс. След известно ровене в мрежата (благодаря, Facebook) открих, че цената на прожекция е от 3 до 5 лева, а озвучаването – на български.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.