Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Бомбен туийт

Да, да, често се случва да си мислим, че живеем в абсурдна държава, изостанала със столетие от развития свят, където животът е подреден, а чешмичките имат навика да те поливат с мляко или златни монети. Това, разбира се, не е точно така и не само България не е толкова зле, колкото им се струва на песимистите, но и Западът далеч не е застрахован от изпадане в някакъв абсурдистански казус от време на време.

Така че днес ще пренебрегнем господата Борисов и Путин, които без друго са основна тема навсякъде в интернет. Вместо за тях ще поговорим за човек на име Пол Чеймбърс, Twitter и докъде можеш да стигнеш, ако не внимаваш какво пишеш. Кратката версия на неговата история е, че преди известно време той беше осъден във Великобритания (!?) да плати глоба за следния туийт:

Crap! Robin Hood airport is closed. You’ve got a week to get your shit together, otherwise I’m blowing the airport sky high!

Подробната включва продължилото до петък обжалване, което Пол Чеймбърс не успя да спечели, бурната реакция на Twitter общността и желанието на много готиния актьор Стивън Фрай (покрай другото „V for Vendetta”) да покрие наложеното наказание, защото – както коментира организацията, бореща се в подкрепа на свободното слово Index on Censorship – „Присъдата показва, че британската съдебна система не уважава особено правото на свободно изразяване и не разбира как хората си общуват през XXI век”.

Не ми се иска да обяснявам очевидности, но за по-недосетливите обидният, агресивен и дори заплашителен говор не е и не бива да се превръща в престъпление, тъй като така всеки от нас ще се окаже заложник на съдебната система. Дали Пол Чеймбърс наистина би взривил летище в случая е нерелевантно (въпреки че горният туийт очевидно е шеговит), а нелепостта на съда – очевидна.

И понеже сме на въпроса, тази седмица ще обърна внимание на още един европейски (но, за щастие, не съвсем възприет в България) абсурд – някога гордата, а напоследък силно критикувана отвсякъде политика на мултикултурализма.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.