Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Речник на начинаещия активист и патриот

А

Антималигноцит: Единственото безотказно действащо и без странични ефекти лекарство срещу рак (и потенциално срещу СПИН, щото – нали – той е рак на имунната система). Произвежда се от доктор Продан Христов с идеална цел… лечението с него струва само няколко хиляди лева, бе – к’во по-идеално от това. Не е легализирано, очевидно в резултат на Световната конспирация (виж конспирация).  

Б

БГМАМА: Форум, задължително място за посещение за всеки активист. По съвместителство нарицателно за самия активист, който го посещава (е, да, то може и да е татко, ама най-добре с една дума всичко…). Там – вероятно с теглене на жребий – се определя коя ще бъде следващата изключително важна гражданска акция.

Бизнес: Незначителна дейност, която цели да осигури заплатите на отрудения народ. Може и без нея – то и без това само ни експлоатира.

Био: виж еко.

Болница: Свещено място във всеки град или село, което правителството не бива да пипа, дори там вече никой да не работи и да не се лекува. Затварянето на болница направо е светотатство. Единственото по-лошо от него е приватизацията ѝ. Даже, ако ще я приватизираме, по-добре направо да я затворим

България: Земният Рай, за който всички ни завиждат (виж конспирация). Всичко българско и родно трябва да се люби, тачи и милее. Като например дупките по пътищата? Е, не точно дупките по пътищата. Традицията боклукът да се изхвърля през прозореца? Да де, без тази традиция. Политиците? Айде сега, политиците – в тях няма нищо българско…

В

Ваксинация: Нещо много лошо, което държавата трябва да забрани. Или да остави родителите да решават дали да го причиняват на децата си. В крайна сметка те знаят най-добре.

Г

ГМО: Злокобен организъм мутант, произвеждан от още по-зловеща корпорация (виж корпорация) с единствената цел първо да ни изтреби, а после да ни зароби. Или пък беше обратното?

Гражданско общество: Съвкупност от членовете на БГМАМА, еколозите, ясновидците и феновете на доктор Продан Христов (виж антималигноцит). Основно проявление: протестът. Внимание! Да не се бъркат с гражданско общество упоритата работа, бизнесът (освен ако не е еко или био), толерантността и науката.

Д

Дясно (неправилно): Това е тази идеология, която разчита на частната инициатива и не желае държавата много много да се бърка в живота на хората. Пълна глупост, за която е доказано, че не работи. На капитализъм ми прилича (виж капитализъм)…

Дясно (правилно): Значи, глей ся! Образованието трябва да е държавно. И здравеопазването трябва да е държавно. И енергетиката също. Държавата трябва да събира големи данъци и да плаща достойни социални помощи и пенсии. Ей, това е дясно!… Е как ще е ляво?

Е

Еко: Новото име на Бога (за атеистите: съвременното проявление на Социализма). Всичко, което се определя като еко, задължително е прекрасно и заслужава да бъде почитано и защитавано. С изключение на еко министъра… всъщност на всеки еко министър. Макар че не е точен синоним на био, все пак в общия случай еко се използва вместо него и обратното.

К

Капитализъм: Мръсна дума! Ние живеем в пазарна икономика, ей. Тя даже не е чак толкова пазарна – ми да, ориентирана е към хората. Евросоциализъм му се вика на това…

Конспирация: Негласно съглашение между всички останали държави по света (поради което често се среща като Световна конспирация) с цел да ни прецакат за това, че сме родени на най-хубавото място на планетата и сме много по-умни и красиви от техните граждани. А, и армията ни никога не е губила битка.

Корпорация: Гнусна империалистическа организация, олицетворение на злото (виж Монсанто). Има за цел да унищожи изконните ни ценности и да ни подчини на волята на САЩ (прочети за САЩ). Или в краен случай на Русия.  

Л

Ляво:  прочети за правилното дясно.

М

Монсанто: Назад, Сатана! Още другарят Ленин учеше… ооо, да бе – забрави за другаря Ленин! Той що вече не е актуален?

Н

Наука: А, това, с което се занимават феодалните старци в БАН, ли? На такива вяра да нямаш.

Р

Русия: виж САЩ.

С

САЩ: Най-упадналата държава в света, но за сметка на това много агресивна. История няма, да не говорим за култура, а икономиката ѝ след има няма две-три години ще се срине… е к’во като всички ходим на бригада там? Това каква връзка има? Впрочем всички американци са тъпи. И бият негрите. То тя и Русия много не е цвете. Нали го знам тоя… Гоце, работи за нея!

Ц

Цензура: Такава има, когато напсуваш автора на някаква статия в сайта на вестника и модераторът ти изтрие мнението. Пълно пренебрежение към свободата на словото! Внимание! Не е цензура, когато организираш петиция с искането някое издание да промени редакционната си политика, защото не ти изнася. И определено няма такава, когато се трият мненията на недостатъчно активистки настроени потребители в правилния форум (виж БГМАМА).

Бележка от компилатора: Макар и малко романизирани, всички събрани в този речник определения (и още много други като тях) могат да бъдат открити в българското интернет пространство. Основният ми източник са по правило анонимните коментари под статиите в Дневник, както и към няколко блога, които следя.  

П.С. За мое огромно съжаление, обещаната за миналата седмица втора статия, посветена на ГМО, се забави. Причината е, че материята е по-сложна, отколкото очаквах, а аз не желая да си претупвам работата. Ако всичко върви, както е планирано, статията ще излезе в някой от следващите дни. Освен това, за да затвърдим екологичната тема, ще поговоря за Часа на Земята. Маркетингът ще бъде застъпен с материал, посветен на някои от най-добрите вирусни кампании… А в допълнение ще има поне една изненада.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

9 коментара

 1. Potrebitel каза:

  Супер! Само дето в bg-mamma има и много инакомислещи, не ни оприличавайте на стадо! Почитания.

 2. Прехвърлям текста ти на кирилица, за да може да се чете по-лесно! Напълно си прав/а за БГМАМА – форумът е страхотен в много отношения (и куца в други). Може би не съм го написал достатъчно ясно (за което се извинявам) – определенията тук са събрани в интернет пространството и повече или по-малко изменени, за да паснат на текста. По начало те не са мое дело. Наистина, последната ми мисъл е да обиждам всеки потребител на форума. Съжалявам, ако се получава така! 🙂

 3. Marfa каза:

  Поздравления за речника. 🙂

 4. Longanlon каза:

  Изрод си баце 🙂 .

 5. MacTeP каза:

  Хахахахаха Хахахахахахах Хахахахххххаа Аахахахаха добре, добре. Така не се бях забавлявал от доста време. Жалко само че 90% от хората в Земния Рай вярват в такива работи 🙁 . Преди и аз си мислех за работи като екология и т.н… само че бизнесът вече е напълно наясно, че парите вече са в ЕКО-то, така че можем да спим спокойно 🙂 .

 6. Екоспод каза:

  Алелуя бе!

 7. frog каза:

  Много добре! 😆

 8. Marfa каза:

  Сещам се, че след антималигноцита можеш да С да добавиш и Ставринола, дето е дело на проф. Ставри Христов, измислил качествено нов метод за лечение на рак с нанодиаманти, но българската държава не ще да го пусне в масово производство, въпреки че нито е тествано, нито е много ясно на какъв принцип работи въпросното чудо. Общо взето, за повече информация виж Антималигноцит.

 9. Marfa каза:

  Ставри Ставрев, извинявам се.