Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Не цветя, а права

(Възможно е този текст да ти се стори прекалено лигав и/или безполезен. Ако си от онези твърди като скала хора, които не се влияят от празниците и не се връзват на морални призиви и „момичешки” пожелания, направо прескочи на последния параграф, където в курсив е описано какво можеш да очакваш в E-lect в скоро време.)

Говорейки за ролята на рекламата в обществото, не мога да не ти обърна внимание, че някои от международните и вътрешни празници са създадени или пригодени да насочват вниманието на всички ни към определени проблеми. В този смисъл днешният ден, освен че се свързва с повишеното търсене на цветя, картички, бонбони, парфюми и всякакви дребни сувенири и с нарастващия поток от SMS-и (аз лично изпратих повече, отколкото през цялата минала седмица), Facebook статуси и поздравителни съобщения, има за цел да ни накара да се сетим, че освен по-нежната и красива, жените са и по-онеправданата част от човечеството.

Това също се опита да напомни в поздравителното си обръщение председателят на ЕП Йежи Бузек. „Осми март не бива да бъде посветен единствено на подаряването на цветя”, каза той и допълни: „Днешният ден ни дава възможност да поговорим за равните права и равните възможности”. Празникът, разбира се, е нещо прекрасно и аз съм последният човек, който би го отрекъл. Когато намира място в календара на ООН обаче, осми март се свързва с продължаващата вече повече от век борба на по-многобройната част от хората на тази планета (да, все още говоря за жените) за равноправие и достоен живот.

Тя никъде не е спечелена напълно. И докато в (Западна) Европа, Северна Америка и още четири-пет разпръснати анклава, които в България сме свикнали да определяме с расисткото и не съвсем вярно събирателно „белия свят”, проблемите на дамите са свързани предимно с по-ниското заплащане спрямо мъжете при една и съща работа, насилието в семейството и сексуалната експлоатация (което въобще не е малко), на много други места те са лишени от елементарно достойнство.

Няма да се спирам в подробности на тази тема – поне не сега – защото все пак е празник. Но ми се иска да припомня на всеки мъж, че цветята и подаръците са хубаво нещо, но и нищожна отплата за цяла година грубо и пренебрежително отношение. Нека всички признаем, че жените по нищо не ни отстъпват – не само на думи и не само днес, ами и с действията си през всички останали 364 дни до следващия осми март… и през тези след тях.

А на жените пожелавам честит празник! Бъдете винаги красиви, желани и безкрайно обичани. Благодаря ви за всичко!

(Ето ги и обещаните най-горе анонси. Тази седмица ще продължа да те занимавам с проблема ГМО, ще обърна внимание на първите трудности и предизвикателства в рекламната стратегия на всеки начинаещ уеб дизайнер или собственик на сайт и ще открехна вратата към тъмните и, струва ми се, непознати дебри на скритата реклама – която обикновено се описва с евфемистичното ПиАр – в българските медии. Освен това, ако не му мине котка път, моят добър приятел и колега Теодор Войников, когото може би познаваш от e-comedia.com, също ще ти разкаже интересна история. Каква ще бъде тя, ще те оставя да гадаеш.)

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.