Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Коронавирус: благотворителност

Както може и да знаеш, HelpKarma е платформата, която използвам най-често, когато давам пари за благотворителни каузи. Миналата седмица HelpKarma Foundation започна кампанията България срещу COVID-19, насочена към събиране на средства за онези български болници и медицински екипи, на които им предстои да се сблъскат с новия коронавирус. Подкрепих я в самото ѝ начало и смятам да продължа да го правя в обозримо бъдеще, защото тя все още е твърде далеч от целта, която си е поставила.

HelpKarma обаче далеч не е единствената платформа, която можеш да използваш, ако искаш да помогнеш на онези, които ще се борят за живота на заболелите от COVID-19. Кампанията #ЗАДОБРОТО срещу COVID-19 в България също цели да събере средства за покриване на спешни нужди на болници в София и страната.

Министерството на здравеопазването на свой ред откри дарителска сметка за подпомагане дейността на лечебни заведения в условията на кризата, а Българският червен кръст приема дарения в централната си складова база.

За онези, които биха могли да отделят от времето си в помощ на най-уязвимите от коронавируса – възрастни хора, които не могат или не трябва да напускат домовете си – група доброволци създадоха приложението Pomogni.net. Там можеш да се регистрираш като човек, предлагащ помощ на нуждаещите се, да видиш всички, които имат нужда от хранителни и други основни продукти в радиус от пет километра, и да помогнеш с набавянето им.

Сигурен съм, че краткият ми списък е далеч от изчерпателен (а ти можеш да го допълниш в коментар). Няма съмнение, че на всички нас ни предстоят поне няколко трудни седмици. Огромната обществена енергия, която това предизвикателство генерира обаче, ми дава надежда, че не само ще успеем да се справим с него, но и ще научим изключително ценни уроци за солидарността и взаимопомощта.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.