Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Shell Eco Marathon

Този материал е посветен на иновативното състезание за ученици и студенти, което се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия, и в частност на двадесет и деветото му издание на Стария континент, което ще се състои от 15 до 19 май 2013 г. в Ротердам, Холандия и в което ще вземат участие 3000 души, разделени в 224 отбора от 24 държави. Целта на инициативата е да насърчи проектирането, конструирането и участието в надпревара с енергийно ефективни  автомобили, като победител е този тим, който измине най-голямо разстояние с 1 киловатчас или 1 литър гориво.

В Shell Eco Marathon тази година ще вземат участие 3 отбора от България:  на Техническия университет (ТУ) – София, на Техническия университет във Варна и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” от Чепеларе (като последният ще се представи за първи път в надпреварата, която в същото време ще бъде шеста поред за софийския тим и пета за варненския).

По предварителна информация от ТУ – София ще представят автомобил от градски тип, захранван с енергия от електрическата мрежа и водородна клетка. Отборът от Варна ще се състезава с електромобил от градски тип, захранван изцяло от електрическата мрежа, а този от Чепеларе ще дебютира с участие в категорията за прототипи, където ще представи автомобил, задвижван от зареждаща се батерия и соларен панел.

На мен не ми остава нищо друго, освен да пожелая на тимовете ни да подобрят класиранията ни от 2011 (четвърто място по икономия на енергия с автомобил с водородна горивна клетка и трето за постижения в сферата на безопасността) и 2012 г. (второ място сред автомобилите, задвижвани с plug-in батерия).