Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Sofia Dance Week 2010

Предвиденото за вчера „гостуване” на Sofia Dance Week на „София диша” (което за съжаление пропуснах) ме подсети, че, ако искам да възродя започнатата още в зората на e-comedia и така и неразвила се истински традиция за отразяване на най-голямото танцово събитие в столицата, е добре да започна от рано. Това и смятам да направя.

В началото малко предистория. Както сигурно знаеш, Sofia Dance Week е международен фестивал за съвременен танц, организиран по инициатива на Списание 1. Първото му издание се проведе в началото на есента на 2008 г., второто – по същото време на 2009, а третото ще започне на 23 следващия месец и ще продължи до 29-и. По традиция, която тази година май няма да бъде спазена, основната програма на фестивала беше предшествана от Sofia Dance Week Academy – танцова академия, провеждаща се за период от около една седмица на Сцената в Борисовата градина.

Дали заради кризата (все пак Списание 1 доста се ограничи напоследък) или по друга причина, вчерашното гостуване на Шишман е единственото предварително мероприятие, за което се споменава на официалния сайт на събитието.

Пак от него получаваме погрешната информация, че участниците във фестивала през този септември са само 4: спектакълът Араз на турския Zeynep Tanbay Dans Projesi (ZTDP), „За любовта” на трупата на Жоел Бувие, „Маймунски сандвич” на вече познатата от първия Sofia Dance Week Ultima Vez и „Денг Денг!” под хореографията на френския хип-хоп пионер Фарид Берки. Сайтът на Eventim, обаче, информира за още две представления: Absurdo (изпълнено от неясно кого) и „Танцът на лебеда” на испанския танцьор и хореограф Икер Гомес.

Датите са, както следва: 23 септември – Араз, 24 – Absurdo, 25 – „Танцът на лебеда”, 26 – „За любовта”, 27 и 28 – „Маймунски сандвич” и 29 – „Денг Денг!”. Цените на билетите варират от 10 до 40 лева в зависимост от мястото и залата. Организацията за сега не блести особено, но се надявам, че като се изключи дребния пропуск в сайта, за който споменах малко по-горе, всичко останало ще е на ниво.

Дали надеждата ми ще се оправдае? Ще разбереш по-късно в E-lect.