Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Сто години страх

Една дискусия във Facebook профила на известен български „зелен“, на която попаднах случайно вчера, ме накара да се замисля до каква степен се е изменил интелектуалният климат по темата „глобално затопляне“ в последно време и най-вече в каква посока е промяната извън научните среди (където темата и за момент не е преставала да бъде дискусионна, при все измисления в медиите 97-процентов консенсус).

Две неща ми направиха впечатление, първото от които е, че тенденцията почти никой вече да не говори за „глобално затопляне“, заменяйки термина с по-всеобхватната фраза „причинена от човека промяна в климата“, продължава да се задълбочава с всяка следваща година, в която прогнозите на IPCC – самите те за пореден път променени в посока надолу през 2013 – се разминават с реалността, а второто, че известният български „зелен“ се оказа обсадено и не особено адекватно малцинство в дискусия в своя собствен профил.

Ще оставя собственото си мнение по въпроса има ли „глобално затопляне“ и по-скоро вредно или по-скоро полезно е то, за друга статия. Това, което за пореден път виждам обаче, е, че за интелигентните хора дългата поредица от несбъднали се прогнози и непрекъснати корекции, отдалечаващи във времето неизбежната ни гибел, е крещяща червена лампа за възможностите ни да прогнозираме адекватно развитието на сложна система като климата на Земята. Не по този начин стои въпросът с много политици, медии и „еко“-активисти по света, за които насаждането на страх е източник на власт, доходи и интелектуално признание, при това не от днес, а от много много отдавна.

Така например още през февруари 1895 г. (скоро след убийството на Стефан Стамболов и по време, когато Руската, Австро-Унгарската, Германската и Османската империя все още съществуват на световната карта) The New York Times предупреждава читателите си за заплаха от глобално застудяване със статия, озаглавена “Prospects of Another Glacial Period; Geologists Think the World May Be Frozen Up Again”, а 7 години по-късно заплахата се променя и The Los Angeles Times пише, че ледниците със сигурност са на път да изчезнат в най-скоро време.

(По ирония на съдбата трагичната участ на Титаник десет години след излизането на тази статия показва до колко несъстоятелна е била въпросната прогноза.)

През 1912 г. The New York Times отново вижда наближаващата ледена епоха в материал под заглавието „Prof. Schmidt Warns Us of an Encroaching Ice Age“ и това изглежда е водещото убеждение за съдбата на света поне за десетилетие и половина напред (като от тази статия от септември 1924 г. например разбираме, че „MacMillan Reports Signs of New Ice Age“). Само пет години по-късно The Los Angeles Times отново се заема с темата с текст, озаглавен Is Another Ice Age Coming, в който обаче се споделя убеждението на геолозите, че планетата се затопля и ще продължи да го прави.

Напук на предишните си прогнози The New York Times отбелязва наличието на 25-годишен период на нарастване на температурата на територията на САЩ в статия от 1933 година, а през 1938 Кралското Метеорологично дружество във Великобритания прогнозира, че затоплянето, причинено от изпускането в атмосферата на въглероден диоксид, ще донесе предимно ползи на човечеството.

През 1952 г. The New York Times отново ни информира за продължаващото по това време вече 50 години глобално затопляне. През 1969 г. същият вестник прогнозира, че полярната шапка на Северния полюс ще е изчезнала до едно-две десетилетия (да, когато Ал Гор казва точно същото през 2007 г., вече са изминали 38 години, в които нищо подобно не е случило). Тази интересна прогноза е направена само малко преди списание Тайм да ни разкаже, че светът се застудява през изминалите 40 години в 1974 г., а Washington Post да предскаже идващата Ледена епоха точно по същото време. В самия The New York Times от 1974 г. вече са забравили за прогнозата си от 1969 г. и този път предричат катастрофално намаляване на земеделската продукция в резултат на застудяването, което ще доведе до масов глад, анархия и насилие, а през май 1975 г. публикуват статия под заглавието „Scientists Ponder Why World’s Climate Is Changing; a Major Cooling Widely Considered to Be Inevitable“.

В същата година редакторът на списание New Scientist предупреждава, че настъпващата ледена епоха е толкова голяма опасност за човечеството, колкото и ядрената война, но само половин десетилетие по-късно и тази заплаха е забравена, а ние отново научаваме, че сме изправени пред катастрофално глобално затопляне. Такъв е и преобладаващият мотив в медийните коментари в периода от 1981 до приблизително 2005 г., откогато затоплянето все по-често се измества от „промяната в климата“ във вестникарските заглавия, така че на всички да ни е ясно, че няма значение дали Земята се затопля или застудява – и в двата случая трябва да живеем в страх.

Независимо от медийната истерия по темата за климата, продължаваща вече над 100 години, обаче, в научните среди дебатът не само не е завършил, но и постепенно се разгорещява, а единственото, което знаем, с абсолютна сигурност е, че познанията ни в тази област все още са твърде рудиментарни, за да може да кажем каквото и да било с абсолютна сигурност.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

4 коментара

 1. Димитър Мирчев каза:

  Въпреки стоте години страх, въпреки мощната зелена мафия, въпреки хилядите алармисти и десетките изкупени климатолози от лошите, въпреки неспиращата лъжовна пропаганда, която се лее от всички медии, въпреки всичко, човечеството не е направило абсолютно нищо съществено по въпроса с Глобалното Затоляне.

  Това какво ти говори за the fossil fuel industry? 🙂 🙂 🙂

 2. За fossil fuel industry не знам, но за теб ми говори, че или съзнателно отказваш да прочетеш какво съм написал, или имаш сериозен проблем с четенето с разбиране.

  В статията изрично се казва, че през голяма част от последните 100+ години страхът е от глобално застудяване.

  П.С. Видях, че си коментирал един друг материал на сайта. Ще одобря другия ти коментар и ще ти отговоря, без значение какво пише в него, но всеки последващ опит да манипулираш разговора ще ти бъде последен.

 3. Димитър Мирчев каза:

  Ами според избраната метрика за оценка на „страха през последните 100+ години“ от промени в климата излиза, че е от Глобално застудяване. Но ти внимателно си избрал какво да постнеш.

  Ето да прочетеш малко по въпроса:

  http://io9.com/reality-check-most-scientists-never-believed-in-globa-1617925806
  http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/2008BAMS2370.1

  Естествено, никой не може да каже на медиите какво да публикуват и какви простотии да слагат на първа страница и естествено, не можеш да държиш учените отговорни за това.

  Ето и един линк, който си пропуснал. Обърни внимание кои са алармистите. Кои медии публикуват и бият тъпана?

 4. Любен Маринов каза:

  „Борбата с климатичните промени“ е като борбата с движението на тектоничните плочи, т.е. идиотия и глупост, но даваща много бизнес на някои защитници… Виж Глобалното затъпяване и замърсяване са далеч по значителни и страшни проблеми…