Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За Фукушима, наглостта и страха

Не е тайна какво се случва в Япония, така че няма да влизам в подробности от последните дни – тази статия не е за това. Фактът, че страната бе ударена от едно от най-мощните земетресения в световната история, а впоследствие и от предизвиканото от него цунами, е ужасяващ, и аз съм сигурен, че всички се надяваме жертвите да не достигнат прогнозираните 10 000. В същото време е налице проблемът с атомната централа във Фукушима, който, макар и силно преекспониран от вечно търсещите сензация медии, в никакъв случай не може да се определи като дребен.

(С уговорката, обаче, че дори да се сбъдне най-негативният възможен сценарий, няма да има  последици за живота и здравето на хората, според уверението на правителствения секретар Юкио Едано.)

Темата на днешната статия, както подсказва и заглавието, е наглостта – в случая от страна на партия „Зелените” – да се възползваш от чуждото нещастие и обясним човешки страх, за да прокараш собствения си дневен ред. Не бяха минали и няколко часа от взрива във Фукушима, преди представителите на партията да пуснат силно неинформираната си, но за сметка на това, плашеща позиция,

(започваща, между другото, с лъжата: „Месец и половина преди 25-тата годишнина от Чернобил, взрив на атомна централа се случи отново”,)

и да организират пресконференция против изграждането на „АЕЦ Белене”.

Аз също не харесвам особено идеята за нея. Но много повече не понасям онези хора, които са способни да превърнат в политика всяка една ужасна трагедия. Засрамете се, гнусно е!

7 коментара

 1. За мен е цинично отношението на автора на тази статия. Явно е отношението му към ПП „Зелените“ и се повтаря. Защо, Юри, правиш така? Защото си отявлен фен на ядрената енергетика и сега, когато се случва да се види цената (не само икономическа), се опитваш да атакуваш онези, които от години говорят за това? Защото наивно вярваш, че официалните източници казват всичко по обективен начин?
  Или просто имаш зъб на мен или някого другиго в Зелените?
  Разбира се, че ще реагираме на този трагичен инцидент. Но не, за да трупаме дивиденти. А защото е засегната една от основните ни теми в програмата и принципите. Очакваш да си мълчим ли?
  Какво да кажем тогава за онези 60 хил. души, които вчера протестираха в Германия срещу атомната енергетика? И те ли трупат дивиденти на гърба на злощастните японци? Или и те трябваше да си стоят в къщи и да не се обаждат?

 2. Е, много ясно, че или е лично, или съм фен на ядрената енергетика! Няма как да е въпрос на позиция :).

  Впрочем, отношението ми към партия „Зелените“ е явно, да – в E-comedia под мое давление са излезли не една и две статии във ваша подкрепа (почти всички и писани от мен). Така че, хайде да не го правим лично. Това, което ме дразни, е, че и твоите коментари във Facebook, и цялата позиция на партията ти, в случая са – как да се изразя по-меко – неистина.

  Да манипулираш хората е отвратително, без значение какви са ти намеренията. Като намерите доблест да си изчистите позицията, така че да отговаря на истината, сигурно бих ви подкрепил инициативата.

 3. Забравих да го включа в горния коментар, така че защо не в нов? Би ли ми посочил едно негативно мое изказване – на фона на многото положителни – по адрес на ПП „Зелените“, та да знам, че твърдението, че се повтарям, не е изсмукано от пръстите? 😛

 4. Нямам време да търся сега из нета. По специално става дума за отношението ти към ПП Зелените и мен самия, когато става дума за ядрена енергетика. Имам чувството, че не можеш да приемеш тази позиция, която, освен друго, е част от принципите на всички зелени по света (с малки изключения от български тип – Ал. Каракачанов). Виж позицията на френските зелени от днес и кажи дали и те се възползват и ‘протриват ръце’. Зелените са били винаги хуманисти и най-малкото, не биха се възползвали от чуждо страдание. Колкото до това, дали са пресилени нещата, които пиша, пращам този линк, както и открито заявявам, че се стремя изцяло да се позовавам на авторитетни и официални източници. Това, което е най-неприятното, е че както и до момента, има информационна ‘мъгла’ около авариите и вероятно знаем едва около 40-50 % от реалната ситуация. Което е практика в ядрените централи по цял свят – още един мотив да искаме тази загробваща и свръхрискова енергетика да бъде закрита, а остатъчните ѝ елементи да бъдат прецизно депонирани и съхранявани.

 5. Чакай сега! Както ще установиш, когато намериш време да търсиш из нета, (специално ще го натъртя:) НИКОГА не съм писал по темата за ядрената енергетика. Ако пробваш във Facebook, ще видиш и, че никога не сме спорили за нея. Така че, пак да повторя – не е хубаво да се превръща в личен въпрос, който е принципен.

  (Впрочем аз конкретно мнение „за“ или „против“ нямам на този етап.)

  Що се отнася до Дневник, той просто не е авторитетен източник в случая. Ще ти дам пример: в предна статия там се казваше, че броят на засегнатите от радиация хора е 160. В английския материал, откъдето бяха извадили (куцо) тази цифра, се споменава, че това е бройката на приетите за преглед в болница, единствено защото са били в близост до реактора и е добре да се изчистят всички съмнения, че са наред.

  Това е много явна грешка, но е далеч от най-сериозната във вестника.

  Авторитетен източник е МААЕ. Или блогът, цитиран от мен по-горе. Само дето той обяснява защо проблемът е преекспониран, а това едва ли ти изнася! 🙂

  П.С: Btw, никъде не съм използвал израза „протриват ръце“ и не смятам, че е хубаво да ме цитираш погрешно.

 6. Проблемите с АЕЦ Фукушима Даиичи са все още много и сериозни. Следя постоянно за ситуацията, както Ройтерс, така и @benbeni, която от своя страна качва постоянно информация от японските телевизии и пресконференции. Освен втората експлозия (по-силна) от тази нощ (наше време), днес имаше оголване на горивните пръчки във втори блок на същата АЕЦ. Положението е рисково и ще продължи да бъде такова.
  Не бих желал да спорим излишно, но съм убеден поне за една много дълга дискусия на моята стена, на която ти пишеше в защита на ядрената енергетика и ми пращаше линкове от същите такива ‘официални’ представители по темата, както МААЕ. Това е същото, както когато ми пращаше за ГМО нещата, които пак бяха цитати от кухнята на същите онези, които с това се занимават. Има едно нещо, което от много време е ясно: никой не си рита купичката, от която се храни. Тук имам предвид именно ядреното и ГМО лобита. Колкото до съдържанието на статията, бих искал да добавя, че днес имаше прес-конференция в Плевен и Свищов по темата ядрен риск, така че можеш да го добавиш в статията.

 7. Не ми харесва, че говориш без доказателства. Няма как да съм водил дискусия в подкрепа на ядрената енергетика, понеже по начало мнението ми е особено. Спорили сме за ГМО, да, но аз никога не съм се позовавал на „официални“ представители. Винаги съм използвал науката като източник – както и в случая.

  Да използвам да те питам нещо (понеже гледах пресконференцията все пак): защо каза, че, цитирам „няма застрахователна компания в света, която да застрахова атомна централа“, при положение, че на мен ми отне точно 20 секунди в интернет, за да открия обратното?

  За да те улесня, вариантите са 3: 1. интернет лъже/ аз нещо не съм го разбрал; 2. ти лъжеш; и 3. ти си неинформиран. Ако е случай 1, би ли доказал твърдението си? При хипотеза 2 или 3, готов ли си да се отречеш публично от невярното изказване (което го има и на сайта на партията), както би направил всеки коректен човек? Ако не, защо?

  Не че очаквам отговор, де, но човек никога не знае :P.