Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Опровержение 1.0

В ден като днешния много се радвам, че не продавам парашути. Причината е, че в статията „Включи се, изключи светлината“ от 18 този месец е допусната изключително груба фактологическа грешка. Пред-предпоследният параграф от въпросния материал гласи:

За мое съжаление (тъй като не обичам да признавам, че правителството е важно), лайтмотивът на тазгодишното мероприятие трябва да бъде промяна в държавната политика по отношение на електроенергията. Вероятно ще изненадам всеки млад активист, но участието в поредния протест в полза на субсидираното електричество в крайна сметка е недалновидно. България – както всяка друга страна по света – има нуждата да премине през болезнения процес на замяна на относителното евтината (заради държавната намеса) енергия от невъзобновяеми източници към за момента по-скъпата от възобновяеми такива. При това по-добре сега, отколкото след едно десетилетие.

Както ми посочи Лонгалон, в България – като страна-член на Европейския съюз – енергията, произвеждана от невъзобновяеми източници, в общия случай не само не е субсидирана, но и подлежи на облагане с акциз. Този факт не променя основната теза на статията, а именно, че борбата срещу промяната в климата и за устойчиво развитие не би могла да бъде достатъчно ефективна, ако се води само на личностно ниво, заради което е добре усилията на всички ни да бъдат насочени към стимулиране на правителствената политика в тази посока.

Той, обаче, е погрешен пример за това какво конкретно можем да направим. Извинявам се за грешката и благодая на Лонгалон, че ме приземи. А с теб ще се видим съвсем скоро – надявам се не в Опровержение 2.0.