Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Коронавирус: България срещу света

Да сравнява развитието на епидемията от коронавирус в относително неваксинирана България с това в относително ваксинираните ни съседи може в най-добрия случай да докара главоболие, а в най-лошия екзистенциална криза на всеки, който поне малко е загрижен за добруването на тази държава. Само през последната седмица COVID-19 е причинил 86.85 смъртни случаи на милион в страната ни, което е 5.8 пъти повече от често давания за пример у нас Израел, 7.5 пъти повече отколкото във Великобритания, 8.1 пъти повече от резултата на целия Европейски съюз, и 47.5 пъти над смъртността в Норвегия.

Докато в Европа и Израел пандемията затихва – поне за ваксинираните, за които рискът да се озоват в болница навсякъде е с над 90 процента по-нисък от този при неваксинираните – в България тя по всичко личи тепърва набира скорост. Подобна разлика в смъртността сама по себе си е показателна, че сме поели по напълно погрешен път; това, че тя продължава да нараства, недвусмислено говори, че обществото ни няма намерение да промени посоката; а фактът, че тази национална трагедия се случва на фона на огромни залежаващи количества от животоспасяващи препарати единствено доказва, че колективната глупост може да бъде по-опасна от смъртоносен вирус.

Разбира се, родните антиваксъри това не ги смущава. Същите хора, които в началото на август тръбяха, че нова вълна в България няма да има, а в началото на септември бързаха да ни уверят, че сме достигнали пика и ни предстои спокойна есен, днес все така убедено продължават да разпространяват поредната доза звучащи успокоително, но за съжаление неподкрепени с доказателства лъжи. Броят на хоспитализираните нарасна почти седем пъти за два месеца – за тях това не е проблем. Днес в интензивното с COVID-19 са 460 български граждани и както разбрахме само 10 процента ще излязат живи – на никого не му прави впечатление. 85 от 91 починали вчера са неваксинирани – водещият въпрос е защо има шестима ваксинирани.

(Отговорът: нито един лекарствен препарат в историята не е бил 100-процентово ефективен, а в същото време дори малко над 90-процентната редукция в смъртността, която се асоциира с одобрените в страната ни ваксини срещу коронавирус, можеше да спаси над десет хиляди човешки живота в последните шест месеца.)

В крайна сметка какво по-добро доказателство за огромното интелектуално превъзходство на българина от претъпкани болници и стотици предотвратими смъртни случаи всяка седмица!

На Роналд Рейгън (вероятно погрешно) се приписва мисълта, че бедността е справедливо наказание за глупостта на един народ. Оказва се, същото важи за провала на здравеопазването.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.