Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Магични мистерии

Ако авторът на тази книга не се казваше Нийл Патрик Харис, по всяка вероятност никога нямаше да разбера за нея. Това, разбира се, е напълно нормално. Магични мистерии е детско-юношеска литература и като такава е доста встрани от обичайните ми читателски интереси. Нийл Патрик Харис обаче е любим актьор (който в България е най-известен с ролята си на Барни в How I Met Your Mother) – затова съвсем естествено бях любопитен да науча дали няма да се окаже и талантлив разказвач на приказки.

За да не те държа в напрежение, за мен отговорът е „да“. Магични мистерии е увлекателно написана история за силата на приятелството с бързо действие, колоритни (па макар и доста едноизмерни) герои, моменти, които ще ти се сторят преднамерено сълзливи, но само защото си пораснал и забравил с какво очарование гледат на света децата, а също и една-две поуки за всеки подрастващ.

Името на протагониста в книгата е Картър. Както подобава на всеки подобен образ, той е останал без родителите си прекалено рано и отраства при чичо си Слай – дребен мошеник, който много иска да превърне Картър в свое копие. Нашият герой обаче отказва да краде, в крайна сметка бяга от пастрока си и по приумица на съдбата се озовава в градче на име Минерал Фолс. Там той ще срещне истински приятели, които също като него са умели във фокусническото изкуството. Децата, разбира се, ще се изправят пред неочаквана заплаха, ще разкрият едно мащабно престъпление и ще победят злодеите в собствената им игра.

Докато, както виждаш, историята не е кой знае колко оригинална (но аз не смятам това за минус, особено що се отнася до литература за деца), Магични мистерии се отличава от други детски книжки по няколкото интерлюдии,  в които Нийл Патрик Харис учи читателите си как се правят определени фокуси или им дава подсказки за разрешаване на скритите сред страниците загадки. Освен актьор, режисьор и писател, Харис е и илюзионист, и любовта му към това изкуство наистина си личи.

Трудно ми да давам препоръки за детска литература, но все пак си мисля, че точно с тази книга шансът да сбъркаш е относително малък. Магични мистерии е издание на СотфПрес. Можеш да я намериш по книжарниците.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.