Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За референдума в Италия и ядрената енергетика

Италия отхвърли ядрената енергия съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултатите от започналия вчера и продължаващ до днес референдум в страната. Новината ми се струва важна за споделяне, още повече, че – поне докато пиша това – я няма никъде в българския интернет. На неговите особености, обаче, ще се чудим друг път.

Що се отнася до родината на Гарибалди (или хайде, на Милан), там премиерът Берлускони планираше повторното пускане на ядрени електроцентрали, спрени след аварията в Чернобил още през 80-те. Референдумът слага точка на тези планове, при това с огромна разлика, и нарежда Италия редом до Германия и Швейцария, които наскоро решиха да се откажат от съществуващите си централи в не съвсем близко бъдеще. В другия лагер са държави от типа на Великобритания и Франция.

Дотук с фактологията! Гласуването освен това е ярка демонстрация в полза на отдавна известната истина, че страхът е най-доброто средство за манипулация – все пак дори противниците на ядрената енергетика признаха, че резултатът би бил съвсем различен, ако не бяха скорошните събития във Фукушима. В този смисъл решението на италианците е глупаво (като същото се отнася и за германците и швейцарците, но в техния случай е почти сигурно, че те ще дадат назад, след като паниката се уталожи).

Факт, който Зелените съзнателно премълчават по идеологически причини, а обикновените наплашени хорица просто не знаят, е, че ядрените електроцентрали са несравнимо по-безопасни и далеч по-безвредни за околната среда от всички останали. При тях имаме синдрома на разбилия се самолет, който всява ужас с броя на жертвите си, без да се отчита простата статистика, че между две големи авио катастрофи по пътищата умират стотици пъти повече човешки същества.

Затова отказът от ядрена енергетика на този етап би навредил ужасно на природата и на всички нас – дори само защото изгубените мощности ще трябва да бъдат компенсирани с електричество от изкопаеми горива (но също и понеже жертвите в мини, ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове, както и от замърсяването с фини частици на километри около тях, са… правилно стотици, ако не и хиляди пъти повече от тези при проблеми с АЕЦ).

Честито! Остава само да се надяваме, че ние няма да сме толкова тъпи.

11 коментара

 1. Това е само едната страна, има и друга. Извън екологията ядрената енергетика има сериозни финансови и икономически проблеми, тя е единствената която колкото повече се развива, толкова по-скъпа става и като първоначални инвестиции и като цена на продукцията, и за това си има много причини. Това най-добре се вижда от частните инвеститори които за разлика от преди 30 г. сериозно охладняха към тази технология и в последните 15 г. ядрени централи се строят предимно с държавни пари в полудемократични страни. Тази статия в списание „Тайм“ от 2009 г. (преди Фукушима) описва най-добре ситуацията.

 2. Виктор Владев каза:

  Абе германците като решиха да се откажат от ядрената енергетика до 2022 г. не го направиха с намерението да построят нови ВЕЦ-ове, а да развиват зелени източници. Малко трудно ще ме убедиш, че вятърните електроцентрали са по-опасни от АЕЦ-ите. Е, за птиците може би, но си има технологии, с които този проблем се решава. Също на слънчевите централи не разбирам какво им е опасното. Не е толкова невероятно германците да не се откажат от плановете си до 2022 г., ако успеят да компенсират произвежданата от АЕЦ-и енергия със зелена такава (което ще си е бая постижение).

  Иначе е ясно, че вотът в Италия беше емоционален, ама то кой ли не е. Просто се получи в неподходящ момент. Първоначално точно кабинетът на Берлускони искаше референдум с надеждата да получи зелена светлина за ядрената енергетика, но аварията във Фукушима му обърка сметките. Като усети накъде духа вятърът, правителството положи всички усилия да отмени референдума, за да си спести позорна загуба, ама не се получи. Карък. Случва се дори на Берлускони :).

 3. Помисли само колко вятърни или слънчеви генератори са необходими да компенсират енергията на една АЕЦ! После колко място ще заемат! Което се отнема от жилищни или земеделски или горски площи. И какво ще стане, като ги удари земетресение като в Япония!

  Иначе, Германия няма да успее да компенсира ядрената си енергетика толкова скоро, мисля.

  Що се отнася до опасността, открадвам си цитати от другаде (не са мои, де – на по-запознати хора изглежда): „Слънчевите панели имат покритие от кадмиев телурид. По тази причина и съществуват инициативи те да бъдат събирани след излизане от строя и погребвани някъде, подобно на ядрени отпадъци (кадмият и телурът са изключително силно отровни). Това е на практика единственият начин за неутрализирането им.“ И още: „[Вятърните централи] освен това генерират при работа нискочестотен инфразвук, който стига на километри (при големите – на десетки километри) от тях, и е не точно безвреден…“

 4. Резултатите от референдума са категорични и не виждам смисъл да ги коментирам. Около 94% от гласувалите в Италия са ‘за’ това страната да няма ядрени централи. Така те потвърдиха предишния референдум от 1987 г., който реши същото. 
  Защо, обаче, коментирам тази статия?
  Авторът поддържа ядрената енергетика и това не за първи път е явно. Говорейки за манипулация, той пропуска факта, че манипулацията бе изразена в пропагандата на Берлускони, чрез 7 от 8-те най-сериозни медии в Италия. Освен това, референдума бе не само по този въпрос. 
  Юри, когато говориш за ‘глупавите’ германци, швейцарци и италианци, осъзнаваш ли въобще къде живееш ти?

 5. Виж сега Боби. Ще взема да се повторя, но ми писна всеки път, когато ти липсват елементарни познания по дадена тема да ги заменяш с лични обвинения, които и двамата знаем, че не са верни. Така че, ако следващият ти коментар не започва с извинение и не продължава с някакъв опит за разговор по същество, чувствай се поканен да НЕ го правиш!

  Освен това не е лошо да се научиш да четеш. Никъде не съм казал, че италианците са глупави – а, че решението им е такова :). И да, референдумът не бе само по този въпрос (и това впрочем силно допринася за резултата), но къде в текста пише подобно нещо?

 6. Това е моето мнение за бъдещето на ядрената енергетика и взетите решения за отказ.

 7. Интересен текст, благодаря за линка :).

 8. Димитър Мирчев каза:

  Безсмислена статия :). 

  Ядрената енерергетикат НЕ може да съществува без огромна политическа подкрепа, без парите на данъкоплатците и без Limited Liability проблема. 

  Така, че в либертарианския свят АЕЦи няма да има.

 9. Не съм съгласен :). Ето една опция, която отдавна щеше да съществува, ако не беше държавната намеса на този пазар.

 10. Димитър Мирчев каза:

  Мда, безспорно държавната намеса освинва всичко :).

 11. Оферта Италия 2014 каза:

  Навсякъде по света стават доста сериозни проблеми, не само у нас има подобни размирици и стачки, виждаме че и страни като Гърция, Египет, Турция също започнаха да имат сериозни проблеми с населението, след като правителството си прави каквото поиска. И не съм много съгласна, че именно ядрените електроцентрали са несравнимо по-безопасни и както пишете по-безвредни за околната среда от всички останали. От това, което съм чела и проучила, не е така, да не говорим самата опасност от взрив. Италия е богата страна, но и на нея се отразяват проблеми като този във Фукушима.