Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Коронавирус: краят на пандемията

Три новини от последната седмица подсказват – макар че все още са необходими допълнителни доказателства – че краят на пандемията от коронавирус би могъл да настъпи по-скоро, отколкото очакваме. Първата е свързана с проучване на учени от Хонгконския университет, според което бързо разпространяващият се по света вариант Омикрон се размножава значително по-ефективно от Делта в горните дихателни пътища, но му е значително по-трудно да засегне белите дробове. Това потенциално го прави по-малко опасен от варианта, който понастоящем доминира в България.

Втората новина идва от Агенцията за здравна сигурност на Великобритания (UKHSA), според чийто предварителен анализ рискът заразените с Омикрон да бъдат хоспитализирани е с до 70 процента по-нисък в сравнение с този при заразените с Делта. Рискът да се озоват в интензивното от своя страна е с между 31 и 45 процента по-нисък. Ако тази оценка се потвърди, тя ще означава, че най-накрая коронавирусът наистина ще има приблизително същия ефект върху здравната система на дадена държава, както и по-тежка епидемия от грип.

(Аз обаче имам своите съмнения. Мнозинството от британските граждани са ваксинирани, а вече знаем – благодарение на данни от Южна Африка – че ваксините продължават да са доста ефективни при предпазване от хоспитализация на заразените с Омикрон, макар и едновременно с това да не се справят особено добре с предотвратяването на заразяване. Това би могло да значи, че намаленият риск във Великобритания е следствие от по-добрата защита, а държава като България отново да се „радва“ на катастрофална смъртност, веднага щом новият вариант доведе до следваща вълна и у нас.)

Третата новина идва от Южна Африка, където резкият спад в новите регистрирани случаи през последните дни може да означава, че Омикрон е преминал пика си сравнително бързо, и може да подсказва, че същото ще се случи в Европа през следващите няколко седмици.

Ако се окаже, че в действителност си имаме работа с толкова изключително заразен вариант на SARS-CoV-2, че скоро ще измести всички останали навсякъде, и този вариант води до значително по-нисък риск от хоспитализация или смърт с или без придобита защита, е ясно, че ще можем да се поздравим с края на извънредната ситуация.

В момента, в който това се случи – момент, който по мое мнение вече така или иначе настъпи в много европейски държави с високо ниво на ваксинационно покритие – гражданското общество в ЕС ще бъде изправено пред важен тест за зрелостта си. При отсъствието на сериозна заплаха всички извънредни мерки трябва да бъдат премахнати – започвайки от зелените сертификати и стигайки до пълните или частични локдауни – и цялото извънредно законодателство, което стои зад тяхното налагане, следва да бъде отменено. Това, за съжаление, няма да се случи лесно – вече виждаме как държави, в които благодарение на масовата ваксинация смъртността е изключително ниска, въпреки това се поддават на паниката и налагат допълните ограничения на своите граждани на база на съмнителни оправдания и още по-съмнителни спекулации за потенциалния им ефект.

Що се отнася до България, тук краят на пандемията все още не зависи от политическо решение, а от неприятната реалност, в която недоверието към ваксините превърна 2021 в най-тежката година в модерната история на страната – година, в която смъртността по всяка вероятност ще изпревари онази от времето на националната катастрофа през 1918. В тази ситуация най-добрият начин да предпазиш себе си и близките си продължава да бъде да се ваксинираш.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.