Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Коронавирус: истината за Бил Гейтс

Няма съмнение, че за съзнанието на човек е трудно да възприеме като поредица от случайности една реалност, в която наглед незначителната новина за новооткрито заболяване на другия край на планетата е последвана от рекодна за последните десетилетия смъртност пред собствения му праг няколко месеца по-късно. Тази криза просто трябва да е програмирана и насочвана от могъщи сили с нечисти намерения, тя няма как да е резултат от неприятната комбинация от злощастна съдба, правителствена неадекватност и масово недоверие в науката.

Или поне до този извод води конспиративното мислене.

При все че това само по себе си не е неочаквано, мен лично ме изненада, че в кръга на обичайните заподозрени този път беше включен човек като Бил Гейтс.

Тъй като съм наясно, че тази статия ще има немалко читатели, вярващи в горното, ще го напиша в самото начало: ако ти си един от тях, значи си идиот.

Краткият отговор на въпроса каква е истината за Бил Гейтс в действителност е сравнително недвусмислен: Гейтс е изключително способен инженер и предприемач, съосновател на една от най-успелите технологични компании в историята – Майкрософт, дългогодишен водач в списъка с най-богатите личности на планетата (където от няколко години насам вече е втори след Джеф Безос) и филантроп, чиято фондация се е посветила на каузи като равенство между половете, достъп на бедните до образователни и финансови възможности, и изкореняване на заболявания от типа на малария и туберколоза.

(В допълнение героят на днешната статия е ненаситен читател, чиито препоръки често са ме насочвали към изключителни книги, които иначе едва ли щяха да ми хванат окото – например Генът: Една интимна история на Сидхарт Мукхърджи.)

Този отговор, разбира се, страни от поставянето на морални оценки за предприемаческата или филантропската дейност на Бил Гейтс, каквито тя често получава от левите или десните си критици – до голяма степен неоснователно, поне според мен. Ще ти дам няколко примера. Отляво Гейтс нерядко е критикуван, че сам харчи парите си, вместо да остави тази чест на правителствените бюрократи, които биха го направили „демократично“. Достатъчно е да си поживял няколко месеца в държава като България, за да ти стане напълно очевидно колко неадекватна е тази критика. В последните месеци недвусмислено се видя, че положението не е кой знае колко по-добро дори в добре смазани и слабо корумпирани бюрократични машини. (Или иначе казано, политиците и администраторите са напълно неспособни да допринесат толкова за общото благо, харчески чужди пари, колкото хората, които го правят със собствените си. Това е факт, дори когато въпросните политици и бюрократи се водят от възможно най-добри намерения, но е още по-видимо, когато личният им интерес демонстративно надделява над този на гражданите.)

Отдясно Гейтс често е критикуван, че харчи собствените си пари за каузи, които (част от) модерните консерватори не харесват – като например в подкрепа на равноправието между половете. Тази позиция е също толкова неадекватна, колкото лявата, обаче за мен тя е значително по-лицемерна – тъй като недвусмислено показва, че за много съвременни „десни“ частната собственост е неприкосновена, само когато им изнася.

Работата на фондацията на Гейтс също е била обект на критики – включително такива, по които не се считам за компетентен да давам категорично мнение. Те включват, но не се ограничават до спорове за това дали фокусът ѝ върху СПИН и малария не пренасочва ресурси от по-сериозни проблеми като наднормено тегло, рак и диабет, както и такива за това дали възгледите на Бил Гейтс по отношение на интелектуалното право (с които аз лично не съм съгласен) не вредят на производството на генерични лекарства.

Не на последно място, краткият ми отговор на въпроса каква е истината за този човек не споменава факта, че той от години предупреждаваше за опасността от избухване на глобална пандемия, за която човечеството не е готово. Обаче почти нямаше кой да го чуе. Този факт вероятно има сериозен принос за свързването на името на Гейтс с коронавируса, при все че за мен продължава да е озадачаващо защо феновете на конспиративните теории обвиняват точно него, вместо онези, чието бездействие влоши една и без друго сериозна ситуация.

В крайна сметка, колкото и да се иска на мнозина всичко лошо, случващо се в живота им, да е резултат от дълбоката ненавист на някой извьестен спрямо тях лично, безпрецедентната криза в здравеопазването у нас през последните няколко седмици е резултат повече от неадекватността на властимащите и активната глупост на част от гражданите на България, отколкото от някаква кой знае каква конспирация. Що се отнася до Бил Гейтс, имаш правото на каквото си искаш мнение за това как ръководеше бизнеса си в миналото, как харчи парите си днес и какви възгледи изповядва, но ако наистина вярваш, че е емисар на Сатаната, посветил живота си на микрочипирането на Тутракан – ще се повторя! – си пълен идиот.

П.П. Изображението е на Tarik Haiga и е свалено от Unsplash.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Estranged каза:

    Интересен е паралелът с Рокфелер. Първият път, когато майка ми и аз научихме името му, беше през 90-те, когато го прочетохме в книгата „световната конспирация“, където той беше сред злодеите, разбира се. А каква се оказа истината? Също като Гейтс, той просто е човек, който е спечелил богатството си, защото е създал нещо много полезно за много хора, и после е използвал голяма част от тези пари за благотворителност. Но завистта на хората просто няма край, и няма добро, което да сториш, което да те спаси от тази завист, ако си успешен. Помня, че някъде по времето на Windows 95, когато се видя, че Гейтс стана много богат, един от познатите на баща ми го коментира по следния начин „Да, той е най-богатия, но не е наред с главата“. Ще оставя психолозите да анализират това…