Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

ЕС vs. Google

Помниш ли появата на Windows 7? При излизането на тази версия на операционната система на Майкрософт, ЕС – сериозно загрижен за защитата на конкуренцията – забрани тя да се продава в пакет с Internet Explorer, така че гражданите му да имат възможността да изберат който браузър си пожелаят. Това, което тъпите евро бюрократи не съобразиха, бе, че без IE потребителите въобще не могат да влязат в интернет и съответно да си изтеглят Firefox или Chrome, или Opera.

Но антитръстовото законодателство бе спазено.

Днес пък Европейската комисия разследва Google. Само по себе си в това няма нищо лошо – най-голямата търсачка в света нито е имунизирана от злоупотреби, нито стои над закона. В случая впечатляваща за мен е причината за започналата процедура: оплакването, че тя изтласква назад страниците на нейните конкуренти, които не са си платили за реклама и че в същото време поставя на по-добри позиции собствените си услуги.

О, свещена простота! Излиза, че за Европейския съюз направо си е незаконно да третираш своята компания по-добре от онези, които се борят срещу теб на пазара. И не само това: противоречи на закона, ако предоставяш онлайн търсене, да третираш преференциално онези твои клиенти, които са си платили, точно за да получат преференциално отношение.

(Впрочем, горният извод важи не само за Европа. По-рано тази година подобно разследване бе предприето в Тексас.)

Нека да поразширим законовата практика в реалния свят – което рано или късно ще се случи, продължи ли ЕС да я защитава. Един доставчик на интернет услуги няма правото да третира по различен начин онези, които си плащат за тях, и онези, които не го правят. Защо това да не важи за аналоговите им еквиваленти? Как така няма да имам кабелна, ток или вода, ако не давам пари за тях – та това е дискриминация!? Откъде накъде ще се харча, за да оставам по хотелите – та те са длъжни да предоставят еднакво отношение на всеки!?

Но преди всичко, не е ли най-големият проблем, че повечето от нас плащаме от данъците си издръжката на същия този Европейски съюз? Що да не спрем? Нали според собствените му правила, пак ще получаваме абсолютно същото отношение?

Поне, докато корабът не започне да потъва.