Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Война на поколенията

Да се сприятелиш или да не се сприятелиш – това е големият въпрос пред много родители на тийнейджъри с акаунти във Facebook. С него започва статията на Ройтерс, посветена на скорошно изследване на Нилсен по темата, в което се казва, че близо три четвърти от анкетираните възрастни са приятели с децата си в най-популярната социална мрежа. При 41 процента от семействата, обаче, това е семейно правило.

Така че не е особено учудващо, че около 30% от тийнейджърите заявяват, че, ако имаха избор, щяха да премахнат своите родители от списъка с приятелите си. В същото време за почти половината анкетирани деца то е „ОК”, стига възрастните да нямат възможност да постват коментари в профилите им.

Този тип приятелства във Facebook, коментира Ройтерс, повдигат въпроса за деликатния баланс между желанието на тийнейджърите за по-голяма свобода и стремежа на родителите им да знаят какво се случва с тях, за да са сигурни, че те са в безопасност.

Цитираната анкета (която е проведена онлайн и в която вземат участие 1024 възрастни и 500 деца на възраст между 13 и 17 години), естествено, не се отнася за България, където все още не сме дорасли за подобни социологически „експерименти”. Затова ми се иска да те попитам какво мислиш за нея. Приятел ли си с децата (ако имаш такива) или родителите си във Facebook? Смяташ ли, че социалната мрежа може да бъде опасна?

Изобщо, днес трибуната е само твоя.

1 коментар

  1. elunez каза:

    Съгласи се, че на никой няма да му е приятно родителите му да гледат абсолютно всичко, което става във FB.