Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Партизански маркетинг за начинаещи II: Google PR

С тази статия се връщам към темата за маркетинга, която бе основна при изграждането на концепцията за вида и съдържанието на E-lect. Както подсказва заглавието ѝ, тя продължава започнатия още през март разговор за онзи тип рекламна дейност, който на английски се нарича Guerrilla marketing. Затова преди да се насочиш към следващия параграф, е добре да погледнеш материала „Рекламисти партизани”, както и да си припомниш за какво ставаше дума в първата част от настоящата поредица – „Партизански маркетинг за начинаещи I: Началото”.

Готов ли си? В такъв случай вече си наясно, че в предишния текст накратко обсъдихме 4 повече или по-малко взаимосвързани елемента, правилният подход към които ще осигури летящ старт на виртуалното ти творение, а именно: 1) избор на подходящо име (домейн) и на хостинг; 2) оптимизация на създадената от теб страница (често пъти обозначавана като SEO – search engine optimization); 3) прибавяне към директории; и 4) присъединяване към социални мрежи, форуми и пр.

(Между другото, редно е да призная, че последните два от елементите по принцип се разглеждат като част от процеса на оптимизация – обособяването им в предната статия цели не да навлиза в теоретичен спор, а само да осигури по-добра пригледност.)

Заглавието днес е достатъчно ясно – предстои ни да обърнем внимание на споменатия вече Google PR, да обсъдим значението му за твоя сайт и да се опитаме да разберем как можем да го подобрим. Изходна точка ще ни бъде следното определение от първата статия: Google Page Rank (от което е съкращение PR) е система, чрез която най-популярната търсачка в света измерва важността на сайтовете, които биват индексирани от нея.

Какво означава това?

По думите на самите автори на Google PR-ът зависи от своеобразно „гласуване” сред всички останали страници в интернет, резултатите от което показват какво е значението на твоето творение. При това всяка хипервръзка към него се отчита като глас, но в зависимост от важността на подателя на този глас, той има различна стойност. С други думи, сайт, към който водят множество линкове от места с висок Page Rank, също ще получи такъв, докато сайт с малко или незначителни връзки ще си остане на дъното.

Това, разбира се, е опростено описание. Предполага се, че Google PR-ът се влияе и от други фактори (като например броя на посещенията ти), но тяхната роля във формулата му се пази в тайна, за да бъдат ограничени практики, които най-голямата търсачка в света смята за неприемливи. Комбинираният резултат от външните хипервръзки и тези фактори се изразява в цифрова скала от 0 до 10 (като нулата е запазена за страници, получили наказание, или за такива, които още не са анализирани, а десетка досега е присъждана само на няколко сайта, между които самият Google – за сравнение Yahoo има Page Rank 9).

Скалата, трябва да си наясно, всъщност не показва действителния PR, а го приравнява към някое число в тази зона. Истинската стойност на Page Rank-а, която няма как да узнаем, се променя буквално ежедневно с индексирането на нови и нови сайтове от търсачката. Тук само ще вметна още, че поради това може да има голяма разлика между два сайта, всеки от които, например, е с PR 5.

В практически план

PR-ът насочва търсачката къде да покаже продукта ти. Така за страници, които се намират по-нагоре в скалата, е по-вероятно да излязат напред при търсенето [1]. Важността на това няма нужда от коментар – известно е, че горните няколко резултата при всеки сърч в Google обират лъвския пай от потребителските посещения.

Затова е добре като собственик или създател на сайт да направиш така, че той да получи възможно най-висок Page Rank. Редно е да си наясно, че процесът на неговото увеличаване е продължителен и всяка следваща степен се постига по-трудно от предишната. Ако продуктът ти е ориентиран към българския пазар, обаче (какъвто почти със сигурност е случаят), PR 4 вече е съвсем прилично постижение, а петицата си е направо супер.

Добрият Page Rank, казват мъдрите хора, е резултат най-вече от добра оптимизация. Отличната оптимизация, разбира се, е работа на професионалисти, които струват скъпо, но, тъй като днес си говорим за партизански маркетинг, няма да им правя реклама. Въпреки това, при условие, че имаш някакъв капитал, заделен за маркетингова дейност, най-доброто, което можеш да направиш с него, е да наемеш сериозна SEO компания, която да се заеме със сайта ти.

Но дори ситуацията да не е такава, имаш възможност да свършиш много за подобряване на Google PR-а собственоръчно. (Оптимизацията впрочем далеч не се занимава само с него, но на останалите ѝ аспекти ще се спрем някой друг път.)

Как?

На първо място като създаваш полезно, грамотно написано и четивно съдържание, което да се харесва на потребителите ти и към което те да започнат да линкват. В случая би било хубаво да предпочетеш да печелиш повече външни линкове, вместо да договаряш тяхната размяна, тъй като еднопосочните връзки по правило имат по-голяма тежест от двупосочните.

Второ, като отделиш време, за да добавиш (ръчно) сайта си във възможно най-много авторитетни директории, както вече писах в предната статия. Тук можеш да започнеш с http://www.dmoz.org/World/Bulgarian – версията на български на известния Open Directory Project, от който копира списъците си Google. Продължи с dir.bg, gbg.bg, all.bg, hit.bg, yes.bg, index.bg, search.bg и start.bg. Както ще видиш, навсякъде се изисква да оставиш базова информация, като наименованието на сайта ти, кратко описание (което е добре да се различава по малко във всеки отделен случай), валиден e-mail адрес и пр. Ако искаш, можеш да приготвиш тези данни предварително, за да не губиш време.

Директориите, разбира се, не се изчерпват с посочените, но списъци с тях има на много места в нета, така че сега няма да ги повтарям.

Третото, което зависи от теб при изграждането на добър Page Rank, е вътрешното линкване между различни страници в рамките на твоя сайт. Концепцията е проста: понеже много от тях имат някакъв PR, като ги свързваш една с друга, те също „гласуват” помежду си. С връзките обаче не бива да се прекалява!

И накрая, съществуват т.нар. лоши линкове. Положението е такова, че далеч не винаги е възможно да контролираш кои страници сочат към твоя продукт, но, ако не искаш да си навлечеш наказание от Google, в никакъв случай недей да слагаш на сайта си връзки, които водят към места, смятани от търсачката за неподходящи – т.е. такива със съдържание за възрастни, възможност за залагания, текстове, призоваващи към насилие и пр.

Вместо епилог, ще посоча две статии, в които Page Rank-ът е обяснен доста по-подробно, но достъпно за всеки, знаещ английски: „Google’s PR Explained and How To Make the Most of It” на Фил Крейвън и „The Google Pagerank Algorithm and How It Works” на Иън Роджърс. See you soon!

***

[1] Но не задължително, защото това не е единственият фактор, от който се влияе Google при определяне на подредбата при него.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Наков каза:

    Поздрави за добрата статия и полезните препратки към класически SEO книги и актуални ресурси по темата.

    Ако материята около търсещите машини и SEO ви е интересна, присъединет се към безплатния SEO курс, който се провежда в София присъствено и онлайн. В него ще научите много за техниките за SEO и Интернет маркетинга и ще добиете солидна практика и опит чрез практическия ви SEO проект, който всеки курсист разработва по време на обучението си.