Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Светът през 2018 г.

Търговски войни. Убийства на журналисти. Терористични актове. Природни бедствия. Човешки и екологични катастрофи. Така изглежда светът през призмата на повечето медии. Макар това да е естествено – все пак такива са новините, които задържат вниманието ни пред екрана – тази картина създава напълно измамна представа за времето, в което живеем. Колкото повече отклоняваме погледа си от зловещите единични събития, които при все че се случват все по-рядко и по-рядко, са основен фокус на журналистиката, и колкото повече се фокусираме върху дългосрочните тенденции, толкова по-ясно става, че 2018 е най-добрата година в човешката история до момента, това десетилетие изпреварва всяко друго преди него, а първите 18 години на настоящия век са време на разширяващо се благоденствие без прецедент в човешката история.

Да вземем за пример стандарта на живот. В последните години е изключително модерно да се говори за митичното растящо неравенство (а псевдоикономисти като Томас Пикети натрупаха състояния, громейки вятърни мелници), но в същото време през 2018 г. за първи път от зората на цивилизацията насам над 50 процента от всички хора на планетата имаха доходи, които ги поставят поне в средната класа. Това се случва на фона на продължаващото от близо три десетилетия скоростно намаляване на броя на човешките същества, живеещи в абсолютна бедност, които към момента се изчисляват на около 630 милиона (или малко над 8 процента от световното население) в сравнение например с един милиард и 360 милиона (или 21 процента) през 2005 г., близо два милиарда (или 36 процента) през 1990 и тъй нататък.

(Впрочем, няма по-ярко доказателство за огромния успех на пазарните икономики в справянето с бедността от факта, че след като в продължение на над 150 години всеки по-значим социалистически трактат едва ли не задължително включва оценката, че капитализмът води до масово обедняване, през настоящия век водещата тема на лявото е „неравенството“.)

Стандартът на живот, разбира се, не е функция единствено на парите, а зависи от множество други фактори – като качествено образование и здравеопазване. Макар предизвикателства в тези области да са огромни, през изминалата година станахме свидетели на поредица от добри новини, които до голяма степен останаха извън медийното внимание. Сред тях са както значителният прогрес към елиминирането на холерата (болест, която все още причинява няколко десетки смъртни случаи предимно в развиващи се държави), така и намаляващия от началото на десетилетието брой на новите случаи на заразените със СПИН, а също и резкия спад в смъртността сред родилките в Индия, чийто резултат са 30 спасени човешки живота в тази страна всеки ден.

Тютюнопушенето днес е най-големият единичен „убиец“ на планетата (като броят на жертвите му се изчислява на над седем милиона годишно). Във Франция обаче броят на активните пушачи е намалял с един милион за година. В САЩ той е на абсолютното си дъно, откакто се събира статистика, а дори в Русия употребата на цигари и алкохол бележи удивителен спад в последното десетилетие – което идва да покаже колко успешна може да бъде политиката за ограничаване на този здравословен проблем, когато е налице политическа воля.

Междувременно, 2018 беше първата година в историята, в която броят на хората без достъп до електричество падна под един милиард.

Изследване, публикувано в края на годината, показа, че процентът на младите момичета в Африка, подложени на зловещата практика на женското обрязване, е спаднал от 71.4 през 1995 г. до под 10 днес.

Броят на убийствата в държавата, където е най-вероятно да станеш жертва на това престъпление – Хондурас – намаля наполовина за около пет години, а процентът на осъдените на затвор американци е по-нисък, отколкото в който и да е друг момент в последните две десетилетия (за което, без съмнение, допринася и декриминализирането на марихуаната на щатско и местно ниво).

Може би си загрижен за околната среда? През изминалата година стана ясно, че озоновата дупка е напът да се излекува. Популацията на един от най-застрашените животински видове нарасна с 25 процента от началото на десетилетието. Над 250 големи корпорации поеха ангажимента, че 100 процента от пластмасата, която използват, ще бъде рециклирана или компостирана до 2025 г., а една амбициозна неправителствена организация започна мащабен проект, чиято цел е да изчисти Световния океан от отпадъчна пластмаса.

На фона на всичко това, няма да пропусна да спомена и, че продажбите на електромобили в САЩ нараснаха с над 80 процента на годишна база (най-вече благодарение на Тесла, която не просто отказа да фалира напук на всички „анализатори“, които месеци наред предсказваха скорошната ѝ катастрофа, но и счупи поредица рекорди), а това вещае най-мащабната промяна в автомобилния транспорт от повече от век насам.

Разбира се, ние не живеем в утопия. Човешките грешки, природните катастрофи, убийствата и всички други форми на насилие, болестите и крайната бедност продължават да са част от света ни, а медиите не пропускат да ни го припомнят ежедневно. Въпреки че доказателствата категорично сочат, че повечето от проблемите ни намаляват в последните десетилетия, аз не вярвам и че това се случва по силата на природен закон. Единствено от нас зависи дали тази година ще е по-добра от предишната, следващата – по-добра от тази и тъй нататък. Така че ще завърша този текст с пожелание за съзидателен труд – толкова съзидателен, че догодина да мога да все така категорично да кажа: „тази беше най-добрата година в човешката история до момента“.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.