Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

За свободата с Рон Пол

Въпреки че името му е почти изцяло непознато в България, Рон Пол е един от най-популярните и уважавани американски политици. Доскоро роденият през 1935 година бивш лекар беше член на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, където си бе спечелил славата на защитник на Конституцията и противник на всякакви политически решения (често поддържани и от двете партии), ограничаващи правата на гражданите и разширяващи ролята на държавата извън първоначално отредените ѝ конституционни рамки – включително войните на Буш и Обама, и глобалния шпионаж на тайните служби.

През годините Рон Пол на няколко пъти се кандидатира за президент на САЩ, първо като представител на Либертарианската партия, а впоследствие и на предварителните избори на Републиканската. Слабо известно у нас е, че през 2012 г. той остана последният опонент на Мит Ромни в предварителната надпревара, а растящата му популярност накара ръководството на партията дори да промени изборните правила по средата на кампанията, за да го лиши от всички шансове да я спечели. (Донякъде иронично, постфактум стана ясно, че по този начин Републиканската партия е изгубила възможността да привлече умерените избиратели – сред които Рон Пол се радваше на нарастваща популярност – а оттам и изборите.)

Освен, че се подвизава в американската политика обаче Рон Пол е и уважавана фигура в либертарианското движение по света. В ролята си на либертарианец той е автор на няколко популярни книги, последната от които беше преведена на български под името Свободата (а в оригинал се казва Liberty Defined: 50 Essential Issues That Affect Our Freedom).

Както личи от английското ѝ заглавие, Свободата всъщност е сборник от петдесет подредени по азбучен ред есета, всяко от които обръща внимание на определена щекотлива тема от нашето съвремие – като се започне от аборта, мине се през бизнес цикъла, брака, военната повинност и глобалното затопляне, и се приключи с политическата коректност, робството и тероризма – и предлага позицията на автора как би трябвало всеки от обсъжданите въпроси да се третира в едно свободно общество.

Няма съмнение, че Свободата ще се стори пълна с радикални идеи на родния читател, който до голяма степен е свикнал политическият му кръгозор да стига от Карл Маркс до Иван Костов (и в по-ново време да се лута в интелектуалните сблъсъци между титани на мисълта като Борисов, Станишев и Сидеров). Такава например е икономическата истина, че „харченето от страна на държавния сектор на взети назаем пари не е панацея, както твърдят кейнсианците“ и че „държавните разходи и заеми не са решението, а проблемът“. Или добре познатият на всеки, проучвал темата, факт, че държавната чуждестранна помощ „най-точно може да бъде описана като вземане на пари от бедните в една богата страна и предоставянето им на богатите и властимащите в друга бедна страна“.

А излизайки от кръгозора на средностатическия читател, ще забележим, че част от вижданията на Рон Пол – по теми като аборта например – са предизвикателни дори за хора с либертарианско мислене, тъй като засягат спорни въпроси, по които в нашите среди няма и никога няма да има общоприета позиция.

Във всеки случай Свободата ще бъде полезна на читателя, който иска да научи повече както за възгледите на либертарианците по много от проблемите на съвремието ни, така и за алтернативите на „решенията“, предлагани от родните политически сили, и не на последно място за добрите страни и тежките изкривявания на американската политическа система – през погледа на човек, който е бил част от нея в продължение на десетилетия. С книгата можеш да се сдобиеш във всяка голяма книжарница (аз лично си я купих от Хеликон на Витошка) срещу 14.90 лв. Издателството е Изток-Запад.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да ни станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.

1 коментар

  1. Night Wanderer каза:

    Можеш да се сдобиеш и на предстоящия панаир на книгата 😉 .