Тази опция ще възстанови настоящата страница по подразбиране като върне всички затворени секции и категории.

Нощта на музеите

С удоволствие ти съобщавам, че тазгодишното – шесто поред, ако не се лъжа – издание на Нощта на музеите ще започне в 11 часа днес в НИМ. Възможно е и ти като мен да се замислиш над известната ирония това да се случи рано преди обед, но много по-важно е, че събитието ще се състои и в него ще вземат участие повечето важни музеи и галерии в столицата, за които мога да се сетя. (Идея нямам дали е така в другите градове.)

Вече споменатият НИМ стартира с тържество, което ще бъде открито от директора на френския културен институт Бенедикт Контамен. Според програмата гостите му ще бъдат забавлявани от вокално студио „Светулковци”, ДВГ „Витошки камбани”, фолклорна певческа група „Виделина” и много други, сред които Милчо и Кирил от дует „Червено и черно” (не ме питай – предполагам, че са известни). Разбира се, това не е толкова интересно, колкото фактът, че входът е свободен и посетителите ще могат да се сдобият с издания на НИМ – книги, албуми и каталози на преференциални цени.

В една от залите на Националната художествена галерия (НХГ) специално за Нощта на музеите ще бъдат представени отдавна непоказвани образци на родната живопис от първата половина на миналия век. За 22:30 пък е предвиден музикално-театрален спектакъл „Старинна музика от Ренесанса” с танци, сонети и откъси от Шекспир.

Лично за мен интерес представлява и изложбата на 14 старинни реставрирани икони в криптата на Храм-паметника „Св. Александър Невски”, сред които „Христос Пантократор” от XI век – едно от най-старите запазени произведения от този тип на Балканите. Входът, обаче, е свободен само в интервала от 18 до 20 часа.

Накрая не мога да не пропусна да спомена концертът „На българската армия с любов”, който е организиран от Националния военноисторически музей и в който ще вземат участие Росица Кирилова (!?), Веселин Маринов (!?!?), Панайот Панайотов (!?!?!?) и формация „Вакали”.

Впрочем пълната програма на Нощта на музеите можеш да прочетеш тук.

Ако тази статия ти допада, винаги можеш да станеш приятел на E-lect във Facebook или да последваш този сайт в Twitter.

А ако харесваш сайта и желаеш да подкрепиш развитието му, ще се радвам да му станеш патрон в Patreon. Аз от своя страна ти обещавам да не съжаляваш.